Πρόκειται για δύο διαφορετικά «ταξίδια», το Aegean Cheese & Wine και το Αegean Taste, που θα ξεκινούν με ξενάγηση στο Μουσείο με θέμα «το κρασί στην αρχαιότητα» και θα ολοκληρώνονται στο Cycladic Café με δύο διαφορετικές γευστικές εμπειρίες, με πρωταγωνιστή τις γεύσεις του Αιγαίου, συνοδευόμενες από κρασιά βραβευμένων Ελλήνων οινοπαραγωγών.
Το Taste of Culture θα ξεκινά με μια περιήγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου με αναφορά σε επιλεγμένα εκθέματα που θα αποκαλύπτουν την ιστορία του κρασιού και το ρόλο του στην καθημερινότητα των αρχαίων Ελλήνων. Βασικοί σταθμοί της ξενάγησης θα είναι η διονυσιακή λατρεία, η παρασκευή και τα είδη του κρασιού στην αρχαιότητα, οι σχετικές εορτές, ο ρόλος του στις θρησκευτικές τελετές, το ιδιαίτερο τελετουργικό των συμποσίων αλλά και οι εφαρμογές του κρασιού στην ιατρική και στη δίαιτα των αρχαίων Ελλήνων. Η αρχαιολογική-γαστρονομική εμπειρία θα κορυφώνεται στο Cycladic Café με τη δοκιμή εκλεκτών αιγαιοπελαγίτικων τυριών ή ενός απολαυστικού μενού με αιγαιοπελαγίτικες γεύσεις από τη Begnis Catering, συνοδεία επιλεγμένων Ελληνικών κρασιών από το Αιγαίο και από άλλες σημαντικές οινοπαραγωγικές ζώνες.
Ιδανική πρόταση και για μετά τη δουλειά, το Aegean Cheese & Wine που θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη 18.30-21.00, περιλαμβάνει ξενάγηση στο Μουσείο και ένα πλατό τεσσάρων ιδιαίτερων τυριών από το Αιγαίο που θα προκαλούν τους συμμετέχοντες σε ένα οινογευστικό παιχνίδι συνδυασμών με τέσσερα εκλεκτά ελληνικά κρασιά: ένα αφρώδες, ένα λευκό, ένα ροζέ και ένα κόκκινο, όλα από βραβευμένους Έλληνες παραγωγούς.
Για τους λάτρεις της γαστρονομίας του Αιγαίου συστήνεται το Αegean Taste που θα πραγματοποιείται κάθε Παρασκευή από τις 12:30-15:30. Το Aegean Taste ξεκινά με τη θεματική ξενάγηση για «το κρασί στην αρχαιότητα» στο Μουσείο και κορυφώνεται με ένα Tasting Menu 6 πιάτων που θα είναι αρμονικά συνδυασμένα με 3 κρασιά από το Αιγαίο. Η γευστική διαδρομή του Aegean Taste ξεκινά με veloute πράσο και μπρουσκέτα με λούτζα Μυκόνου. Ακολουθούν λαχταριστά ντολμαδάκια κασιώτικα με ρύζι, μυρωδικά και σως γιαουρτιού με άρωμα δυόσμου και ρεβυθάδα σιφνέϊκη σιγομαγειρεμένη στο φούρνο με λεμόνι και δεντρολίβανο. Το mille feuille μελιτζάνας με ratatouille λαχανικών και κρέμα από Καλαθάκι Λήμνου με δυόσμο μας οδηγεί γευστικά στο τελευταίο πιάτο, φιλέτο κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής μαριναρισμένο με ξύσμα λεμονιού, θυμάρι και φρέσκια ρίγανη σε φαγόπυρο με μυρωδικά. Λαχταριστό επιδόρπιο για το τέλος, λουκουμαδάκια με μέλι και καρύδια και παγωτό κανέλα.
Ta κρασιά και των δύο δράσεων θα αλλάζουν κάθε μήνα ώστε οι λάτρεις της ιστορίας και του κρασιού να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να απολαύσουν περισσότερους γευστικούς συνδυασμούς.
Το Taste of Culture απευθύνεται τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους επισκέπτες προσφέροντας δύο συναρπαστικές εμπειρίες πολιτισμού, οίνου και γαστρονομίας με κοινό παρανομαστή, το Αιγαίο.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Aegean Cheese & Wine: Κάθε Πέμπτη 18.30-21.00 (από Πέμπτη 17/3/2016)
Αegean Taste: Kάθε Παρασκευή 12:30 έως τις 15:30 (από Παρασκευή 18/3/2016)
Αναλυτικές πληροφορίες και αγορά εισιτηρίων: www.trip2taste.com
Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, 106 74, Αθήνα
T: 210 7228321-3
www.cycladic.gr