"Γάλα" αφιερωμένο στην Κούνεβα

09.03.2009
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, όλα τα έσοδα της παράστασης «ΤΟ ΓΑΛΑ», του Βασίλη Κατσικονούρη, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Κολοσσαίον στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά, την Πέμπτη 12 Μαρτίου θα διατεθούν σε μια γυναίκα ηρωίδα, την Κωνσταντίνα Κούνεβα
Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, όλα τα έσοδα της παράστασης «ΤΟ ΓΑΛΑ», του Βασίλη Κατσικονούρη, που παρουσιάζεται στο Θέατρο Κολοσσαίον στη Θεσσαλονίκη, σε σκηνοθεσία Άννας Βαγενά, την Πέμπτη 12 Μαρτίου θα διατεθούν σε μια γυναίκα ηρωίδα, την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα (γραμματέας του Παναττικού Σωματείου Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων) αποτελεί πλέον μια γυναίκα σύμβολο, που η περίπτωσή της σόκαρε το Πανελλήνιο τον προηγούμενο Δεκέμβρη. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα επιστρέφοντας στο σπίτι της δέχτηκε επίθεση με καυστικό οξύ στο πρόσωπο και το σώμα, με αποτέλεσμα να βρίσκεται από τότε στην εντατική και να κινδυνεύει να χάσει τη ζωή της ή να μείνει με βαρύτατη αναπηρία.

Η επιλογή της Κωνσταντίνας Κούνεβα από την Άννα Βαγενά για να της αφιερώσει την παράσταση της 12ης Μαρτίου δεν έγινε καθόλου τυχαία. Η Κωνσταντίνα Κούνεβα θα μπορούσε να είναι η ηρωίδα που ενσαρκώνει η Άννα Βαγενά στο ΓΑΛΑ, γιατί το έργο αναφέρεται σε όλες τις ηρωίδες μητέρες ανεξαρτήτως χρώματος, ανεξαρτήτως θρησκείας, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

«Το γάλα» είναι η ιστορία μιας μητέρας μετανάστριας από την πρώην Σοβιετική Ένωση, με δύο γιούς, ο ένας εκ των οποίων πάσχει από σχιζοφρένεια, οι οποίοι προσπαθούν να προσαρμοσθούν και να επιβιώσουν στην Ελλάδα.

Η απόγνωση της μάνας και ο ψυχικός σπαραγμός της για την ασθένεια του μικρού της γιού, παράλληλα με το φόβο, που προέρχεται από τον κοινωνικό ρατσισμό του περιβάλλοντός της, παρουσιάζονται με σπαρακτικό τρόπο.

Η βία διαδέχεται και εναλλάσσεται με την τρυφερότητα, η ένταση με τη γαλήνη, η απελπισία με την ελπίδα, το όνειρο με τον εφιάλτη, η πραγματικότητα με την ψευδαίσθηση, και αντιστρόφως.

Μια συγκλονιστική ιστορία - μαρτυρία, με εξαιρετικές συγκρούσεις, μοναδικές κορυφώσεις, ταυτόχρονα γεμάτο ελπίδα, που κάνουν το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη ίσως το σπουδαιότερο νεοελληνικό έργο των τελευταίων χρόνων.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ :
Σκηνοθεσία: Άννα Βαγενά
Σκηνογραφία: Γιάννης Βάμβουρας (πάνω σε μια ιδέα της Άννας Βαγενά)
Φωτισμοί : Αλέκος Αναστασίου
Μουσική επιμέλεια : Άννα Βαγενά
Βοηθός Σκηνοθέτη : Ελένη Πολιτοπούλου

ΔΙΑΝΟΜΗ :
Μάνα : Άννα Βαγενά
Λευτέρης : Δημήτρης Πατσής
Αντώνης : Στέφανος Κοσμίδης
Νατάσα : Ανθή Κόκκινου