Balkan Riddims: «Αποτελούμε μια πολύ μικρή κουκίδα στο άπειρο του "εκεί έξω"» [Συνέντευξη]

04.10.2016
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου η Enter Events για τα πέντε χρόνια συναυλιακής δράσης, διοργανώνει στο Fuzz club για το κοινό της μια ξεχωριστή γιορτή γεμάτη χορό και ενέργεια, με καλεσμένους 22 καλλιτέχνες που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν.

H αφρόκρεμα της Hip Hop, Reggae, dupstep, dram & bass, Nu-Funk, Dub και Freestyle σκηνής θα βρίσκεται σε μια βραδιά αποθέωσης της μουσικής Με αφορμή τη συμμετοχή τους στο τεράστιο αυτό party οι Balkan Riddims μίλησαν στο Life.gr.


Πως προέκυψε και έγινε η Άρτα ο τόπος συνάντησης σας;
Κάπου το 2006 ο Βαλάντης (Mister Kentro) χρειάστηκε να μετακομίσει στην πόλη της Άρτας για σπουδές, όπου και γνωρίστηκε με τον Κώτα (PS.K.). Bέβαια τότε κάναμε πολύ διαφορετικά πράγματα στην μουσική. Μέσω κοινών γνωστών παρευρεθήκαμε σε μια συναυλία των παιδιών, με την τότε μπάντα του Γρηγόρη και του Πάνου (Gobey & P-Gial) και η συνέχεια προέκυψε μετά από κάποια χρόνια όπου και ακούει στο όνομα Balkan Riddims.

Η καθημερινότητα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη;
Λίγο πολύ δεν διαφέρει από την καθημερινότητα της πρωτεύουσας. Μόνο που οι αποστάσεις είναι αρκετά μικρότερες κι οι εξορμήσεις σε όμορφα μέρη κοντά στη φύση είναι πιο συχνές! Το γνωρίζουμε αρκετά καλά διότι επισκεπτόμαστε την Αθηνά συχνά για επαγγελματικούς κυρίως λόγους. Εξάλλου το 1/4 από εμάς, ο Βαλάντης ζει μόνιμα πλέον εκεί. Οι υπόλοιποι δύο, ο Γρηγόρης κι ο Πάνος μένουν στο Αίγιο κι ο Κώστας μετά από μια τετραετή περίπου διαμονή του στην Αθήνα έχει επιστρέψει πίσω στην Άρτα.

Ποιες οι διαφορές για έναν καλλιτέχνη στην έμπνευση του ανάμεσα στο αστικό κι επαρχιακό τοπίο;
Έχοντας δημιουργήσει και στα δύο τοπία, μπορούμε να πούμε πως η έμπνευση σχετίζεται άμεσα με το τι νιώθεις εκείνη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή κι αυτό που νιώθεις επηρεάζεται με τη σειρά του σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον σου στην εκάστοτε φάση. Συνεπώς, μιλώντας για εμάς, μπορούμε να πούμε πως η μουσική μας είναι ίσως πιο “επιθετική” όταν συνθέτουμε στη πόλη και πιο "φιλική και ανεκτική " όταν βρισκόμαστε στη φύση. Όμως και οι δύο αυτές καταστάσεις είναι αναπόσπαστο κομμάτι μας, οπότε τις αγκαλιάζουμε με χαρά!

Η θέση σας για το διάστημα και το σύμπαν γενικότερα;
Δεν το πολύ αναλύουμε συχνά, παρά μόνο τις πολύ περίεργες ώρες και στιγμές! Αυτό που ξέρουμε όμως είναι ότι αποτελούμε μια πολύ μικρή κουκίδα στο άπειρο του “εκεί έξω”.

Η επιρροή των Βαλκανίων στη μουσική σας πόσο μεγάλη είναι θεωρείτε;
Το πρώτο συνθετικό του ονόματος μας μιας κι είναι το “Βalkan” αναφέρεται κυρίως για να προσδιορίσει το τόπο δημιουργίας της μουσικής μας, δηλαδή τα Βαλκάνια. Είναι κυρίως γεωπολιτιστικής φύσης η όλη αναφορά και προσέγγιση. Σίγουρα όμως υπάρχουν μοτίβα και μελωδίες μέσα στα κομμάτια μας, που προδίδουν την αγάπη μας και επιρροή μας από διάφορες παραδόσεις των Βαλκανίων.

