Ενα φωτογραφικό ντοκιμαντέρ στην Αθήνα!

15.06.2004
Το Magnum Photos, από το 1947, συγκεντρώνει στους κόλπους του μεγάλα ονόματα, αλλά και νέα ταλέντα από το χώρο του φωτογραφικού ντοκιμαντέρ και τους ενθαρρύνει να ακολουθούν την πορεία που επιλέγουν σαν ευαίσθητοι μάρτυρες. Σ' αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η έκθεση "Περίπλους"...
&00 Το πορτρέτο της σύγχρονης Ελλάδας, μέσα από μία ποικιλία εικόνων, σκιαγραφεί η έκθεση της "Περίπλους, 12 Φωτογράφοι του Magnum στη Σύγχρονη Ελλάδα". Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ντοκιμαντέρ, που αποτελεί φόρο τιμής στον Παυσανία. Ο ιστορικός και γεωγράφος του 2ου μ.Χ αιώνα, στο βιβλίο του "Περίηγησις της Ελλάδος" αφηγείται το ταξίδι του σε δέκα περιοχές της αρχαίας Ελλάδας. Πάνω σ' αυτό το σκεπτικό κινήθηκαν και οι 12 φωτογράφοι του magnum, χαράζοντας τη δική τους πορεία στη σύγχρονη Ελλάδα και παρακολουθώντας τα θέματά τους με την ευαισθησία του καλλιτέχνη και την αισθητική του έμπειρου φωτογράφου.

Το Magnum Photos, από το 1947, συγκεντρώνει στους κόλπους του μεγάλα ονόματα, αλλά και νέα ταλέντα από το χώρο του φωτογραφικού ντοκιμαντέρ και τους ενθαρρύνει να ακολουθούν την πορεία που επιλέγουν σαν ευαίσθητοι μάρτυρες. Σ' αυτό το πνεύμα εντάσσεται και η έκθεση "Περίπλους", μία από τις μεγαλύτερες παραγγελίες που έχουν σημαδέψει την ιστορία των φωτογραφικών ντοκιμαντέρ. Παρουσιάζει τη φωτογραφική αποστολή 12 διεθνούς φήμης φωτογράφων της ομάδας Magnum οι οποίοι μέσα από την πολυποίκιλη φωτογραφική οπτική τους καταγράφουν όψεις της σύγχρονης Ελλάδας, δίνοντας τη δυνατότητα για ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι.

Η έκθεση περιλαμβάνει ασπρόμαυρες φωτογραφίες και έγχρωμες, ανάλογα με την επιλογή των διαφορετικών καλλιτεχνών, αλλά και μια ποικιλία στα μεγέθη των φωτογραφιών, για να αποδοθεί η ιδιαιτερότητα της κάθε ματιάς και ο ξεχωριστός χαρακτήρας της κάθε φωτογραφικής πράξης. Τα έργα των φωτογράφων αποτελούν μία διαδρομή στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ταυτότητα της ελληνικής φυσιογνωμίας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς μέσα από ιστορικές, αρχαιολογικές και αρχιτεκτονικές απεικονίσεις.

Ο "Περίπλους" άρχισε την πορεία του από τη Θεσσαλονίκη (Μουσεία Φωτογραφίας 16/4-16/5) και συνέχισε με τη Νέα Υόρκη (Ωνάσειο4/5-6/6). Ακολουθούν το Βερολίνο (23/6-15/8), το Λονδίνο (29/6-18/7) και το Πεκίνο (13/8 ως τα μέσα Σεπτεμβρίου). Σ' όλες αυτές τις εκθέσεις παρουσιάζονται ενότητες των φωτογραφιών.

Η έκθεση της Αθήνας, στο νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη από τις 15 Ιουνίου- 31 Αυγούστου. Εκτείνεται στα 650 τετραγωνικά μέτρα, περίπου και περιλαμβάνει τα 134 έργα και των 12 φωτογράφων του Magnum.

Νέο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου
Ωρες λειτουργίας: 10.00-20.00
Είσοδος: 3 ευρώ