«Στη Σωφρονιστική Αποικία» του Κάφκα

02.02.2009
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται η απόπειρα να αποδοθεί θεατρικά από την ομάδα «Σημείο Μηδέν» το διήγημα του Κάφκα «Στη Σωφρονιστική Αποικία». Ο Κάφκα έγραψε το διήγημα αυτό τον Οκτώβριο του 1914 κατά τη διάρκεια των διακοπών του ενώ είχε σκοπό να δουλέψει το μυθιστόρημά του, τη «Δίκη».

Τι: Franz Kafka «Στη Σωφρονιστική Αποικία»
Δραματοποιημένη παρουσίαση από τη θεατρική ομάδα «Σημείο Μηδέν»
Πού: «Χώρος Ιστορικής Μνήμης», Κοραή 4, Αθήνα
Πρεμιέρα: Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2009, 21:00
Παραστάσεις: Πέμπτη έως Κυριακή, 21:00
Διάρκεια: Έως 12 Απριλίου 2009
Μετάφραση και σκηνοθεσία: Σάββας Στρούμπος
Οργάνωση Παραγωγής: Αγάθη Καλτσά
Ηθοποιοί: Νίκος Δροσάκης, Ρόζα Προδρόμου, Αντιγόνη Ρήγα, Μιλτιάδης Φιορεντζής

Ένας διακεκριμένος ερευνητής επισκέπτεται ένα απομονωμένο νησί, τη σωφρονιστική αποικία ενός χωρικά και χρονικά μη προσδιορίσιμου πανίσχυρου κράτους και προσκαλείται να συμμετάσχει ως παρατηρητής σε μια δημόσια εκτέλεση: Ο κατηγορούμενος, που δεν γνωρίζει ούτε το παράπτωμά του, ούτε την ποινή, τοποθετείται σ’ ένα περίπλοκο μηχάνημα σωφρονισμού, το οποίο σε μια δωδεκάωρη οδυνηρή και αιματηρή διαδικασία κυριολεκτικά εγγράφει μέχρι θανάτου το παράπτωμα στο σώμα του.

Ο Κάφκα έγραψε το διήγημα αυτό τον Οκτώβριο του 1914 κατά τη διάρκεια των διακοπών του ενώ είχε σκοπό να δουλέψει το μυθιστόρημά του, τη «Δίκη». Τον Νοέμβριο του 1916, στο Μόναχο, ο Kafka διάβασε το διήγημα του σ’ ένα μικρό κύκλο ακροατών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Rainer Maria Rilke. Λέγεται ότι πολλές από τις ακροάτριες λιποθύμησαν κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης.

Η θεατρική ομάδα «Σημείο Μηδέν» επικεντρώνεται στην έρευνα της πολυδιάστατης έννοιας του εγκλεισμού: Εγκλεισμού του ανθρώπου από το ίδιο το φυσικό περιβάλλον (η ιστορία εκτυλίσσεται σε μια ερημική, άγονη κοιλάδα), από το ολοκληρωτικό κοινωνικό σύστημα εντός του οποίου ζει, αλλά και εγκλεισμός του ανθρώπου μέσα στο ίδιο του το σώμα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα γίνεται η απόπειρα να αποδοθεί θεατρικά αυτό το κείμενο του Κάφκα ερευνώντας το ζήτημα της α-δυνατότητας διαφυγής από μια συγκεκριμένη
ψυχο-κοινωνική συνθήκη ή από το υπάρχον βίωμα της βαρβαρότητας και μάλιστα σ’ εκείνο το χώρο που από το 1941 έως το 1944 είχε μετατραπεί σε κρατητήρια των κατοχικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Νεφέλη βιβλίο με το κείμενο της παράστασης καθώς και με ένα κείμενο της Άννας Μαρίας Δρουμπούκη για το «Χώρο Ιστορικής Μνήμης», το οποίο συντάχθηκε με πρωτοβουλία του Goethe-Institut Athen με σκοπό να διατηρηθεί η μνήμη των όσων διαδραματίστηκαν εκείνη την εποχή.

Πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων : 210- 3318936, 6972 007034, 6942 841714
και E-mail:[email protected]