Πάνω στην Κεντρική Σκηνή ξύλινα κουτιά μεταφοράς με ενδείξεις fragile, Onassis Cultural Centre, premium goods, Stegi, κούκλες βιτρίνας, άχυρα συσκευασίας, vintage έπιπλα, το σύμπαν ενός τελωνείου που δημιούργησε ο Θάνος Σαμαράς σε σκηνογραφία Εύας Μανιδάκη και φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου. Το κοινό κρατάει ήδη στα χέρια του ένα περιοδικό με το ίδιο φόντο, το πρώτο περιοδικό που δημιούργησε η Στέγη με αφορμή τη σαιζόν 15-16. Στο εξώφυλλο του περιοδικού πρωταγωνιστούν οι Έλληνες δημιουργοί. “Τhe Greeks”, όπως λέγονται όταν κινούνται εκτός συνόρων. Και πέρα από τους Έλληνες, οι καλλιτέχνες. Εκείνοι που πρέπει να μπορούν να δουλεύουν, να σκέφτονται, να εμπνέουν και να εμπνέονται.
Το Ίδρυμα Ωνάση αντί για εκδηλώσεις εορτασμού για τα 40 χρόνια που κλείνει φέτος, προετοιμάζει τα επόμενα 40. Σημείο αναφοράς του οι Έλληνες που δημιουργούν, όλοι όσοι παράγουν πολιτισμό στη χώρα μας, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και υπηκοότητας, όσοι ταξιδεύουν τα έργα τους στο εξωτερικό, όσοι διεθνείς καλλιτέχνες τιμούν με την παρουσία τους την ελληνική σκηνή, όσοι αντιλαμβάνονται τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης. Πολλοί από αυτούς άνοιξαν τα φτερά τους χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.
Αναλυτικότερα τι θα δούμε:
ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ:
Ελληνικές παραγωγές της Στέγης συνεχίζουν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό ανά τον κόσμο (Αίματα, Κυκλισμός του Τετραγώνου, Late Night, Still Life).
Νέες παραγωγές ετοιμάζονται για την Ελλάδα και το εξωτερικό (6 a.m. How to disappear completely των blitz, Καθαρή πόλη των Ανέστη Αζά & Πρόδρομο Τσινικόρη, Europium των RootlessRoot, η νέα παράσταση της Ίριδας Καραγιάν).
Διεθνείς συμπαραγωγές της Στέγης κάνουν αισθητή την παρουσία της στη διεθνή καλλιτεχνική αγορά (αναβίωση της θρυλικής χορογραφίας Available Light των John Adams, Lucinda Childs, Frank Gehry, νέα παραγωγή της Complicite The Encounter του Simon McBurney).
Μεγάλες ξένες παραγωγές παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό (Οι Καραμάζοφ του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι από το Chekhov Moscow Art Theater που ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ρωσίας, Mein Kampf, Vol. 1 & 2 του Adolf Hitler από τους Rimini Protokoll, Coup Fatal του Alain Platel, KVS & les ballets C de la B, La Mélancolie des Dragons του Philippe Quesne, 6+7 των κινέζων TAO Dance Theater).
Νέες μεγάλες ελληνικές παραγωγές της Στέγης ενώνουν γενιές σπουδαίων ελλήνων δημιουργών (η Ρούλα Πατεράκη σκηνοθετεί το Post Inferno - Προς Δαμασκόν του August Strindberg, η Ιώ Βουλγαράκη μεταφέρει στο θέατρο τη Μισαλλοδοξία του Griffith σε ένα βωβό θέαμα με ζωντανή μουσική, ο Ακύλλας Καραζήσης παρουσιάζει το Πίστη, Αγάπη, Ελπίδα του Ödön von Horváth, ο Θοδωρής Αμπαζής φτιάχνει μια όπερα για όλη την οικογένεια, βασισμένη στη Βασίλισσα του Χιονιού του Άντερσεν, ο Δημήτρης Καραντζάς καταπιάνεται με Τα κύματα της Virginia Woolf και για εφήβους, η ομάδα «Εν δυνάμει» σχεδιάζει μια παράσταση με ηθοποιούς και με και χωρίς αναπηρία σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου Το «άλλο» σπίτι).
