Το Μέγαρο ανοίγει την δέκατη όγδοη καλλιτεχνική του περίοδο με παραστάσεις που θα συναρπάσουν και συνεργασίες με καλλιτέχνες, επιστήμονες και διανοούμενους, έλληνες και ξένους που στόχο, τριπλό, έχουν: την ενημέρωση, την ψυχαγωγία και την εκπαίδευση.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες είναι οι εκδηλώσεις που αφορούν τον Χορό με την πρώτη παγκόσμια παρουσίαση αναβίωσης της ιστορικής παραγωγής της Μάρθα Γκράχαμ «Κλυταιμνήστρα» να κλέβει τις εντυπώσεις!
Αναλυτικότερα:
23, 24, 25 Οκτωβρίου
Πρώτη παγκόσμια παρουσίαση αναβίωσης της ιστορικής παραγωγής της Μάρθα Γκράχαμ «Κλυταιμνήστρα» (1958) από την ομάδα, που ιδρύθηκε το 1926 από την μητέρα του σύγχρονου χορού και που μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πλέον καταξιωμένα χορευτικά σύνολα. Η «Κλυταιμνήστρα», βασισμένη στην αρχαία ελληνική τραγωδία, αποτελεί έργο-ορόσημο στον σύγχρονο χορό ζωντανεύοντας μέσα από την αγωνία και το σφρίγος των χορογραφιών τον μύθο του οίκου των Ατρειδών.
Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Attract Productions, την Paul Szilard Productions της Νέας Υόρκης και το John F. Kennedy Center.
Η αμερικανική πρεμιέρα θα γίνει στο Κέννεντυ Σέντερ της Ουάσινγκτον τον Δεκέμβριο και θα ακολουθήσει παγκόσμια περιοδεία: Νέα Υόρκη, Βοστόνη, Σικάγο, Λος Άντζελες, Βερολίνο, Παρίσι, Λονδίνο, Σύδνεϋ, Μελβούρνη, Πεκίνο, Τόκιο κλπ.
27, 28, 29, 30 Νοεμβρίου
Μια ποιητική απόδοση μεγάλων θεμάτων της φιλοσοφίας του ταοϊσμού, μελέτη της συνύπαρξης πραγματικού-φανταστικού, προσπάθειας-παραίτησης, του γιν και γιαν, της έννοιας του χρόνου αποτελούν οι τέσσερις παραστάσεις που θα δώσει το χοροθέατρο Cloud Gate της Ταϊβάν με το έργο «Μουν Ουότερ».
Καλλιτεχνικά το σχήμα συνδυάζει την ασιατική μυθολογία και παράδοση με μία σύγχρονη αίσθηση και αισθητική με χορευτές που χρησιμοποιούν διαφορετικές κινησιολογικές πρακτικές και χορευτικές σχολές όπως το Τάι Τσι, την αυτοσυγκέντρωση, τις πολεμικές τέχνες, τον σύγχρονο χορό και το μπαλέτο.
19, 20, 21, 22, 23, 25 Δεκεμβρίου: «Δον Κιχώτης»
27, 28, 29, 30.12.08: «Ζιζέλ»
Η prima ballerina Αλίσια Αλόνσο επιθυμώντας να αναπτύξει το μπαλέτο στη γενέτειρα της, την Κούβα, ιδρύει το 1948 το Μπαλέτο Αλίσια Αλόνσο, γνωστό στις μέρες μας ως Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας.
Πάνω από δέκα χρόνια η χορευτική ομάδα λειτουργούσε χωρίς καμία επίσημη χορηγία, ενώ το 1959 τελικά κατάφερε να λάβει ενίσχυση από τη νέα κυβέρνηση της Κούβας και σιγά σιγά να εξελιχθεί σε μία από τις καλύτερες χορευτικές ομάδες του κόσμου. Σήμερα, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Αλόνσο, το Εθνικό Μπαλέτο της Κούβας ανεβάζει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τα δημοφιλή έργα «Δον Κιχώτης» και «Ζιζέλ» σε χορογραφίες της ίδιας, βασισμένα σε πρωτότυπες χορογραφίες παλαιότερων διάσημων χορογράφων.