Μια "Ψευτο-περιβολάρισσα" στη Λυρική Σκηνή

16.04.2004
Η περίφημη κωμική όπερα του Μότσαρτ "La finta giardiniera" ("Η ψευτο-περιβολάρισσα" σε ελληνική απόδοση) ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση από τις 18 Απριλίου.
Η περίφημη κωμική όπερα του Μότσαρτ "La finta giardiniera" ("Η ψευτο-περιβολάρισσα" σε ελληνική απόδοση) ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση από τις 18 Απριλίου.

Το έργο παίχτηκε για πρώτη φορά στο Μόναχο το 1775 και έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό. Κατά το 18ο αιώνα, οι τίτλοι έργων με πρώτο συνθετικό το "ψευτο" ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς. Ανταποκρίνονταν σε θέματα με μυστικές ή ψευδείς ταυτότητες προσώπων που, με το πρόσχημα αυτό, απελευθέρωναν κρυφά πάθη και επιθυμίες τους. Το πνευματώδες λιμπρέτο του Τζουζέπε Πετροζελίνι περιλαμβάνει τυπικούς χαρακτήρες της κωμικής όπερας, αλλά και στοιχεία ξένα προς αυτήν, όπως το μαχαίρωμα της ηρωίδας, η παρουσία μυστηριωδών προσώπων, η σκηνή στο σκοτεινό δάσος κ.α.

Από μουσικής πλευράς η "Finta giardiniera" αποτελεί το πρώτο βήμα του Μότσαρτ προς μια κατεύθυνση που αργότερα θα έδινε όπερες όπως οι "Γάμοι του Φίγκαρο" και "Έτσι κάνουν όλες" και σηματοδοτεί την έναρξη της ωριμότητας του συνθέτη. Η παράδοση αναμιγνύεται με την καινοτομία, καθώς η δομή του έργου συνδυάζει αναπάντεχα στοιχεία που ενισχύουν τη δράση με τον παραδοσιακή μορφή της κωμικής όπερας που στο μεγαλύτερο μέρος της αποτελείται από άριες.

Η υπόθεση αφορά την κόμισα Βιολάντε Ονέστι, που θεωρείται ότι πέθανε μαχαιρωμένη από τον εραστή της, κόμη Μπελφιόρε. Μετά το συμβάν εκείνος χάθηκε, ενώ η Βιολάντε που τελικώς έζησε, τον αναζητά με ψευδή ταυτότητα. Τον συναντά στην κατοικία του δημάρχου, όπου εκείνη έχει προσληφθεί ως περιβολάρισσα με το όνομα Σαντρίνα. Μετά από πολλές περιπέτειες, παρεξηγήσεις και ανατροπές, η αρχική τάξη αποκαθίσταται.

Συντελεστές:
Μουσική διεύθυνση: Roger Rossel, Χρύσανθος Αλισάφης
Μουσική Διδασκαλία: Άρης Χριστοφέλλης
Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη
Σκηνικά - Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Χορογραφία: Μαρία Αλβανού
Φωτισμοί: Γιώργος Πάτσας, Γιάννης Θεοδωρίδης

Ερμηνεύουν: Μαρία Μητσοπούλου και Μυρτώ Παπαθανασίου (Sandrina), Νίκος Στεφάνου (Belfiore), Γιάννης Χριστόπουλος (Don Anchice Podesta di Lagonero), Κατερίνα Κοστέα και Μίνα Πολυχρόνου (Arminda), Μαίρη Ελεν Νέζη (Ramiro), Ελπινίκη Ζερβού (Serpetta), Πέτρος Μαγουλάς (Nardo).

Διάλεξη του μουσικοκριτικού Νίκου Μπακουνάκη σχετική με τη "Finta giardiniera" θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 17 Απριλίου, στη 1.00 το μεσημέρι στο φουαγιέ του θεάτρου Ολύμπια με ελεύθερη είσοδο.

Παραστάσεις έχουν ορισθεί για τις 18, 21, 23, 25 και 27 Απριλίου στις 19.00
Εισιτήρια: ευρώ 50 - 40 - 33 - 32 - 25 - 20 (φοιτητικό)