Φεστιβάλ συνεχίζουν να προσελκύουν τους θεατρόφιλους: 1. ο τρίτος και τελευταίος κύκλος του γεωπολιτικού φεστιβάλ της Στέγης Transitions που φέτος επικεντρώνεται στην Κεντρική Ευρώπη με σπουδαίους καλλιτέχνες όπως οι Árpád Schilling, Kornél Mundruczó, Béla Pintér, Lola Arias, Handa Gote, Marta Górnicka, Eszter Salamon, Dora Sulženko Hoštová, Christopher Garbaczewski, Wojtek Ziemilski 2. το Φεστιβάλ Εφηβικού Θεάτρου που εδώ και τέσσερα χρόνια δίνει βήμα σε εφήβους από όλη την Ελλάδα, φέτος σε σκηνοθεσίες των: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Κώστας Κουτσολέλος, Μιχάλης Κωσταντάτος, Άρτεμις Μάνου, Θανάσης Μεγαλόπουλος, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Μυρτώ Πανάγου 3. η Στέγη διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων συνεχίζοντας τη στήριξή της στο σύγχρονο ελληνικό χορό 4. Η τρίτη χρονιά του θεσμού που αγαπά τις νέες τεχνολογίες και τις αντισυμβατικές σκηνικές φόρμες και το δημόσιο χώρο, το Fast Forward Festival με καλλιτέχνες όπως Thomas Bellinck, Bruce Gladwin, Brett Bailey, Arkadi Zaides, Edit Kaldor.
Εντός και εκτός Στέγης: 1. για τέταρτη χρονιά, η Στέγη φέρνει το σύγχρονο χορό στα σχολεία, με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους Χορεύω, άρα επικοινωνώ, Dancing to Connect 2. η παράσταση της Άννα Κοκκίνου Εγώ, ο Θουκυδίδης, ένας Αθηναίος ταξιδεύει ανά την Ελλάδα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση και τη σύμπραξη της Στέγης 3. Ο γλάρος Ιωνάθαν σε σκηνοθεσία Πάρι Μέξη παρουσιάζεται σε σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, οίκους ευγηρίας, φυλακές, δημόσιους χώρους και ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Τζαζ σύνολα: από το εκρηκτικό κουαρτέτο των Mostly Other People Do the Killing, στον μύστη της πολίτικης λύρας που μόλις υπέγραψε με την ECM Σωκράτη Σινόπουλο, από τον ινδικής καταγωγής Rudresh Mahanthappa που δρέπει δάφνες στην αμερικάνικη τζαζ σκηνή, στον κουβανό πιανίστα David Virelles, από τον σπουδαίο έλληνα συνθέτη Κώστα Θεοδώρου που αποτίει φόρο τιμής στην πατρίδα των παιδικών του χρόνων, στον αμερικανό τρομπετίστα Ambrose Akinmusire και στο φαινόμενο της ιταλικής τζαζ Giovani Guidi.
Φεστιβάλ τζαζ: από το 5ο Πανόραμα ελληνικής τζαζ (Magnanimus, BalaRom Trio, World Dog, Αλέκος Βρέτος Quartet, George Spanos Intergalactic Nucleus Trio) στο Πανόραμα ελληνικής τζαζ, New Generation 3 (Next Step Quintet, Stelios Chatzikaleas Quintet, Stefanos Chytiris Flux Project κ.α.)
