"Αιγαίου Περίπλους, με οδηγούς τους παλιούς χαρτογράφους" είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνει το Αρχείο Χαρτογραφίας του Μ.Ι.Ε.Τ. Μετά την επιτυχία της πρώτης έκθεσης του Αρχείου Χαρτογραφίας "Από τον Κλαύδιο Πτολεμαίο στον Gerard Mercator" και τα ιδιαίτερα ευμενή σχόλια που διατυπώθηκαν, το Μ.Ι.Ε.Τ. διάλεξε το Αιγαίο ως θέμα για τη δεύτερη έκθεση του Αρχείου, γιατί το Αρχιπέλαγος, όπως αναφέρεται, είναι χώρος που απασχόλησε ιδιαίτερα τους παλιούς χαρτογράφους για πολλούς λόγους: ιστορικούς, εμπορικούς, στρατιωτικούς, αλλά και γενικότερα λόγω της θέσης που κατέχει στην ανατολική Μεσόγειο.
Στην έκθεση δίνεται η ευκαιρία να δούμε 83 χαρακτηριστικά δείγματα της χαρτογραφικής παραγωγής από τον 16ο μέχρι τον 18ο αιώνα, κατά κύριο λόγο πολυάριθμα νησιά του μοναδικού αυτού πελάγους, από τις πρώτες προσπάθειες απεικόνισής τους από Βενετσιάνους, Ολλανδούς, Εγγλέζους και άλλους, μέχρι τα πιο εμπεριστατωμένα έργα του 18ου αιώνα που προοιωνίζονται πια την τελειότητα που μας χαρίζει σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας, μειώνοντας όμως, ή και εξαφανίζοντας, ακόμα, την ομορφιά (παρ' όλες τις αδυναμίες της) της ανθρώπινης εισφοράς που εκδηλώνεται τόσο έντονα στους παλαιούς χάρτες.
Με την ευκαιρία της έκθεσης παλαιών χαρτών του Αιγαίου, το Αρχείο Χαρτογραφίας του Μ.Ι.Ε.Τ. ξεκινάει και μία προσπάθεια συνεργασίας με βιβλιοθήκες της περιφέρειας που διαθέτουν -πολλές φορές- ιδιαίτερα αξιόλογο υλικό, με σκοπό να προβάλει το υλικό αυτό και τις βιβλιοθήκες που το φιλοξενούν. Σπάνια και πολύτιμα έργα μένουν συχνά άγνωστα όχι μόνο στο ευρύτερο κοινό αλλά ακόμα και στους μελετητές και τους ερευνητές.
Έτσι, στην έκθεση "Αιγαίου Περίπλους" φιλοξενούνται έξι αξιόλογα έργα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Ζαγοράς του Πηλίου: Ο χειρόγραφος πορτολάνος του 16ου αιώνα, ένα από τα ελάχιστα ελληνικά χειρόγραφα με οδηγίες για τους ναυτικούς, δύο άτλαντες του Αβραάμ Ορτέλιους, το Theatrum Orbis Terrarum του έτους 1584 και το Il Theatro del Mondo του έτους 1598, το Tabularum Geographicarum Contractarum του Πέτρους Μπέρτιους, του έτους 1616, ο πρώτος έντυπος ελληνικός πορτολάνος του Τάγια, έκδοση του έτους 1729, και το νησολόγιο του Τομάζο Πορκάκκι, Isole piu Famose del Mondo του έτους 1590.
Η έκθεση θα εγκαινιαστεί από τον Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης κ. Θεόδωρο Καρατζά την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2003, στις 7 μ.μ.
Ώρες λειτουργίας:
Δευτέρα - Κυριακή 10 π.μ. - 2 μ.μ.
Τετάρτη και Παρασκευή 6 - 8 μ.μ
"Αιγαίου Περίπλους, με οδηγούς τους παλιούς χαρτογράφους" είναι ο τίτλος της έκθεσης που οργανώνει το Αρχείο Χαρτογραφίας του Μ.Ι.Ε.Τ.