Ο Μπάουμαν, ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, εξέτασε, μεταξύ άλλων, στα έργα του τη ρευστή ταυτότητα του σύγχρονου κόσμου, το oλοκαύτωμα, τον καταναλωτισμό και την παγκοσμιοποίηση.
Σε μια συνέντευξή του ερωτήθηκε για την έννοια της ευτυχίας... Δείτε τι απάντησε στο βίντεο που ακολουθεί:
Διαβάστε περισσότερα για τη ζωή του:
Ο πολωνός διανοητής υπήρξε μια από τις φωνές που μίλησαν για τη φτώχεια και τις μη προνομιούχες τάξεις σε ένα κόσμο που έδειχνε να σαγηνεύεται από την ταχύτητα της παγκοσμιοποίησης.
Γεννήθηκε στο Πόζναν της Πολωνίας το 1925. Σε ηλικία 18 ετών κατετάγη στον Ελεύθερο Πολωνικό Στρατό και πολέμησε ενάντια στη ναζιστική κατοχή. Παρέμεινε στο στρατό και μετά τη λήξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αλλά τελικά αποστρατεύτηκε εξαιτίας της αντισημιτικής εκκαθάρισης. Ο Ζϊγκμουντ Μπάουμαν ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό κύκλο σπουδών στις κοινωνικές επιστήμες και το 1954 έγινε λέκτορας στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας. Από το 1968 έζησε στην Αγγλία. Από το 1972 μέχρι το 1990 διετέλεσε καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Λιντς. Υπήρξε ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας στα Πανεπιστήμια του Λιντς και της Βαρσοβίας.
Η σκέψη του Μπάουμαν ήταν επηρεασμένη από σημαντικούς διανοούμενους του 19ου αιώνα, όπως τον Καρλ Μαρξ και τον Μαξ Βέμπερ, αλλά και του 20ού αιώνα, όπως τον Τεοντόρ Αντόρνο, τον Κορνήλιο Καστοριάδη και τον Εμανουέλ Λεβινάς. Ο Μπάουμαν πίστευε ότι η κοινωνιολογία είναι υπόθεση ηθική: «Το να σκεφτόμαστε κοινωνιολογικά σημαίνει ότι καταλαβαίνουμε περισσότερο τους ανθρώπους γύρω μας, κατανοούμε τις ελπίδες τους και τις επιθυμίες τους, τις ανησυχίες και τα προβλήματά τους».
Τιμήθηκε με τα βραβεία European Amalfi Prize for Sociology & Social Sciences (1990) και Adorno (1998).
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα εξής έργα του:
Πλούτος και ανισότητα, εκδ. Οκτώ (2013)
Παράπλευρες απώλειες, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου (2012)
Ρευστοί καιροί, εκδ. Μεταίχμιο (2009)
Ζωή για κατανάλωση, εκδ. Πολύτροπον (2008)
Ρευστός φόβος, εκδ. Πολύτροπον (2007)
Ρευστή αγάπη, εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας (2006)
Σπαταλημένες ζωές, εκδ. Κατάρτι (2005)
Η εργασία, ο καταναλωτισμός και οι νεόπτωχοι, εκδ. Μεταίχμιο (2004)
Παγκοσμιοποίηση, εκδ. Πολύτροπον (2004)
Η μετανεωτερικότητα και τα δεινά της, εκδ. Ψυχογιός (2002)
Και πάλι μόνοι, εκδ. Έρασμος (1998)
Ο πολιτισμός ως πράξη, Εκδόσεις Πατάκη (1994)