Το Ολυμπιακό Πνεύμα στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη

20.10.2003
Aπό την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών η έκθεση "Oλυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη". Η έκθεση είναι μία προσπάθεια να αναδειχθεί το σύγχρονο νεοελληνικό καλλιτεχνικό δυναμικό, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.
Aπό την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2003 παρουσιάζεται στη Μονή Λαζαριστών η έκθεση "Oλυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη", την οποία οργανώνει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και οι Εκδόσεις ΑΔAM/ ΠΕΡΓΑΜOΣ ΑΒΕΕ με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Η έκθεση είναι μία προσπάθεια συμμετοχής στην ανάδειξη του σύγχρονου νεοελληνικού καλλιτεχνικού δυναμικού αλλά και στη μεγάλη ευθύνη που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Η έκθεση περιλαμβάνει 75 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, ψηφιακής φωτογραφίας και βίντεο-κατασκευές που φιλοτέχνησαν 57 σύγχρονοι Έλληνες δημιουργοί. Οι καλλιτέχνες αυτοί είναι οι:

Νίκος Αλεξίου, Δημήτρης Ανδρεαδάκης, Κατερίνα Ανταχοπούλου, Δημήτρης Αντωνίτσης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιάννης Αντωνόπουλος. Νικολέττα Αντωνοπούλου, Γιώργος Αυγέρος, Ανδριάνα Βερβέτη, Χρύσα Βέργη, Αλέξης Βερούκας, Κωνσταντίνος (Ντίκος)Βυζάντιος, Μαρία Γιαννακάκη, Γιώργος Γκολφίνος, Στέφανος Δασκαλάκης, Αχιλλέας Δρούγκας, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Κωνσταντίνος Ζιαμπάρας, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Όπυ Ζούνη, Θόδωρος, Θεόδωρος Καλούμενος, Νίκη Καναγκίνη, Χρίστος Καράς, Κυριάκος Κατζουράκης, Ανδρέας Κοντέλλης, Δημήτρης Κούκος, Γιάννης Κουτσουράδης, Μαρία Κτιστοπούλου-Σωτήρη, Κυριάκος Λαζαρίδης, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Λασηθιωτάκης, Ανδρέας Λήτος, Αφροδίτη Λίτη, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μαντζαβίνος, Παναγιώτης Μπελτέκος, Δημήτρης Μυταράς, Χρήστος Παλλαντζάς, Θόδωρος Παπαγιάννης, Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, Φαίδων Πατρικαλάκης, Παύλος Διονυσόπουλος, Δημήτρης Σαρασίτης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Παύλος Σάμιος, Μάριος Σπηλιώπουλος, Παναγιώτης Τέτσης, Τζανουλίνος Πραξιτέλης, Βίκυ Τσαλαματά, Γιάννης Τσαρούχης, Κώστας Τσόκλης, Αλέκος Φασιανός, Μαρία Φιλοπούλου, Μανώλης Χάρος, Γιούλια Χατζηγεωργίου, Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Μέσα από τα έργα τους, οι καλλιτέχνες αναζητούν με πρωτογενή και ενδιαφέροντα τρόπο το σημερινό πνεύμα του Αγώνα ως θέμα στην τέχνη τους, ενώ διακρίνεται η προσωπική τους προσέγγιση και παρουσιάζεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Τα περισσότερα από τα έργα έγιναν αποκλειστικά για την έκθεση "Ολυμπιακό Πνεύμα και Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη", γεγονός που της προσδίδει μοναδικότητα και ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον.

Η έκθεση, που πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, στο Ηράκλειο Κρήτης, θα "ταξιδέψει" και σε άλλες ελληνικές πόλεις, για να καταλήξει στην Αθήνα το δίμηνο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η έκθεση συνοδεύεται από πολυτελές λεύκωμα 240 σελίδων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, στο οποίο επιχειρείται μια περιληπτική διαδρομή στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και ανιχνεύεται η στενή σύνδεση τους με την τέχνη.

Η ζωγραφική και η γλυπτική αποκαλύπτουν το κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε ο αθλητισμός ενώ γίνονται και αναφορές σε ιστορικά έργα τέχνης της αρχαϊκής και της κλασικής εποχής, τα οποία σφραγίζουν ακόμη και σήμερα τη διττή σχέση αθλητισμού-πολιτισμού. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην Αθήνα του 1896 όπου αναβίωσαν οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες, καθώς και στις διαφορετικές μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια του 20ου αιώνα. Στο δεύτερο μέρος του λευκώματος περιλαμβάνονται σχολιασμένα όλα τα έργα των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση, γίνεται αναφορά στην προηγούμενη δουλειά τους και καταγράφονται τα πλήρη βιογραφικά τους στοιχεία.
Η επιμέλεια της έκθεσης και του λευκώματος ανήκει στην κριτικό τέχνης και δημοσιογράφο Πέγκυ Κουνενάκη, η οποία έχει μακρά πορεία στον πολιτιστικό χώρο και έχει επιμεληθεί πολλές θεματικές- ομαδικές εκθέσεις καθώς και ατομικές καλλιτεχνών.

Διάρκεια Έκθεσης : 17 Οκτωβρίου · 30 Νοεμβρίου 2003
Ώρες Λειτουργίας : Καθημερινά 9.00 -21.00, Σάββατο/ Κυριακή 10.00-22.00
Εισιτήρια: Γενική είσοδος: 3 ευρώ, Μαθητικά και φοιτητικά: 1,5 ευρώ, Ομαδικά: 1 ευρώ