1η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης!

14.05.2004
Ο κόσμος του βιβλίου παρουσιάζεται στην 1η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου SCRIPTA 2004, που διοργανώνει από τις 19 έως τις 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη η HELEXPO, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τους έλληνες εκδότες και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Ο κόσμος του βιβλίου παρουσιάζεται στην 1η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου SCRIPTA 2004, που διοργανώνει από τις 19 έως τις 23 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη η HELEXPO, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και τους έλληνες εκδότες και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκθεση θα αναπτυχθεί στο περίπτερο 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή 122 και πλέον εκθετών.

Η SCRIPTA 2004, είναι ένας νέος θεσμός που συμπληρώνει το δίκτυο των διεθνών εκθέσεων βιβλίου και προσθέτει μια γεωγραφική και πολιτιστική διάσταση που έλειπε, ενώ, η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της, διασφαλίζεται από τη συμμετοχή και την άρτια παρουσία των χωρών της Νοτιανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, οι οποίες αν και διαθέτουν μια πλούσια εκδοτική παραγωγή και αποτελούν αναδυόμενες αγορές στις διεθνείς αγορές βιβλίου, δεν έχουν βρει ακόμη τη θέση που τους αρμόζει.
Η 1η SCRIPTA φιλοδοξεί και στοχεύει να αποτελέσει το σταυροδρόμι συνάντησης, επικοινωνίας και ανάπτυξης πολιτιστικών και εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στις ανεπτυγμένες αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, από τη μία πλευρά, της Μεσογείου, του Ευξείνου Πόντου, των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, από την άλλη. Συγχρόνως επιθυμεί να είναι ένα ανοικτό φόρουμ διαλόγου των πολιτισμών και των πνευματικών δημιουργών, μία γέφυρα ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, την Ανατολή και τη Δύση.
Η έκθεση, στην οποία θα συμμετέχουν εκδοτικοί οίκοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, λογοτεχνικοί πράκτορες, υπηρεσίες, εταιρίες αναλώσιμων και φορείς του χώρου, απευθύνεται σε εκδότες, βιβλιοπώλες, εκπροσώπους φορέων, συγγραφείς, λογοτεχνικούς πράκτορες, δημοσιογράφους, μεταφραστές, βιβλιοδέτες, τυπογράφους, πανεπιστημιακούς, ζωγράφους, καθώς και σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές.

Η SCRIPTA 2004 θα συνοδεύεται από ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων συναντήσεις και παρουσιάσεις συγγραφέων, σεμινάρια επαγγελματικού ενδιαφέροντος για εκδότες και λογοτεχνικούς πράκτορες, συναντήσεις κέντρων μετάφρασης και άλλων αντίστοιχων φορέων που προωθούν αμοιβαία συνεργασία, όπως, επίσης, ευρωπαϊκών και επαγγελματικών σωματείων.

Μεταξύ των εκδηλώσεων της SCRIPTA 2004 περιλαμβάνονται:
- Η Διοργάνωση από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλίου, ημερίδας για τους βιβλιοπώλες
- .Στρογγυλό τραπέζι με θέμα: "Γυναίκες και αστυνομικό μυθιστόρημα"
- Στρογγυλό τραπέζι με θέμα : "Συγγραφείς στα Βαλκάνια"
- Βραβείο BALKANIKA.
- Συζήτηση ενός Ισραηλινού και ενός Έλληνα μεταφραστή για το θέμα της μετάφρασης εβραϊκών και ελληνικών έργων στις δύο γλώσσες.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη ενώ οι ώρες λειτουργίας της θα είναι τις καθημερινές από τις 11.00 έως τις 21.00 για τους εμπορικούς επισκέπτες και από τις 17.00 έως τις 21.00 για το κοινό, και για και το Σαββατοκύριακο από τις 11.00 έως τις 21.00 και για τις δύο κατηγορίες επισκεπτών.