Πως βλέπετε και χαρακτηρίζετε την εξέλιξη της dub – Reggae σκηνής στην Ελλάδα;
Η εξέλιξή της εγχώριας dub – Reggae σκηνής φαίνεται καλύτερη και πιο πολλά υποσχόμενη, όταν την κοιτάξεις από την σκοπιά του εξωτερικού.

Σκέφτεστε το μέλλον σας με έδρα την Ελλάδα ή είστε ανοιχτοί και στο ενδεχόμενο να φύγετε εκτός;
Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και δυνατά αρκεί ότι κάνουμε να το κάνουμε σαν ομάδα!

Αυτή η μεγάλη αναστάτωση και τα προβλήματα στην κοινωνία τα τελευταία χρόνια αποτελεί για σας πηγή έμπνευσης; Οφείλουν οι καλλιτέχνες να αφουγκραστούν τις ανάγκες της κοινωνίας και να περιγράψουν με το έργο τους τις αγωνίες και τις λαχτάρες του κοινού;
Οι καλλιτέχνες δεν είναι αποκομμένοι από την κοινωνία αλλά μέρος της. Βιώνουν τα προβλήματα και τις ανάγκες το ίδιο με την κοινωνία, οπότε υπάρχει επιρροή πάνω τους στα πλαίσια του καθημερινού αγώνα της επιβίωσης.

Ο καλλιτέχνης έχει εν τέλει κάποιου είδους χρέος να πάρει θέση απέναντι στα γεγονότα δια μέσου του έργου του;
Το να πάρει ο καλλιτέχνης πολιτική θέση διά μέσου του έργου του δεν είναι κάποιου είδους χρέος. Η “τέχνη” παίρνει ξεκάθαρη θέση μέσα στην κοινωνία από την φύση της.
Τελικά ο κάθε καλλιτέχνης επιλέγει ποια θέση θα πάρει απέναντι στα γεγονότα, που διαδραματίζονται μέσα στην κοινωνία και τότε η ίδια η κοινωνία θα κρίνει αν με αυτή τη στάση του περιγράφονται οι αγωνίες κι οι λαχτάρες της.

Studio ή live;
Και τα δύο σίγουρα. Το ένα δίνει δύναμη και συνέχεια στο άλλο!

Άμεσα μελλοντικά σχέδια;
Αυτή την περίοδο κάποιες live εμφανίσεις και αρκετή δουλειά σε επίπεδο studio. Έχουμε ξεκινήσει ηχογραφήσεις για την πρώτη μας ολοκληρωμένη δουλειά ουσιαστικά τον πρώτο μας ολοκληρωμένο δίσκο. Επίσης μέσα στον Οκτώβρη σκοπεύουμε να μοιραστούμε ένα νέο μας κομμάτι!

Τι προβλέπετε για το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου στην γιορτή της Enter Events;
Πολλά έχουν ακουστεί και περιμένουμε κι εμείς ακόμα περισσότερα! Είναι πρώτη τόσο μαζική συνάντηση ανθρώπων που αγαπάνε πολύ την μουσική επί σκηνής και δεν θα πρέπει να χαθεί από κανένα. Προβλέπουμε μοναδική ατμόσφαιρα!


Στοιχεία Balkan Riddims

Balkan Riddims - Shout It Loud! (Official Video 2016)
https://www.youtube.com/watch?v=NSLZAgb8mHg

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με νέες κυκλοφορίες και events, θα βρείτε στα παρακάτω link:

https://www.facebook.com/BalkanRiddims
https://soundcloud.com/balkanriddims
https://balkanriddims.bandcamp.com/
https://www.instagram.com/balkanriddims

Συνέντευξη στον υπεύθυνο επικοινωνίας του live της Enter Events, Άγγελο Παπαπετρίδη!