Respect στη Zaha Hadid! Τα 16 κτίρια που άλλαξαν τον κόσμο [photos]

01.04.2016
Η διασημότερη γυναίκα αρχιτέκτονας Zaha Hadid έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών, ξαφνικά και στην πιο παραγωγική και ώριμη φάση της καριέρας της. Σχεδιάστρια κτιρίων και αντικειμένων, celebrity και diva, αρχιτέκτων και καλλιτέχνης, που επιβίωσε και αγωνίστηκε σε έναν κόσμο φτιαγμένο για άντρες.

Έφυγε στις 31/3 από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών η Ιρακινοβρετανή, διεθνούς φήμης αρχιτεκτόνισσα Zaha Hadid, που το 2004 είχε τιμηθεί με το Βραβείο Πρίτσκερ, το "Νόμπελ" των αρχιτεκτόνων. Άφησε την τελευταία της πνοή από καρδιακή προσβολή σε νοσοκομείο του Μαϊάμι, στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το αρχιτεκτονικό γραφείο της από το Λονδίνο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η 65χρονη Χαντίντ έπασχε από βρογχίτιδα και είχε εισαχθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο στις αρχές της εβδομάδας.

Εκτός από το Κέντρο Υγρού Στίβου, που χρησιμοποιήθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012, έργα της Χαντίντ είναι επίσης το μουσείο MAXXI της Ρώμης, το Κέντρο Χαϊντάρ Αλίγιεφ στο Μπακού και συγκροτήματα κατοικιών στο Μανχάταν και τη Σιγκαπούρη.

ΔΕΙΤΕ 15 από τα πιο χαρακτηριστικά αρχιτεκτονήματά της.

Η Χαντίντ γεννήθηκε στη Βαγδάτη το 1950 και σπούδασε μαθηματικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού. Συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Αρχιτεκτονικής της Αρχιτεκτονικής Εταιρείας του Λονδίνου, απ' όπου πήρε το πτυχίο της το 1977. Δύο χρόνια αργότερα ίδρυσε το δικό της αρχιτεκτονικό γραφείο, έργα του οποίου ήταν οι όπερες της Καντόνας και του Κάρντιφ καθώς και η ράμπα απογείωσης του άλματος με σκι στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας. Ήταν η πρώτη γυναίκα που τιμήθηκε με το βραβείο Πρίτσκερ, το 2004.

Μετά την πισίνα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, η Χαντίντ επρόκειτο να αναλάβει την κατασκευή του Ολυμπιακού Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, το 2020 αλλά το σχέδιό της κρίθηκε πολύ ακριβό και εγκαταλείφθηκε.