Ηλεκτρονική – πειραματική μουσική, site specific: από το σχήμα τριών τρομερών Νορβηγών Lumen Drones στην πρώτη τους γνωριμία με το ελληνικό κοινό, έως το λονδρέζικο κουαρτέτο Breakfast Club που καταπιάνεται με το βίωμα του δημόσιου αθηναϊκού χώρου, όπως προκύπτει μέσα από τρεις πρωτότυπες συναυλίες-περιπάτους. InMute ’15: o διάλογος των κινηματογραφικών καινοτομιών και της πειραματικής μουσικής σκηνής συνεχίζεται για τρίτη χρονιά. Το Φεστιβάλ Borderline συνεχίζει για έκτη χρονιά την εξερευνητική πορεία του, καταγράφοντας όλες τις σύγχρονες τάσεις που επικρατούν στην πειραματική, ακουστική, αλλά κυρίως ηλεκτρονική μουσική της σημερινής εποχής.
Ελληνικό σχέδιο: 1. Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία: τρεις συγγραφείς έγραψαν κείμενα με έμπνευση τη μουσική. Τα κείμενά τους παρουσιάζονται σε κοινή ανάγνωση, ως ένα σώμα. 2. Αγώνες Δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού 5: ο θεσμός μετρά περισσότερους από 1.500 συμμετέχοντες και κλείνει τα πέντε του χρόνια, γιορτάζοντας με μια μεγάλη συναυλία στην οποία θα παρουσιαστούν νέα τραγούδια από δημιουργούς των προηγούμενων ετών. 3. Κύκλος: Μετασχηματισμοί: κύκλος τριών συναυλιών, όπου παρουσιάζονται κλασικά ή νέα έργα εξερευνώντας καινούριες εμπειρίες ακρόασης. 4. Στο πλαίσιο της δημιουργίας ρεπερτορίου μεγάλων έργων, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συνθέτει Το Χρονικό Ενός Πρώιμου Φθινοπώρου. Ένα συμφωνικό έργο για λυρικό σολίστα και συμφωνική ορχήστρα, που θα ερμηνεύσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε μουσική διεύθυνση Γιώργου Πέτρου. 5. Μια φορά κι έναν καιρό… 2 μουσικά παραμύθια για αφηγητή και συμφωνική ορχήστρα.
Σύγχρονη μουσική: 1. Ο Γιώργος Πέτρου και η Καμεράτα, έχοντας συχνά αναμετρηθεί με το χαρακτηριστικό μουσικό ιδίωμα του Phillip Glass, συναντούν και πάλι τον σκηνοθέτη και σκηνογράφο Πάρι Μέξη. Μαζί δημιουργούν τη δική τους Σωφρονιστική Αποικία του Franz Kafka μέσα στους τοίχους της Διπλαρείου Σχολής, σε μια μοναδική site-specific παραγωγή της Στέγης. 2. Το μουσικό σύνολο Ergon Ensemble, με τη δηλωμένη αγάπη του στα αριστουργήματα της σύγχρονης μουσική κάνει αφιέρωμα στον Claude Vivier. 3. Μια γέφυρα μουσικής πάνω από τη Συγγρού: Το «φυσικό» σύνορο που σχηματίζει ο άξονας της Συγγρού γίνεται μουσική γέφυρα που ενώνει τη Στέγη και το Πάντειο Πανεπιστήμιο. Τα δύο ιδρύματα συνεργάζονται σε έναν κύκλο τεσσάρων συναυλιών σύγχρονης μουσικής, παρουσιάζοντας τον ήχο και τους ανερχόμενους μουσικούς του «σήμερα». 4. Open Day: Minimalism(s): Η διοργάνωση που ενθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό των ακουσμάτων και την ελεύθερη περιπλάνηση στους χώρους και τις εκδηλώσεις της Στέγης επιστρέφει για τέταρτη χρονιά. 5. dissonArt ensemble: Pierrot Lunaire του Arnold Schönberg 6. Η μουσική για το Νέο Κόσμο είναι ένα νέο πρότζεκτ της Στέγης, με τη συνεργασία της ομάδας Όχι Παίζουμε, που συνεισφέρει τον πλούτο του περιεχομένου και των εμπειριών που γεννήθηκαν από το Dourgouti Island Hotel, και του συνόλου νέας μουσικής ARTéfacts Ensemble. 7. Neue Vocalsolisten Stuttgart, Φωνές στο Χώρο: Έξι νέοι συνθέτες από τη Μεσόγειο εκμεταλλεύονται στο έπακρο το απόλυτα ευέλικτο όργανο που είναι η ανθρώπινη φωνή. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στη μεγάλη αίθουσα της Διπλαρείου Σχολής, επιτρέποντας διάφορες διατάξεις των τραγουδιστών αλλά και την ευρηματική προσέγγιση της ηχοχωροθέτησης.
