Ταλαντούχοι αρχιτέκτονες κα συντηρητές έργων τέχνης ένωσαν δυνάμεις και πειραματίζονται συνεχώς και μεταμορφώνουν εντελώς όποιον χώρο επιμελούνται. Ο project manager και υπεύθυνος επικοινωνίας τους Θοδωρής Συρογιαννόπουλος, δεν κάθεται ήσυχος ποτέ, θέλει να ανακαλύπτει συνεχώς καινούρια πράγματα και υπάρχει μόνιμα μία βαλίτσα δίπλα του για την επόμενη χώρα στην οποία θα διαδώσει το νέο του πρότζετκ.
Εδώ κι αρκετό καιρό κινείται μεταξύ Αμερικής και Ελλάδας και στην τελευταία του στάση στην Αθήνα, τον κράτησαν όμηρο κάποιοι μυστήριοι χορευτές τάνγκο. Περάσαμε για κάποιες ερωτήσεις και φωτογραφίες πριν κάνει το επόμενο check in του για Νέα Υόρκη και η συζήτηση πήγε κάπως έτσι...
Πότε δημιουργήθηκε η ομάδα SyrosDecor και με ποια αφορμή την ξεκινήσατε
Για έμενα τα πράγματα ξεκίνησαν σε ένα τηλεφώνημα που είχα με τον αδελφό μου το 2011. Την εποχή εκείνη ήμουν διευθυντής πωλήσεων στο spitogatos.gr και τα πράγματα στην κτηματαγορά και στα media δεν ήταν και στα καλύτερα της. Περιέγραφα την αρνητική κατάσταση και την καθημερινή γκρίνια και μου προτείνει να πάω μαζί του σε ένα καινούριο project που θα ξεκινούσε στην Αγγλία. Ο Μarchel και η Kristin που συμπληρώνουν την ομάδα, είναι πολλά χρόνια στον χώρο και με μεγάλη εμπειρία και ειδίκευση!
Ποιοι είστε ο πυρήνας της και ποιους ρόλους έχετε αναλάβει ο καθένας;
Όπως προανέφερα την εταιρία την ξεκίνησαν πριν από αρκετά χρόνια ο Marcel και η Kristin, και οι δύο τους είναι συντηρητές τέχνης και έχοντας ήδη στο ενεργητικό τους πολλά χρόνια στη συγκεκριμένη δουλειά. Η Kristin πέρα από το (δημιουργικό) κομμάτι τρέχει και τα οργανωτικά/διαδικαστικά,
ο Marcel έχει μεγάλη έφεση στην καλλιτεχνική δημιουργία και το δικός μου ο ρόλος πέρα από το δημιουργικό/ σχεδιαστικό είναι και το κομμάτι της επικοινωνίας. Προτιμώ τα projects που βρίσκονται νοτιά Ευρώπη. Να βλέπουμε και λίγο ήλιο!
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείτε πριν αναλάβετε κάποιο χώρο και αφού ολοκληρωθεί;
Το βασικό συστατικό είναι να μπορούμε να κατανοήσουμε όσο καλύτερα γίνεται τον πελάτη για να μπορέσουμε να αποδώσουμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο το αποτέλεσμα που επιθυμεί! Βεβαίως είναι και μέλημα μας να τον κατευθύνουμε και να του εξηγήσουμε την γκάμα προϊόντων με τα οποία ασχολούμαστε για να βγάλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που θα μπορέσει να εναρμονιστεί με τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
Πες μας λίγα λόγια για τις τεχνικές και τις τεχνοτροπίες που χρησιμοποιείτε και ποια σας ζητάνε πιο συχνά...
Όλες οι τεχνοτροπίες που χρησιμοποιούμε είναι παλιές τεχνικές από το παρελθόν. Kάποιες από τις τεχνικές / τεχνοτροπίες που χρησιμοποιούμε μπορούμε να τις βρούμε στην αρχαία Αίγυπτο, Ρώμη και σε άλλα μέρη, όπως lime (ασβέστης) και casein paint.
Tadelakt είναι μια τεχνική επιχρίσματος με καταγωγή από το Μαρόκο που είναι αρκετά "της μόδας'' τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης Stucco Veneziano που είναι μια τεχνική που χρησιμοποιεί στρώματα στόκου και εφαρμόζεται με σπάτουλα.
Επιπλέον αναλαμβάνουμε και παλαίωση επίπλων. Για να δώσω ένα παράδειγμα, ένας πελάτης μας στο Άμστερνταμ αγόρασε μια βιβλιοθήκη αντίκα η οποία ήταν πιο μικρή από τον χώρο του όποτε έγιναν μερικά κομμάτια ρέπλικες από ξυλουργό και εμείς τις κάναμε όμοιες με την αυθεντική. Ακόμα και ένα έμπειρο μάτι δεν μπορεί εύκολα να καταλάβει πια είναι η αυθεντική και πια όχι. Δουλεύουμε πολύ την παλαίωση ξύλινων επιφανειών όπως πατώματα και ταβάνια ενώ άλλες τεχνικές που κάνουμε αλλα όχι και τόσο συχνά είναι η trompe l'oeil/ "deceive the eye". Πρόκειται για μια τεχνική που χρησιμοποιεί ρεαλιστικές εικόνες για να δημιουργήσει την οπτική ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν τα αντικείμενα που απεικονίζονται σε τρεις διαστάσεις. Όλες οι τεχνοτροπίες είναι φιλικές προς το περιβάλλον, μη τοξικές, υψηλής αντοχής και ανθεκτικές στο φως και όλους τους χρωματισμούς τους φτιάχνουμε εμείς.
Ποια είναι τα projects που έχετε αναλάβει αυτή την περίοδο και τι σχεδιάζετε για το μέλλον;
Τώρα ξεκινάμε ένα νέο project στην Ζυρίχη. Αλλά αυτό που πρέπει να καταφέρουμε στο μέλλον είναι να έχουμε καλοκαιρινά project σε ελληνικά νησιά.
Καλλιτέχνης πουσας εμπνέει για τη δουλειά σας...
Ο Axel Vervoordt γιατί πάντα καταφέρνει κάτι το μοναδικό.
Ψάξε και θα τους βρεις:
Στο επίσημο site τους
*Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και τη συμμετοχή των χορευτών το εργαστήρι χορού Danzarin (Θεσσαλονίκης 17, Πετράλωνα)
Φωτογραφίες/ Συνέντευξη: Κική Παπαδοπούλου