Είδαμε τον Ηρακλή στο Πάνθεον [όταν ο Νίκος Κουρής νίκησε κατά κράτος τον Σάκη Ρουβά]

17.10.2016
Ο σπουδαιότερος, ισχυρότερος και πιο δημοφιλής ήρωας στην Ελληνική μυθολογία κατέλαβε και πάλι το θέατρο ΠΑΝΘΕΟΝ με μια παράσταση- υπερπαραγωγή για όλη την οικογένεια σε σύλληψη, σκηνοθεσία, σκηνικά και κοστούμια Απόλλωνα Παπαθεοχάρη.

Η μεγάλη διαφορά με την παράσταση που είχαμε δει πριν δυο χρόνια; Το ρόλο του Ηρακλή πλέον ενσαρκώνει ο Νίκος Κουρής και όχι ο Σάκης Ρουβάς. Μαζί του στο ρόλο του Ευρυσθέα η μεγάλη Κυρία του Θεάτρου Ρούλα Πατεράκη και ένας πολυπληθής θίασος ηθοποιών και χορευτών.

Η παράσταση αυτή που είδαμε στην πρεμιέρα της μπορεί να μην είχε το λαμπερό σταριλίκι του απόλυτου ειδώλου της ελληνικής μουσικής σκηνής, είχε όμως έναν στιβαρό Νίκο Κουρή που ταίριαξε εμφανισιακά με τον Ηρακλή και έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, ενσαρκώνοντας τον πιο διάσημο ήρωα της μυθολογίας. Ο έμπειρος Ελληνας ηθοποιός έδωσε μια άψογη ολοκληρωμένη ερμηνεία, καθώς ήταν εξαιρετικός ακόμη και στα απαιτητικά τραγουδιστικά μέρη που συνέθεσε ο Γιώργος Θεοφάνους κατορθώνοντας να νικήσει κατά κράτος την προγενέστερη αξιοπρεπή ερμηνεία του Σάκη Ρουβά, αλλά και και να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι τέλους.

Εξόχως δυναμική η Ρούλα Πατεράκη στο ρόλο του Ευρυσθέα, έδωσε στην παράσταση και στο ρόλο της ένα ξεχωριστό χρώμα, αποφεύγοντας την προγενέστερη μανιέρα της.

Για άλλη μια φορά εντυπωσιαστήκαμε από τα πλούσια και ευφάνταστα σκηνικά των άθλων. Αποκορύφωμα η βιντεομάχη του Ηρακλή με το Λιοντάρι της Νεμέας, η μάχη με τις Στυμφαλίδες Ορνιθες και η αιχμαλωσία του Ελαφιού της Κερύνειας. Αυτή η τελευταία σκηνή ήταν τόσο ονειρική που μας αποζημίωσε για την εν μέρει άρρυθμη έκβαση της παράστασης.

Δεν μπορούμε να μη σχολιάσουμε το εξαιρετικό κείμενο της διασκευής του Γιάννη Λιγνάδη, ένα λυρικό κείμενο που «μιλάει» απευθείας στο θυμίκο των παιδιών σε γλώσσα ενηλίκων και που περιέχει ακόμη και ατόφιες εκφράσεις στα αρχαία Ελληνικά.

Αξίζει να δει κάποιος τελικά αυτόν τον Ηρακλή; Ναι, γιατί είναι μία παράσταση χωρίς εκπτώσεις που σέβεται απόλυτα το παιδικό κοινό και που αναπαριστά με ακρίβεια τη ζωή του δημοφιλούς αρχαίου ήρωα.

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]