Μικροί ερευνητές SOS: Πειράματα χημείας & αστρονομίας στον Ελληνικό Κόσμο

23.09.2015
H Βραδιά του Ερευνητή είναι μια γιορτή για την επιστήμη και την έρευνα που διοργανώνεται κάθε χρόνο σε περισσότερες από 300 πόλεις σε όλη την Ευρώπη. To 2015 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά, καθώς η βραδιά συμπληρώνει 10 χρόνια!

Η φετινή γιορτή αλλάζει και από τον φιλόξενο κήπο του Δημοκρίτου μεταφέρεται στις 25 Σεπτεμβρίου στους εντυπωσιακούς χώρους του Κέντρου Πολιτισμού ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στην οδό Πειραιώς.

Τη διοργάνωση αναλαμβάνει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και σε σνεργασία με το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, το Επιστημονικό Κέντρο «Αθηνά», τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό SciCo και το British Council, ενώνουν τις δυνάμεις τους και υποδέχονται τους φίλους της επιστήμης σε μια γιορτινή βραδιά!

Σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους, θα παρουσιαστεί η δράση μεγάλων ερευνητικών κέντρων, παράλληλα με πειραματικές επιδείξεις, διαδραστικά πειράματα, εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, φορητό πλανητάριο, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά.

Το κεντρικό αμφιθέατρο θα φιλοξενήσει ενδιαφέρουσες διαλέξεις και συζητήσεις από διακεκριμένους επιστήμονες, ενώ θα υπάρχει ζωντανή σύνδεση με το CERN και μήνυμα αστροναύτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Στην αίθουσα ΘΟΛΟΣ, θα προβάλλονται ειδικά προσαρμοσμένα ντοκιμαντέρ και video εικονικής πραγματικότητας ενώ στον εξωτερικό χώρο, θα στηθούν τηλεσκόπια, ένα βαθυσκάφος και δράσεις για τη θάλασσα.

Τη βραδιά θα γεμίσει με ήχους και ρυθμούς μια πολυδιάστατη συναυλία, με τη συμμετοχή ερευνητών /καλλιτεχνών.

Από τις έξι το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά τους ερευνητές, να ενημερωθεί για το ερευνητικό έργο τους να πάρει μία γεύση από την καθημερινότητά τους και να χαρεί τη μαγεία της επιστήμης.

Επιπλέον, μία ακόμη ενδιαφέρουσα διοργάνωση ετοιμάζει παράλληλα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και θα υποδεχτεί το κοινό στο Κτήριο Αβέρωφ του Ιστορικού Συγκροτήματος Πατησίων, με ποικίλες επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Info: http://www.renathens.gr/

Τι θα δούμε στον Ελληνικό Κόσμο στις 25 Σεπτεμβρίου:

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών θα κάνει μια σειρά από παρουσιάσεις σχετικά με την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών σε ενικό και διεθνές επίπεδο με έμφαση στις πυρκαγιές και τους σεισμούς, θα επαναλάβει το πολύ επιτυχημένο πείραμα καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ISPEX και θα μιλήσει για την ανάπτυξη ενός «παρατηρητηρίου πολιτών» για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Αθήνα, θα δείξει πώς γίνεται η πρόγνωση του καιρού στο meteo.gr και θα μιλήσει για τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και θα οργανώσει ζωντανή σύνδεση με τον Ιταλό αστροναύτη Luca Parmitano από την Ρώμη.

Ακόμα, θα κάνει παρουσίαση των αστερισμών με φορητό πλανητάριο,θα οργανώσει παρατήρηση του αττικού νυχτερινού ουρανού με τηλεσκόπια από τους ερασιτέχνες αστρονόμους της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης, θα κάνει μαθήματα αστρονομίας, ουρανογραφίας και μυθολογίας αστερισμών για παιδιά και νέους και θα οργανώσει ένα μετεωρολογικό ταξίδι για παιδιά, με τίτλο «Τα παιδία βρέχει», όπου τα παιδιά θα μάθουν για τον ήλιο, τα σύννεφα, το ουράνιο τόκο, τον άνεμο, το χιόνι και το χαλάζι και θα ακτασκευάσουν το δικό τους ανεμόμετρο!

Το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών θα παρουσιάσει διαδραστικά παιχνίδια με θέμα την θαλάσσια βιοποικιλότητα, με στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά μέσω της ενσυναίσθησης τις απειλές που βιώνουν κάποια είδη, όπως η φώκια. Επιπλέον, μέσα σε μια μεγάλη δεξαμενή με νερό θα γίνει παρατήρηση βιολογικών οργανισμών από τη θάλασσα και τα ποτάμια. Στην δράση αυτή, γονείς και παιδιά θα μπορούν μέσω στερεοσκοπίων να παρατηρήσουν τους οργανισμούς, να μάθουν τον τρόπο που ζουν, τις ιδιαιτερότητες τους και την επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας σε αυτούς.

Τις δράσεις του ΕΛΚΕΘΕ συμπληρώνει ένα διαδραστικό παιχνίδι εξομοίωσης αλιευτικών μεθόδων, όπου θα γίνει προσομείωση μεθόδων φιλικών προς το περιβάλλον, και η δράση του Βιοτεχνικού – Βιομηχανικού Εκπαιδευτικού Μουσείου Λαυρίου με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με τίτλο: «Εξερευνώντας το Λιμάνι», όπου τα παιδιά θα μάθουν και θα χρησιμοποιήσουν εργαλεία – παιχνίδια προσανατολισμού στη Ναυσιπλοΐα, θα εκπαιδευτούν στους συνήθεις ναυτικούς κόμπους και θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και παιχνίδια για να γνωρίσουν τον καθοριστικό ρόλο της λιμενικής βιομηχανίας στην ζωή μας.

