Ένα ξύλινο παιδί σε παγκόσμια πρώτη!

14.05.2004
"Ήταν μια φορά και έναν καιρό ένα κομμάτι ... ξύλο". Το παραμύθι ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα... ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα διηγείται η όπερα "Πινόκιο" του Αντόνιο Τσερίκολα σε λιμπρέτο Σάντρο Μπερναμπέι, που παρουσιάζεται στις 15 και 16 Μαϊου σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση στο Ηρώδειο, σε μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το Teatro Ventidio Basso di Ascoli.
"Ήταν μια φορά και έναν καιρό ένα κομμάτι ... ξύλο". Το παραμύθι ανάμεσα στα όνειρα και την πραγματικότητα... ανάμεσα στην αλήθεια και το ψέμα διηγείται η όπερα "Πινόκιο" του Αντόνιο Τσερίκολα σε λιμπρέτο Σάντρο Μπερναμπέι, που παρουσιάζεται στις 15 και 16 Μαϊου στο Ηρώδειο, σε μια συμπαραγωγή του Ελληνικού Φεστιβάλ με το Teatro Ventidio Basso di Ascoli και σε παγκόσμια πρώτη παρουσίαση στην Αθήνα, ενώ θα ακολουθήσει αργότερα παρουσίαση στο Ascoli.

Στο ερώτημα γιατί επελέγησαν οι "Περιπέτειες του Πινόκιο" ως θέμα για μια νέα όπερα, ο λιμπρετίστας Σάντρο Μπερναμπέι απαντά απερίφραστα: "Γιατί συναρπάζει τα παιδιά και προσφέρει στους ενήλικες όνειρα και μυστικά της παιδικής ηλικίας. Γιατί ενέχει την ακατανίκητη δύναμη της μεταμόρφωσης, δίχως τα αγωνιώδη υπαρξιακά οράματα του Κάφκα. Γιατί είναι το παραμύθι της ζωής, ή καλύτερα μιας αλλοτινής, στέρεας εποχής, γεμάτης μυστήριο. Γιατί διηγείται μια ανεπανάληπτη -και γι' αυτόν το λόγο μοναδική- περιπέτεια, στην οποία κάθε άνθρωπος ως μοναδική προσωπικότητα μπορεί ν' αναγνωρίσει τον εαυτό του..."

Με αυτά τα δεδομένα είναι, καταρχήν, παράδοξο το γεγονός ότι ο "Πινόκιο" δεν έχει αποτελέσει πρώτη ύλη μελοδραματικού έργου μέχρι τις μέρες μας. Οι "Περιπέτειες του Πινόκιο" είναι ένα λυρικό παραμύθι σε δύο πράξεις. Όπως σημειώνει ο ποιητής και κριτικός Αmato MB, ο Τσερίκολα και ο Μπερναμπέι μεταφέρουν τη σκληρότητα του σύγχρονου, άκαμπτου ανθρώπου σ' ένα κομμάτι ξύλο. Με αυτή τη μεταφορά επιθυμούν ν' αποκαταστήσουν την ελαστικότητα, προκαλώντας τη φαντασία των παιδιών και ξαναξυπνώντας στους μεγάλους την ανάγκη για όνειρο και υγιή ρεμβασμό!

Στην παράσταση συμμετέχουν δέκα σολίστ, η παιδική χορωδία "Μανόλης Καλομοίρης", υπό τη διεύθυνση του Νίκου Μαλλιάρα, ενώ ο Donato Renzetti (15/5) και ο Ραφαήλ Πυλαρινός (16/5) διευθύνουν τη Διεθνή Ορχήστρα Ιταλίας.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία-σκηνική προσαρμογή: Χριστόφορος Χριστοφής
Σκηνικά-κοστούμια: Αννα Μαχαιριανάκη
Χορογραφία: Ερση Πίττα
Φωτισμοί: Stefano Pirandello

Διανομή:
Τζεππέτο: Francesco Marcacci
Πινόκιο: Daniele Zanfardino
Γαλάζια Νεράιδα: Suzana Savic
Μαντζαφουόκο: Eugenio Leggiadri-Gallani
Γάτος: Nunzio Fazzini
Αλεπού: Silvia Regazzo
Πανδοχέας-Νάνος: Δημήτρης Κασιούμης
Λουτσινιόλο: Enrico Marabelli
Γρύλος (αφηγητής): Maria Medaina
Πρώτος χορευτής: Κωνσταντίνος Μυλώνης

Οι παραστάσεις στο Ηρώδειο αρχίζουν στις 9.00

Εισιτήρια πωλούνται στα Κεντρικά Ταμεία (Πανεπιστημίου 39) και στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Τηλέφωνο: 210-9282900 Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30-16.00, Σάββατο: 9.00-14.30, Κυριακή κλειστά.
Η προπώληση των εισιτηρίων αρχίζει τρεις εβδομάδες πριν από κάθε παράσταση.
Τηλεφωνική προπώληση εισιτηρίων με πιστωτική κάρτα (τηλ. 210-9282900) Δευτέρα έως Παρασκευή: 8.30- 20.00, Σάββατο: 9.00-14.30, Κυριακή κλειστά.

Η προπώληση των εισιτηρίων τηλεφωνικά αρχίζει μία ημέρα μετά την ενάρξη της προπώλησης από τα ταμεία και ολοκληρώνεται για κάθε παράσταση στις 16.00 της ημέρας της παράστασης.