Ο Τελευταίος... θεατρικός Πειρασμός

11.11.2003
"O Τελευταίος Πειρασμός", το ξεχωριστό έργο του Νίκου Καζαντζάκη ανεβαίνει στη νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που επιχειρείται το θεατρικό ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου, που αναμφισβήτητα είναι ένα από τα σημαντικότερα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
"O Τελευταίος Πειρασμός", το ξεχωριστό έργο του Νίκου Καζαντζάκη ανεβαίνει στις 13 Νοεμβρίου, στη νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι η πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο που επιχειρείται το θεατρικό ανέβασμα του συγκεκριμένου έργου, που αναμφισβήτητα είναι ένα από τα σημαντικότερα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.

Ο Σωτήρης Χατζάκης έκανε τη διασκευή του "Τελευταίου Πειρασμού" ακολουθώντας τους κανόνες που μετατρέπουν ένα λογοτεχνικό κείμενο σε θεατρικό και συνάμα σκηνοθέτησε την παράσταση σύμφωνα με "τους κώδικες της ιεροπρακτικής λειτουργίας. Σκηνοθετική άποψη είναι να λειτουργήσει η παράσταση σαν τις αναπαραστάσεις μεσαιωνικών λειτουργικών δραμάτων", σημείωσε ο ίδιος στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Τρίτη 11 Νοεμβρίου. "Ανεβάζουμε το συγκεκριμένο έργο γιατί το αγαπάμε, γιατί μας συγκινεί και γιατί τα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας πρέπει να μεταφέρονται στη σύγχρονη γενιά" ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι "όλο το έργο διαδραματίζεται σε εξήντα τρεις σκηνές, ενταγμένες όλες σε ενιαίο ήθος και ύφος: εκείνο της τελεστικής πράξης. Κρατήσαμε αλώβητη τη γλώσσα του Καζαντζάκη, γιατί τη θεωρούμε ζωντανό οργανισμό. Είναι μία τραχιά γλώσσα που κρύβει έναν άνθρωπο που φυσά μία ανθρωποκεντρική πνοή αναγεννησιακής σκέψης. Στο κείμενο του, παρακολουθούμε τη ζωή και τα πάθη του Χριστού, μέσα από την επαναστατική μυθοπλασία του συγγραφέα. Τα πρόσωπα του θρησκευτικού δράματος φωτίζονται εδώ από την ανθρώπινή τους πλευρά, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται η ταύτισή τους με τον αγωνιζόμενο άνθρωπο, που βιώνει το δικό του οντολογικό δράμα. "

Στο ρόλο του Ιησού, ο νεαρός ηθοποιός Δημήτρης Αγαρτζίδης. Την Παναγία υποδύεται η Ράνια Οικονομίδου, την Μαγδαληνή η Γωγώ Μπρέμπου, τον Ιούδα ο Νίκος Γεωργάκης. Παίζουν ακόμα οι: Κοσμάς Φοντούκης, Μανώλης Ιωνάς, Δημήτρης Μυλωνάς, Νίκος Καμόντος, Κώστας Φαλελάκης, Γιώργος Γκάτζιος, Στράτος Μενούτης, Τάνια Παπαδοπούλου, Θοδωρής Πολυζώνης, Ελένη Ουζουνίδου, Δανάη Παναγιωτοπούλου, Αλέξανδρος Μουκάνος, Δημήτρης Πετρόπουλος, Νίκος Αλεξίου.
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Ερση Δρίνη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Κινησιολογική επιμέλεια: Μάρθα Φριτζίλα

Ημέρες και Ωρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 18.00 και 21.00
Πέμπτη, Παρασκευή: 21.00

Τιμές εισιτηρίων: 18 και 10 ευρώ