Φεστιβάλ μουσικής για παιδιά: Big Bang Festival 2: Το BIG BANG, το ευρωπαϊκό φεστιβάλ μουσικής για νεαρούς και περιπετειώδεις θεατές 0-12 ετών, κάνει στάση στη Στέγη για δεύτερη χρονιά. Ενα πολύχρωμο μουσικό πρόγραμμα, με συναυλίες, ηχητικές εγκαταστάσεις και εργαστήρια.
Ρεμπέτικο, Μαρίκα Παπαγκίκα-Σωτηρία Μπέλλου: Ο πρωτεργάτης της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής αναμοχλεύει τις κυτταρικές του μνήμες στο ρεμπέτικο. Σε μια απρόσμενη συνάντηση, ο Κωνσταντίνος Βήτα αποδίδει, σε μια νέα γραφή, τραγούδια δύο μορφών του ρεμπέτικου: της Σωτηρίας Μπέλλου και της Μαρίκας Παπαγκίκα σε καλλιτεχνική επιμέλεια Ανδρέα Αγγελιδάκη και Άγγελου Πλέσσα.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ – ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ
Ο Άγγελος Πλέσσας, νικητής του φετινού βραβείου ΔΕΣΤΕ, ανέλαβε την εγκατάσταση της χρονιάς 2015-16 με τίτλο EtherealSunrise.com
Digital Revolution: Στα χνάρια του λονδρέζικου Barbican και του Μουσείου Tekniska της Στοκχόλμης, η Στέγη συσπειρώνει όλες τις εκφάνσεις ψηφιακής τέχνης σε μια έκθεση που αποτελεί πραγματική επανάσταση. Μια έκθεση που θα σας πάρει το μυαλό.
Tρία πειράματα στην πόλη από την Candy Chang που με τις διαδραστικές εγκαταστάσεις της «παραβιάζει» τα όρια μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου σε δεκάδες αστικά κέντρα ανά τον πλανήτη: 1. School of the future (Το σχολείο του μέλλοντος), 2. Before I die (Πριν πεθάνω, θέλω να ...), 3. Confessions (Εξομολογήσεις).
ΛΕΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΚΕΨΕΙΣ
Chris Watson: Ο διάσημος Βρετανός συνθέτης, field recordist και sound artist έρχεται για ένα εργαστήριο ηχογράφησης στην πόλη και μία ομιλία για τη δουλειά του που έχει αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις.
Σώμα και δημόσιος χώρος: Ποια είναι η σχέση μας με το σώμα μας και με το σώμα των άλλων; Τι ανεχόμαστε και τι δεν ανεχόμαστε σε δημόσια θέα; Πώς τοποθετείται το σώμα στο δημόσιο χώρο; Η Στέγη, μέσα από μία σειρά συζητήσεων, αναζητά τη θέση του δικού μας σώματος στην καθημερινότητά μας.
Σώμα και φύλο: Πώς επαναπροσδιορίζεται σήμερα το έμφυλο σώμα, πώς «ξαναφτιάχνουμε» το φύλο και ποια νέα ζητήματα ταυτότητας προκύπτουν από τη διαδικασία αυτή; Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και καλλιτέχνες εξηγούν γιατί το φύλο –στο κέντρο, στα όρια αλλά και στην υπέρβαση του σώματος- γίνεται και πάλι σήμερα ένα πεδίο αντιπαράθεσης, έμπνευσης και διεκδίκησης.
