Το πορτρέτο ενός μουσείου: Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ

26.03.2009
Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς η πολύμορφη εικαστική έκθεση με τίτλο «Το πορτρέτο ενός μουσείου: Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ».

Τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009 εγκαινιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη - Κτήριο οδού Πειραιώς η πολύμορφη εικαστική έκθεση με τίτλο «Το πορτρέτο ενός μουσείου: Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ».

Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει το κοινό σε επαφή με μια από τις πληρέστερες συλλογές έργων τέχνης του 19ου και 20ού αιώνα, μέσα από τα οποία αποτυπώνεται η πορεία της νεοελληνικής τέχνης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα. Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ορόσημο της εικοσάχρονης πορείας της Πινακοθήκης Ε. Αβέρωφ στο Μέτσοβο, ενώ παράλληλα προσφέρει την ευκαιρία να προβληθούν για πρώτη φορά τα σημαντικότερα έργα της μόνιμης συλλογής της στην Αθήνα, πολλά από τα οποία δεν έχουν εκτεθεί ποτέ έξω από τους χώρους της Πινακοθήκης του Μετσόβου.

Εκτός από τα έργα τέχνης της νεοελληνικής συλλογής, η έκθεση περιλαμβάνει και άλλα ποικίλα εκθέματα και εφαρμογές της Πινακοθήκης (αρχειακό υλικό, ψηφιακές αναπαραγωγές, φωτογραφίες, έργα παιδικής τέχνης, video, διαδραστικά CD, προσωπικά αντικείμενα και αντιπροσωπευτικά δείγματα από το εύρος της συλλεκτικής δραστηριότητας του Ευάγγελου Αβέρωφ, όπως έργα αρχαιοελληνικής, βυζαντινής και λαϊκής τέχνης κ.ά.), καθώς και έργα καταξιωμένων σύγχρονων καλλιτεχνών που δημιουργήθηκαν ειδικά για τον εορτασμό των 20 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης Αβέρωφ.

Η έκθεση αποτελεί συνέχεια της ιδιαίτερα πετυχημένης εικαστικής παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χειμώνα στην Πινακοθήκη του Μετσόβου, με τίτλο «Το πορτρέτο ενός μουσείου», μια διπλή επετειακή έκθεση αφιερωμένη στα 20 χρόνια λειτουργίας της Πινακοθήκης και τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Ιδρυτή της.

Σκοπός της έκθεσης, τέλος, δεν είναι μόνο να προβάλλει «το πορτρέτο ενός μουσείου», αλλά να αποτελέσει ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός, που θα προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να συμμετάσχει σε μια ενδιαφέρουσα και ελκυστική εμπειρία.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Υπουργός Πολιτισμού, κύριος Αντώνης Σαμαράς, τη Δευτέρα 30 Μαρτίου στις 8.30 μ.μ.

Με την ευκαιρία της έκθεσης και της συμπλήρωσης 20 χρόνων λειτουργίας της Πινακοθήκης, παρουσιάζεται ο νέος τεκμηριωμένος συγκεντρωτικός κατάλογος-λεύκωμα της Πινακοθήκης Αβέρωφ, με τίτλο Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ/Μέτσοβο: Ζωγραφική ? Χαρακτική - Γλυπτική, ο οποίος περιέχει μελέτες, φωτογραφίες, σχολιασμό και αναφορές σε όλα τα έργα της Μόνιμης Συλλογής που τα τελευταία χρόνια έχει εμπλουτιστεί σημαντικά.

Μουσείο Μπενάκη
Κτήριο οδού Πειραιώς,
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 3453111

Ωράριο λειτουργίας:
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
Δευτέρα, Τρίτη: Κλειστά