Το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» συμμετέχει με ένα πλούσιο πρόγραμμα από διαδραστικές δραστηριότητες, σεμινάρια, εργαστήρια, πειράματα, επιδείξεις και εκπλήξεις που θα κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Μερικές από αυτές συμπεριλαμβάνουν την εφαρμογή LinkZoo που μας μαθαίνει πώς να οργανώνουμε τον ψηφιακό μας κόσμο, την διαδικτυακή πύλη «Αερόστατο», που συνδυάζει παιχνίδι και γνώση για παιδιά 3 – 7 ετών, το DAID που μας μαθαίνει να μετράμε λεπτό προς λεπτό την κατανάλωση νερού στο σπίτι μας και την παρουσίαση αποτελεσμάτων των πιο πρόσφατων έργων Ελλήνων ερευνητών που υποστηρίζουν διεθνείς διαστημικές αποστολές.

Ακόμα, το ΕΚ «Αθηνά» μας δείχνει πώς μπορούμε να βοηθήσουμε με την τεχνολογία ώστε πολίτες με μόνιμη ή παροδική αναπηρία να μπορούν να συμμετέχουν μέσω της τεχνολογίας σε όλες τις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες της εποχής μας, ενώ μας παρουσιάζει και τη μηχανή αναζήτησης μουσικής που έχει φτιάξει το κέντρο. Συνεχίζοντας την περσινή του επιτυχία, το ΕΚ Αθηνά παρουσιάζει και φέτος, στον Ελληνικό Κόσμο το «Σπιτάκι μου», όπου μας δείχνει πώς ένα σπίτι μπορεί να ακούει και να καταλαβαίνει. Και δεν είναι μόνο το «σπιτάκι» που καταλαβαίνει στις δράσεις του ΕΚ «Αθηνά», αλλά και τα ρομποτάκια του HUBIC lab που θα είναι επίσης παρόντα.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών με σύνθημα «Τροφή για… σκέψη» παρουσιάζει οκτώ διαδραστικά εργαστήρια για την Χημεία των Τροφίμων, ενώ παρουσιάζει και το πώς η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξει… πρωτεΐνες! Επιπλέον, παρουσιάζει το Εργαστήριο του Αλχημιστή και δίνει απάντηση στο αν μπορούμε να «χρωματίσουμε» τον ήχο συνδυάζοντας επιστήμες όπως η χημεία, η φυσική και η πληροφορική στην παρουσίαση «Τα Βουβά μου Μπαλόνια ΙΙ». Ιδιαίτερη σημασία και στην διερευνητική μάθηση δίνει το ΕΙΕ, παρουσιάζοντας τα προγράμματα Let’s go STEM και Εκπαιδευτική Ρομποτική, ενώ συνεργάζεται με το Α” Αρσάκειο Γενικό Λύκειο Ψυχικού και το Α” Πειραματικό Λύκειο Αθηνών Γεννάδειο και παρουσιάζει πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα στη Χημεία, όπως το επιτραπέζιο παιχνίδι Chemistry Wonderland και στη Βιολογία, όπως η μελέτη των μαθητών για το φυτό στέβια.

Παράλληλα, διαδραστικά πειράματα και παρουσίαση των πιο πρόσφατων επιτευγμάτων τους ετοιμάζεται να προβάλλει με διαδραστικό και ελκυστικό τρόπο στον Ελληνικό Κόσμο στις 25 Σεπτεμβρίου το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», ενώ ετοιμάζει και μουσικά δρώμενα από ερευνητές – καλλιτέχνες!

Τρεις εικαστικές εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας θα παρουσιαστούν στο φουαγιέ του ΘΕΑΤΡΟΝ, με ποικίλα θέματα, από το Διεθνές Έτος Φωτός 2015 και την αστροφωτογραφία, έως την περιήγηση από τον μακρόκοσμο στον μικρόκοσμο.

Στη Βραδιά του Ερευνητή το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού θα παρουσιάσει την τρισδιάστατη ψηφιακή ταινία με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών.
Κατά τη διάρκεια της προβολής ο επισκέπτης μεταφέρεται στο πεδίο της μάχης και συμμετέχει ενεργά στην προετοιμασία των στρατιωτών πριν από τη σύγκρουση. Ένας μουσειοπαιδαγωγός εκτελεί χρέη πλοηγού και με τη βοήθεια ενός ασύρματου τηλεχειριστηρίου καθοδηγεί τους επισκέπτες.

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Επικοινωνίας της Επιστήμης SciCo ετοιμάζει μεταξύ άλλων, ένα διαδραστικό εργαστήριο που απευθύνεται κυρίως σε μαθητές, (αλλά και σε εκπαιδευτικούς!) δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι καλούνται να πουν τη γνώμη τους να περιγράψουν πώς θα ήθελαν να διδάσκονται οι θετικές επιστήμες. Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος MARCH, στο οποίο συμμετέχουν επτά χώρες, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από την Βραδιά του Ερευνητή δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Ένωση Ελλήνων Χημικών, η οποία παρουσιάζει μια σειρά εντυπωσιακών πειραμάτων και μιλάει για την καθημερινή μας ζωή, που είναι ένα απέραντο Χημικό Εργαστήριο και η Ένωση Ελλήνω Φυσικών, η οποία δίνει έμφαση φέτος στον συγκερασμό επιστήμης και τέχνης.