Don DeLillo: Ο δημιουργός του Underworld και του White Noise, ένας από τους επιδραστικότερους συγγραφείς των τελευταίων 30 ετών, επιστρέφει στην Ελλάδα –αγαπημένο τόπο της νιότης του– και στηλιτεύει τα ήθη του σύγχρονου Δυτικού κόσμου.
Rainer Höss: Ο Ράινερ Ες, εγγονός του Ρούντολφ Ες –του διοικητή του Άουσβιτς όπου βρήκαν τραγικό θάνατο 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– αποκηρύσσει με σθένος τη δράση και τις ιδεολογικές καταβολές του παππού του και ως ακτιβιστής πλέον, παραδίδει αντιναζιστικές διαλέξεις σε όλο τον κόσμο
Ουτοπία: 500 χρόνια μετά τη δημοσίευση του διάσημου βιβλίου του Thomas Moore και διανύοντας μία περίοδο που συχνά φαντάζει κενή οποιουδήποτε οράματος για το μέλλον, πραγματοποιούμε μια συνάντηση όπου μέσα από ποικίλες θεωρητικές και καλλιτεχνικές προσεγγίσεις θα συλλογιστούμε για τις μορφές της ουτοπίας, της ευτοπίας αλλά και της δυστοπίας. Η εκδήλωση περιλαμβάνει την πρώτη ελληνική εκτέλεση του έργου La lontananza nostalgica utopica futura του σπουδαίου Ιταλού συνθέτη Luigi Nono με τους Τάνια Σικελιανού (βιολί) και Θωμάς Πουλιάσης (ηλεκτρονικά).
Δομές της αίσθησης: Τα συναισθήματα που συναντάμε σε κτισμένα περιβάλλοντα –απόγνωση, ευτυχία, χαρά, φόβος, τρόμος, ελπίδα, απέχθεια, νοσταλγία, θαλπωρή– συχνά εκδηλώνονται πριν αρχίσουμε να δομούμε τις αφηγήσεις μας ή καταλάβουμε γιατί αντιδρούμε έτσι στον χώρο. Σε αυτή τη συνάντηση που εμπνέεται από το σημαντικό ομότιτλο δοκίμιο του Raymond Williams, γραμμένο το 1977, επεκτείνουμε την ερευνητική διαδικασία που ξεκίνησαν ο ερευνητής σε θέματα πόλης και αρχιτεκτονικής Adam Kaasa και η ιστορικός Yoke-Sum Wong για την εμπειρία του κτισμένου χώρου ως κάτι ταυτόχρονα υλικό και άυλο, μία εμπειρία που γεφυρώνει τη σκέψη και την αίσθηση.
Ο Werner Herzog σε μια συζήτηση με τον Paul Holdengräber: Μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του παγκοσμίου κινηματογράφου, ο Βέρνερ Χέρτζογκ, συνομιλεί με τον Πωλ Χολντενγκράμπερ, τον οικοδεσπότη των διάσημων συνεντεύξεων που κάνει τα λιοντάρια στο κτίριο της New York Public Library να βρυχώνται.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Hack the book: Ένας μαραθώνιος επαναπροσδιορισμού του βιβλίου. Ένα φεστιβαλ που απευθύνεται σε designers, εκδότες, επιμελητές περιεχομένου, start-uppers, προγραμματιστές και δημιουργικούς ανθρώπους. Το κοινό του φεστιβάλ θα έχει την ευκαιρία μέσα από ομιλίες, εργαστήρια και ένα διήμερο hackathon, να επαναδιαπραγματευτεί και να προτείνει νέα μοντέλα διανομής και υπόστασης του βιβλίου.
