Μίκης Θεοδωράκης, Μια ζωή... Ελλάδα

15.06.2004
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας ανήσυχος άνθρωπος, ζώντας ανάμεσα στους ανθρώπους, αφουγκράζεται την αγωνία, τη χαρά, τη θλίψη, τον έρωτα, και την απογοήτευσή τους και μέσα από τις εμπειρίες του δημιουργεί μουσική εδώ και 50 χρόνια τώρα, για την Ελλάδα και τους Ελληνες που τόσο αγάπησε. Αυτή η αγάπη του είναι και το έναυσμα για τη δημιουργία της παράστασης - οδοιπορικό "Μίκης Θεοδωράκης, Μια ζωή...Ελλάδα"
Ο Μίκης Θεοδωράκης, ένας ανήσυχος άνθρωπος, ζώντας ανάμεσα στους ανθρώπους, αφουγκράζεται την αγωνία, τη χαρά, τη θλίψη, τον έρωτα, και την απογοήτευσή τους και μέσα από τις εμπειρίες του δημιουργεί μουσική εδώ και 50 χρόνια τώρα, για την Ελλάδα και τους Ελληνες που τόσο αγάπησε. Αυτή η αγάπη του είναι και το έναυσμα για τη δημιουργία της παράστασης - οδοιπορικό "Μίκης Θεοδωράκης, Μια ζωή...Ελλάδα".
Όλο το έργο αποτελείται από στιγμιότυπα και γρήγορες εναλλαγές στον χρόνο-χώρο της Ελλάδας του χθες και του σήμερα. Σε μία γραφική ταβέρνα σε μία γειτονιά της Αθήνας θα σκιαγραφηθούν τα σημαντικότερα πολιτικά, αλλά και κοινωνικά γεγονότα που σημάδεψαν τη νεότερη ιστορία και που άλλαξαν την πορεία της χώρας μας. Θα γνωρίσουμε τους απλούς ανθρώπους - τους ανθρώπους που ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν τον Μίκη Θεοδωράκη - που παλεύουν τις αδυναμίες τους, αλλά πάντα με δύναμη ψυχής ξέρουν να "αγωνίζονται" να "ονειρεύονται" και να κάνουν τον καημό τους τραγούδι.

Μισός αιώνας θα ξετυλιχθεί λοιπόν "επί σκηνής" μέσα από μία πολυπρόσωπη μουσική παράσταση, που πέρα από τα τραγούδια και τα χορευτικά, θα βασιστεί και στο θεατρικό κείμενο της Κάκιας Ιγερινού.
Σκηνοθεσία, χορογραφίες και φωτισμοί: Κοραής Δαμάτης
Σκηνικά: Δέσποινα Βολίδη
Κοστούμια: Μιχάλης Σδούγκος
Ενορχήστρωση και μουσική διδασκαλία: Γιώργος Θεοδοσιάδης.

Τραγούδια διαχρονικής αξίας του Μίκη Θεοδωράκη, όπως: Όμορφη Πόλη, Αν θυμηθείς το όνειρό μου, Απρίλης, Μαργαρίτα - Μαργαρώ, Βάρκα στο γιαλό, Βράχο - βράχο, Μαργαρίτα - Μαργιοπούλα, καθώς επίσης και πολλά άλλα, ερμηνεύουν ζωντανά επί σκηνής άξιοι εκπρόσωποι του έντεχνου λαϊκού τραγουδιού και συνεργάτες κατ' επανάληψη του Μίκη Θεοδωράκη. Η Λένα Αλκαίου με τη χαρακτηριστική λαϊκή χροιά της, η μοναδική Μαρία Σουλτάτου, ο χαρισματικός Αλέξανδρος Χατζής και η εξαιρετική Καλλιόπη Βέττα.

Το μεγάλο θίασο του θεάτρου ΠΑΡΚ πλαισιώνουν ταλαντούχοι ηθοποιοί του ελληνικού θεάτρου: η Εύα Κοταμανίδου - σε έναν ρόλο αποκάλυψη - υποδύεται την "ταλαιπωρημένη" Ελλάδα, ο Παύλος Ορκόπουλος (στο ρόλο του Μήτσου, του ταβερνιάρη), η Μαρία Γεωργιάδου (στο ρόλο της συζύγου του ταβερνιάρη), η Σία Κοσκινά (στο ρόλο της κόρης τους), ο Μιχάλης Μαρκάτης (στο ρόλο του Κυριάκου - του αιώνιου φοιτητή), η Ελευθερία Ρήγου (στο ρόλο της Φιφίκας - κυρίας εξ Αιγύπτου), ο Γιώργος Χαλεπλής (στο ρόλο του περιπτερά) και η Νεφέλη Ορφανού, στο ρόλο της Χαρίκλειας της θυρωρού. Μαζί τους δεκάδες ταλαντούχοι ηθοποιοί και χορευτές.

Παραστάσεις
Βραδινές: Τρίτη - Κυριακή 9.45 μμ
Απογευματινές: Σάββατο - Κυριακή 6.45 μμ
Λαϊκή Απογευματινή: Σάββατο 6.45 μμ

Τιμές Εισιτηρίων
Πλατεία Α 24 ευρώ
Πλατεία Β 22 ευρώ
Εξώστης 19 ευρώ
Φοιτητικό 16 ευρώ
Λαϊκή απογευματινή 19 ευρώ

Εναρξη παραστάσεων: Πέμπτη 17 Ιουνίου 2004