ESTRANGER: Πώς ένας Ελληνας αποτυπώνει στο φακό την μεταναστευτική του εμπειρία;

25.09.2015
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φωτογραφικό λεύκωμα έπεσε στα χέρια μας και η αλήθεια είναι ότι εκπλαγήκαμε όταν είδαμε ότι ο φωτογράφος είναι Ελληνας. Ο λόγος για το ESTRANGER του Γιώργου Καραηλία που κυκλοφορεί από τις γερμανικές εκδόσεις Kehrer Verlag.

Το πρότζεκτ ESTRANGER (2010-14) αποτελεί το αποτύπωμα της μεταναστευτικής εμπειρίας του Γιώργου Καραηλία από την Ελλάδα στην Ισπανία. Η ευρύτερη περιοχή των δύο γεωγραφικά αντιθετικών ευρωπαϊκών ορίων και ένα τμήμα της ενδιάμεσης ηπείρου αποτελούν το σκηνικό αυτής της μεταβατικής πορείας, εγγεγραμμένης κατά κάποιο τρόπο στην κρίσιμη ευρωπαϊκή συγκυρία.

Το βιβλίο διαρθρώνεται σε 3 κεφάλαια - Angst, Crisis, Sublimation (Άγχος, Κρίση, «Μετουσίωση») - που χρησιμεύουν αφενός ως ίχνη των υποκειμενικών ψυχολογικών μεταβολών που επηρεάζουν τη φωτογραφική πράξη κι αφετέρου ως αναδρομικές αφηγηματικές συρραφές οπτικοποιημένων βιωματικών θραυσμάτων.

Ο Γιώργος Καραηλίας γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Σύγχρονη Ιστορία και από το 2000 ασχολείται επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Εργάστηκε για 10 χρόνια ως photo-editor, υπεύθυνος ψηφιακού αρχείου κι επιμελητής κειμένων στο πρακτορείο Apeiron Photos. Την τελευταία 10ετία συνεργάζεται ως ανεξάρτητος φωτογράφος με διάφορες γραφιστικές εταιρείες, εκδοτικούς οίκους και περιοδικά. Από το 2010 ασχολείται τόσο με την εξέλιξη ατομικών και συλλογικών πρότζεκ όσο και με την Οπτική Εκπαίδευση, με έμφαση στην ιστορική, φιλοσοφική και κοινωνική διάσταση της Φωτογραφίας. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διάφορες εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Το 2010 τιμήθηκε με το 2ο βραβείο Cedefop/ Photomuseum Award στα πλαίσια της Photobiennale Θεσσαλονίκης.

Από το 2010 ζει και εργάζεται στην Ισπανία.

INFO:

Σχεδιασμός: Γιώργος Καραηλίας, María Polán

Επιμέλεια: Γιώργος Καραηλίας, Γιώργος Πρίνος

Εκδότης: Kehrer Verlag (Heidelberg, Γερμανία)

Σκληρό εξώφυλλο, 160 σελίδες, 76 εγχ. φωτ.

Αγγλικά

ISBN 978-3-86828-501-7

Euro 34,90