Hypnos Project: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κοιμάται; Πώς περνάμε το 1/3 της ζωής μας; Όνειρο, εφιάλτης, αϋπνία, υπνοβασία, τα στάδια REM και NREM, αλλά και η ύπνωση ως ένας τρόπος να ανακαλύψουμε τα πιο σκοτεινά μας μυστικά. Σε όλους τους χώρους της Στέγης, αλλά και εκτός, το Hypnos Project υπόσχεται να μας ανοίξει τα μάτια για όλες εκείνες τις ώρες της ζωής μας που δεν ξέρουμε ποιοι είμαστε.
Δράσεις στο πλαίσιο του Hypnos Project: 1. six d.o.g.s: Ήχοι από όργανα, ήχοι από σώματα, ήχοι από το μυαλό. Στο υπόγειο της Στέγης, από τα μεσάνυχτα έως το ξημέρωμα, επιχειρείται μία μουσική μελέτη, 2. Diotima: tο σπουδαίο γαλλικό κουαρτέτο επιστρέφει στη Στέγη με ένα πρόγραμμα νυχτερινό 3. Σώμα, Συναίσθηση, Συναίσθημα και Σώμα, Θάνατος και Ανάσταση: Δύο συζητήσεις για το σώμα. Eρευνητές, καλλιτέχνες και συγγραφείς θα προσεγγίσουν ερωτήματα τόσο διαχρονικά όσο ο φόβος του θανάτου και η πίστη της ανάστασης, και τόσο πρόσφατα όσο η δημιουργία της ζωής τον καιρό της βιοτεχνολογίας. 4. Energy Food: A Mouth Full of Fuel: Η Στέγη οργανώνει το δεύτερο κατά σειρά θεματικό δείπνο και εστιάζει στην πολυσυζητημένη έννοια της «υπέρ-τροφής», δηλαδή τροφών υψηλής ποιότητας που βοηθούν στην αναζωογόνηση του σώματος και ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ
Για όλες τις ηλικίες, προγράμματα για βρέφη, νήπια, παιδιά, εφήβους, οικογένειες, ενηλίκους, άτομα άνω των 65. Για άτομα με ή χωρίς αναπηρία, για άτομα που ανήκουν στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, για βλέποντες και μη βλέποντες.
Για παιδιά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε ένα χώρο ανοικτό και προσβάσιμο σε όλους.
Φέτος η Στέγη μέσα από τους κύκλους πολλαπλών συναντήσεων, εντός και εκτός των τειχών της, θα συνομιλήσει με την ελληνική παράδοση και τη μυθολογία.
Θα επιμείνει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων μέσω προγραμμάτων γραφιστικής, κινηματογράφου, φωτογραφίας, δημοσιογραφίας και θα ανοιχτεί σε νέες θεματικές όπως η υγεία και η διατροφή.
Θα αγκαλιάσει παιδιά που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού και ομάδες με και χωρίς αναπηρία. Θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, θα σμίξει βουνό και θάλασσα.
Για άλλη μία χρονιά, τα σχολεία καλούνται να δώσουν στους μαθητές τους τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε βιωματικά εργαστήρια χορού, θεάτρου, μουσικής, εικαστικών, αλλά και ποίησης, που θα πραγματοποιηθούν σε χώρους μέσα και έξω από τη Στέγη.
Νήπια, παιδιά και έφηβοι παρακολουθούν παραστάσεις, γνωρίζουν συντελεστές από κοντά, επισκέπτονται τα παρασκήνια της Στέγης. Στόχος; Η ελεύθερη έκφραση των μαθητών· η ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της αυτοπεποίθησής τους· η καλλιέργεια του αισθήματος της συλλογικότητας· η κατανόηση τόσο του εαυτού μας όσο και του «άλλου», του διαφορετικού. Και όλα αυτά, με τη δύναμη και τη μαγεία που μόνο η τέχνη προσφέρει.
Μέσα από δημιουργικές και συλλογικές διαδικασίες, κάποια από τα σχολικά προγράμματα καταλήγουν σε ομαδικές παραστάσεις και εκθέσεις, ενώ άλλα ταξιδεύουν στην περιφέρεια.