Οι Ελληνικοί Θησαυροί στο Μουσείο Ερμιτάζ

12.10.2004
Οι εκδόσεις Έφεσος παρουσιάζουν, για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τους Ελληνικούς Θησαυρούς του Κρατικού μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.
Οι εκδόσεις Έφεσος παρουσιάζουν, για πρώτη φορά όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, τους Ελληνικούς Θησαυρούς του Κρατικού μουσείου Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Ενα από τα μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο, το Ερμιτάζ, στις αχανείς αίθουσες του οποίου φιλοξενούνται ελληνικοί θησαυροί της ώριμης κλασικής περιόδου, ρωμαϊκά αριστουργηματικά με ελληνικές επιρροές από τις περιοχές του Ευξείνου Πόντου, Βυζαντινές αρχαιότητες κ.α., σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Εφεσος, ανέθεσαν, με την επίβλεψη του καθηγητή Δρ. Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, Διευθυντή του Μουσείου, τη συγγραφή των κειμένων του έργου σε ειδικούς Ρώσους αρχαιολόγους, οι οποίοι έχουν μελετήσει σε βάθος τους συγκεκριμένους ελληνικούς θησαυρούς.

Η έκδοση, που βασίζεται στα διεθνή πρότυπα καταγραφής και αποτύπωσης μουσειακών συλλογών, πραγματοποιήθηκε με αποκλειστική φωτογράφηση, για το συγκεκριμένο έργο, με γνώμονα πάντα την παρουσίαση των εκθεμάτων και των λεπτομερειών τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η πιστή μεταφορά του πρωτοτύπου.

Παρουσιάζονται τέσσερις καθοριστικές ενότητες, οι οποίες με τα υποκεφάλαιά τους εξαντλούν την πιο ολοκληρωμένη επιστημονικά, αλλά και αισθητικά παρουσίαση των ελληνικών θησαυρών, που φυλάσσονται στο Κρατικό Μουσείο Ερμιτάζ, λαμπρά παραδείγματα της καρποφόρας συνάντησης και αμοιβαίας επίδρασης πολιτισμών, που άνθησαν στις πανέμορφες πόλεις του Βοσπόρου, αλλά και του Εύξεινου Πόντου, ευρύτερα.

Το Έργο διαρθρώνεται ως ακολούθως:
Α' Ενότητα: Μνημεία Τέχνης Αρχαίας Ελλάδας
Ιστορία του Μουσείου, Ελληνικές αρχαιότητες στο Ερμιτάζ: Ιστορία της συλλογής, Ελληνικά αγγεία με γραπτή διακόσμηση, Πήλινα ειδώλια, Ελληνική χαλκογλυπτική στο Ερμιτάζ, Σφραγιδόλιθοι, Αρχαιοελληνικά νομίσματα

Β' Ενότητα
Αρχαιότητες, Ελληνες και Σκύθες στη Βόρεια παρευξείνια περιοχή, Γλυπτά, Κοσμήματα, Νομίσματα, Τέχνη της Χερσώνας κατά τον Μεσαίωνα, Νομίσματα της μεσαιωνικής Χερσώνας

Γ' Ενότητα: Τέχνη της Κύπρου
Μνημεία αρχαίας τέχνης της Κύπρου, Νομίσματα της αρχαίας Κύπρου, Μεσαιωνικά μνημεία της Κύπρου

Δ' Ενότητα: Αριστουργήματα Βυζαντινής Τέχνης
Ιστορία διαμόρφωσης της συλλογής, Εφαρμοσμένη τέχνη, Αγιογραφία, Νομίσματα

Η έκδοση τελεί υπό την αιγίδα της Ρωσικής Πρεσβείας
Δίγλωσση έκδοση (ελληνικά- αγγλικά)
Σελίδες: 336