Δημήτρης Σωτάκης, Έντεκα ερωτικοί θάνατοι

15.04.2004
Ο έρωτας και ο θάνατος συναντιούνται στα 11 διηγήματα που περιλαμβάνει το καινούριο βιβλίο του Δημήτρη Σωτάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τίτλο "Έντεκα ερωτικοί θάνατοι". Ο συγγραφέας, με χιούμορ και ευαισθησία αγγίζει ζητήματα όπως ο πόνος του ανεκπλήρωτου έρωτα, η οδύνη της απώλειας και η πάλη του ανθρώπου με το χρόνο...
Ακούστηκε ένας φρικτός πνιχτός θόρυβος και οι σάρκες μας πετάχτηκαν στον αέρα, δημιουργήθηκε ένα σύννεφο, όμοιο με το όραμα του Νταλί, το γύρισμα πέτυχε, οι κάμερες κατέγραψαν το ομιχλώδες φόντο που σχηματίστηκε. Κατάφερα, έστω για ένα ή δύο δευτερόλεπτα να διακρίνω την αγαπημένη μου που διαλυόταν στον αέρα, να δω για τελευταία φορά τη μορφή της, που έχω φυλαγμένη στην ψυχή πριν και μετά την έκρηξη.
("Με σκότωσε ο Σαλβαδόρ Νταλί", απόσπασμα)

Ο έρωτας και ο θάνατος συναντιούνται στα 11 διηγήματα που περιλαμβάνει το καινούριο βιβλίο του Δημήτρη Σωτάκη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο με τίτλο "Έντεκα ερωτικοί θάνατοι".
Ο έρωτας έρχεται απρόσμενα, πλημμυρίζει την ψυχή και το σώμα, πασχίζοντας να καταργήσει το χρόνο, να "παγώσει" τις στιγμές, να παγιδεύσει τη μαγεία των συναισθημάτων και των αισθήσεων. Στον αντίποδα, ο θάνατος, το ίδιο ξαφνικός και συνάμα απειλητικός, επερχόμενος ή τετελεσμένος, έρχεται να διαλύσει την ψευδαίσθηση του αιώνιου.

Κάποτε ωστόσο τα δεδομένα αντιστρέφονται. Ο έρωτας, ανεκπλήρωτος και ανικανοποίητος, απαγορευμένος ή προδομένος -σωστός βασανιστής- πληγώνει την ψυχή και το σώμα τόσο βαθιά, ώστε ο θάνατος να μοιάζει με λύτρωση. Κάπου εδώ οι δύο έννοιες διαπλέκονται και αλληλοτροφοδοτούνται μέσα στο ερωτικό παραλήρημα που άλλοτε απογειώνει και άλλοτε τραυματίζει ανεπανόρθωτα. Ο ερωτευμένος μετεωρίζεται ανάμεσα στην ηδονή της ερωτικής συνεύρεσης και το θάνατο του "εαυτού", της προσωπικής ταυτότητας που ακυρώνεται από την ένταση του συναισθήματος.

Ο Δημήτρης Σωτάκης, με οξύτητα και αμεσότητα κατορθώνει να μεταδώσει στον αναγνώστη την αγωνία που περικλείει το ερωτικό σκίρτημα και η οποία υπονομεύει -ή μήπως ολοκληρώνει;- την απόλαυση της ερωτικής αγκαλιάς.
Η γραφή του χρωματίζεται με χιούμορ που αποφορτίζει τη μελαγχολική ατμόσφαιρα και δίνει σε πολλά από τα διηγήματα μια ανάλαφρη διάθεση, διατηρώντας ωστόσο αμείωτη την εσωτερική ένταση.

Ο προβληματισμός του συγγραφέα αγγίζει το σήμερα, καταγράφοντας τη διαρκή πάλη του ανθρώπου για τη ζωή, τον έρωτα, την (ψευδ)αίσθηση της ευτυχίας απέναντι στο φόβο του θανάτου, στην οδύνη της απώλειας και στον αμείλικτο χρόνο που ισοπεδώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Ο Δημήτρης Σωτάκης -για όσους δε γνωρίζουν το συγγραφικό του ύφος από τα προηγούμενα έργα του- εκπλήσσει ευχάριστα με την ευφυή χρήση του παράδοξου και του φανταστικού, στοιχείων που είτε "φυτρώνουν" προκλητικά και παιχνιδιάρικα στην περιγραφή απλών καθημερινών καταστάσεων, είτε κυριαρχούν στην αφήγηση, μεταφέροντας τον αναγνώστη στη σφαίρα του ονειρικού.
Ιστορίες όπως "Η δολοφονία του Αλβαρο ντε Κάμπος", "Το παράπονο του διαβόλου", "Ο σκύλος με το ραδιόφωνο στο κεφάλι του", "Με σκότωσε ο Σαλβαδόρ Νταλί", είναι μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα του εμπνευσμένου αυτού και πρωτότυπου "παντρέματος" της παραδοξότητας και του ανοίκειου με την πραγματικότητα.
Στα πλαίσια αυτής της σουρεαλιστικής διάθεσης, ο συγγραφέας επεκτείνει το δίπολο του έρωτα και του θανάτου πέρα από το ανθρώπινο επίπεδο, επιλέγοντας ανάμεσα στους ήρωές του ζώα, φανταστικά όντα, ακόμα και προσωποποιήσεις της φύσης. ("Η μέλισσα", "Το λιβάδι και το ρόδο")

Το βιβλίο είναι γραμμένο με ευαισθησία, αλλά και με μια λεπτή ειρωνεία απέναντι στα ανυποψίαστα "θύματα" του ερωτικού θανάτου. Εύκολο στην ανάγνωση, δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να αναστοχαστεί επάνω στη χαρά και τη θλίψη του έρωτα και να αναγνωρίσει συναισθήματα και αγωνίες που και ο ίδιος έχει βιώσει.

Ο Δημήτρης Σωτάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Το σπίτι κυκλοφόρησε το 1997 από τις εκδόσεις Καστανιώτη. Το βιβλίο Η πράσινη πόρτα (Εκδόσεις Μεταίχμιο 2002) ήταν υποψήφιο για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού "Διαβάζω".
Μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα στο γράψιμο και τη μουσική.

Εκδόσεις Μεταίχμιο
Συγγραφέας: Δημήτρης Σωτάκης
Τίτλος: Έντεκα ερωτικοί θάνατοι
Σελίδες: 193
ISBN: 960-375-568-0