"Έξι νύχτες στην Ακρόπολη" από το Κ.Θ.Β.Ε.

14.05.2004
Το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει για λίγες μόνο παραστάσεις το πεζογράφημα του Γιώργου Σεφέρη "Έξι νύχτες στην Ακρόπολη" σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στη Θεσσαλονίκη, από τις 28 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου 2004.
"Είδα έναν άνθρωπο ν' ανασταίνεται μέσα από τον κόρφο των μαρμάρων..."

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει για λίγες μόνο παραστάσεις το πεζογράφημα του Γιώργου Σεφέρη "Έξι νύχτες στην Ακρόπολη" σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία της Έφης Θεοδώρου. Οι παραστάσεις θα δοθούν στο χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στη Θεσσαλονίκη, από τις 28 Μαΐου έως τις 12 Ιουνίου 2004.
Το κείμενο "Έξι νύχτες στην Ακρόπολη" (γράφτηκε για πρώτη φορά το 1926-28 και ολοκληρώθηκε το 1954) είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο πεζογράφημα του ποιητή Γιώργου Σεφέρη το οποίο εκδόθηκε με επιμέλεια του Γ. Π. Σαββίδη το 1974, τρία χρόνια μετά τον θάνατο του ποιητή. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά από το Κ.Θ.Β.Ε. στη θεατρική του διασκευή.

"Όποιος ποτέ του δεν αγάπησε θ' αγαπήσει, στο φως"

Μια παρέα επτά νέων επισκέπτεται στα χρόνια 1926-1928, έξι νύχτες την Ακρόπολη με πανσέληνο, αναζητώντας κάτω από το φως του φεγγαριού, τρόπο επικοινωνίας. Κεντρικό πρόσωπο του μυθιστορήματος είναι ο νεαρός επίδοξος ποιητής Στράτης - alter ego του ίδιου του Σεφέρη, ο οποίος μέσα από τον ερωτικό δεσμό του με δύο γυναίκες τη Σαλώμη και στη συνέχεια τη Λάλα κατακτά την υπαρξιακή, ερωτική και ποιητική του ολοκλήρωση.

Συντελεστές
Διασκευή - σκηνοθεσία: Έφη Θεοδώρου
Σκηνικά-κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης - Σωτήρης Στέλιος
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Κίνηση: Αμάλια Μπέννετ
Φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης
Βοηθός σκηνοθέτη: Καλλιρρόη Παπαδοπούλου

Παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Σίμος Κακάλας, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αστέρης Πελτέκης, Γιάννος Περλέγκας, Σοφία Σεϊρλή, Μαρία Σκουλά.