"Μνήμες Αρχαίου Δράματος" ξαναζωντανεύουν!

15.06.2004
Οι "Μνήμες Αρχαίου Δράματος" ξαναζωντανεύουν πλάι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, καθώς την Παρασκευή 18 Ιουνίου, με την έναρξη των παραστάσεων...
Οι "Μνήμες Αρχαίου Δράματος" ξαναζωντανεύουν πλάι στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, καθώς την Παρασκευή 18 Ιουνίου, με την έναρξη των παραστάσεων του Φεστιβάλ Επιδαύρου 2004, ανοίγει τις πόρτες του το Μουσείο Επιδαυρίων!
Εμπλουτισμένο κάθε χρονιά με νέα εκθέματα, αυτό το "μικρό κόσμημα", όπως έχει χαρακτηριστεί το Μουσείο φιλοξενεί την έκθεση "Μνήμες αρχαίου Δράματος", η οποία διατρέχει την ιστορία του Φεστιβάλ Επιδαύρου μέσα από κοστούμια, μάσκες, μακέτες, θεατρικά αντικείμενα και πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό. Εκθεσιακό υλικό που αποτυπώνει τη διαδρομή του θεσμού από το ξεκίνημά του, το 1954 μέχρι σήμερα και προέρχεται από παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκαν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Με τον τρόπο αυτό άλλωστε το ελληνικό φεστιβάλ, θέλησε να τιμήσει τους μεγάλους θεατρικούς δημιουργούς που, δεκαετίες τώρα, μόχθησαν για την αναβίωση του αρχαίου δράματος και , παράλληλα να καταστήσει κοινωνούς της υψηλής τους τέχνης τους σημερινούς θεατές των Επιδαυρίων.
Η έκθεση "Μνήμες Αρχαίου Δράματος" φέτος, που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την έναρξη των "Επιδαυρίων" είναι αφιερωμένη στους "Μεγάλους Πρωταγωνιστές" και περιλαμβάνει κοστούμια, μάσκες, φωτογραφίες και οπτικοακουστικό υλικό που επικεντρώνεται στους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς του Εθνικού Θεάτρου και στις ερμηνείες τους σε παραστάσεις αρχαίου δράματος που παρουσιάστηκαν στα Επιδαύρια. Έτσι ο επισκέπτης του μουσείου θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί σπουδαίους πρωταγωνιστές σε ξεχωριστές υποκριτικές τους στιγμές.
Την Κατίνα Παξινού ως Κλυταιμήστρα και Ιοκάστη, την Αννα Συνοδινού ως Ιφιγένεια στην Ταυρίδα, τη Μαίρη Αρώνη ως Λυσιστράτη, την Αλέκα Κατσέλη ως Μήδεια και Κλυταιμήστρα, την Ελένη Χατζηαργύρη ως Ιώ, την Αντιγόνη Βαλάκου ως Μήδεια, την Ασπασία Παπαθανασίου ως Κλυταιμήστρα, τον Αλέξη Μινωτή ως Οιδίποδα επί Κολωνώ και ως Προμηθέα Δεσμώτη, τον Χρήστο Νέζερ ως Μνησίλοχο, τον Μάνο Κατράκη ως Οιδίποδα Τύραννο.

Από τα σαράντα επτά συνολικά κοστούμια που φιλοξενεί η έκθεση, τα 20 είναι το Αντώνη Φωκά και κοντά τους παρουσιάζονται δημιουργίες παλαιοτέρων, χρονικά ενδυματολόγων, του Γιάννη Μόραλη, του Γιώργου Βακαλό, του Σπύρου Βασιλείου, αλλά και των μαθητών και συνεχιστών τους: Βασίλη Φωτόπουλου, Σάββα Χαταστίδη, Διονύση Φωτόπουλου, Γιώργου Πάτσα, Ιωάννας Παπαντωνίου, Γιώργου Ζιάκα, Γιάννης Μετζικώφ, Γιώργου Ασημακόπουλου.

Ο ειδικός φωτισμός στις προθήκες αναδεικνύει τη μοναδικότητα των πολύτιμων αυτών εκθεμάτων ενώ την ατμόσφαιρα θεατρική μέθεξης που αγκαλιάζει τον επισκέπτη του μουσείου συμπληρώνουν τόσο οι αυτοφωτιζόμενες φωτογραφίες όσο και τα οπτικά και ηχητικά ντοκουμέντα.
Συγκεκριμένα σε ειδική οθόνη προβάλλεται ένα DVD, που προέρχεται από το Αρχείο του Θεατρικού Μουσείου και διαρκώς εμπλουτίζεται με καινούριο υλικό, στο οποίο παρουσιάζονται επιλεγμένα αποσπάσματα από θεατρικές παραστάσεις των Επιδαυρίων.
Στον εκθεσιακό χώρο ακούγονται μουσικές δημιουργίες των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Γιάννη Παπαϊωάννου, Μενέλαου Παλάντιου, Αργύρη Κουναδη, Θόδωρου Αντωνίου, Χρήστου Λεοντή, Γιώργου Κουρουπού, Γιάννη Μαρκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου, που κατά καιρούς έντυσαν παραστάσεις των Επιδαυρίων.

Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι τον Σεπτέμβριο, 9.00-21.00
Είσοδος: Ελεύθερη