Κρις Ραντάνοφ: Ο Αίαντας, η αδικία και η... διπλωματία [συνέντευξη]

22.06.2015
Πώς το πολεμικό-ηρωικό ιδεώδες δεν κάμπτεται από τον πολιτικό συμβιβασμό; Ο Αίαντας, η τραγωδία του Σοφοκλή που παρουσιάζει ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος το φετινό καλοκαίρι στην Επίδαυρο και στα σημαντικότερα φεστιβάλ της Ελλάδος περιστρέφεται γύρω από αυτόν τον προβληματισμό.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν πλήθος γνωστών ηθοποιών, όπως ο Νίκος Κουρής, η Μαρία Πρωτόπαππα, ο Γιάννος Περλέγκας και πολλοί άλλοι, ενώ ο Κρις Ραντάνοφ συμμετέχει στο χορό.

Εμείς μιλήσαμε με τον Κρις Ραντάνοφ για την παράσταση αυτή, για τις αντιστοιχίες της με το σήμερα, αλλά και για τα δικά του βιώματα….

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση του Αιάντα και τη συνολική της προσέγγιση. Τι το ιδιαίτερο θα δούμε σ΄αυτήν;

Η παράσταση ̋ Αίαντας ̋ του Σοφοκλή σε μετάφραση του Δ. Μαρωνίτη και σκηνοθεσία του Β. Θεοδωρόπουλου κινείται ανάμεσα στην αφήγηση και την υπόκριση. Με την παρουσία ενός ραψωδού, που βγαίνει μέσα από το χορό, και με τη βοήθεια της μουσικής παρουσιάζουμε μια μπαλάντα για τον Αίαντα. Η δυναμική μουσική του Ν. Κυπουργού, η ιδιαίτερη σκηνογραφία της Ε. Μανωλοπούλου και η κίνηση της Α. Στελλάτου μας βοηθάνε να μπούμε βαθιά σ’ αυτό το τραγούδι για τον χαμένο ηρώα.

Στον κεντρικό χαρακτήρα του Αιάντα βρίσκετε κομμάτια του εαυτού σας, αλλά και αντιστοιχίες με τα όσα βιώνουμε σήμερα;

Ο Αίαντας είναι ο αγαπημένος μου ήρωας της ελληνικής μυθολογίας γιατί έβγαινε πρώτος στις μάχες χωρίς την βοήθεια κάποιου θεού. Νομίζω ότι δεν έχω κάποιο κοινό με τον Αίαντα, γιατί ζω σε μια άλλη εποχή. Παρ’ όλο αυτά με γοητεύει η απόλυτη αφοσίωση στο δίκαιο και στην τιμή. Παρόμοιο κώδικα τιμής είχαν και οι σαμουράι στην Ιαπωνία. Οι οποίοι ως διαμαρτυρία ή στο λόγο της χαμένης τιμής εκτελούσαν το τελετουργικό χαρακίρι. Το 1970 ο τρεις φορές υποψήφιος για το βραβείο Νομπέλ ιάπωνας συγγραφέας Γιουσίκοιο Μασίμα προχώρησε στην τελετουργική αυτοκτονία ως ένδειξη διαμαρτυρίας λέγοντας:

Βλέπουμε την Ιαπωνία να γλεντοκοπά βυθισμένη σε ευμάρεια και να κολυμπάει στο χρήμα και στην πνευματική της κενότητα. Είναι δυνατόν να δίνεις αξία στη ζωή, μέσα σε μια πλάση που το πνεύμα έχει πεθάνει; Ζήτω ο αυτοκράτορας! Νομίζω ότι ούτε καν με προσέχουν…

Τελικά η διπλωματία και η πολιτική επισκιάζουν τους άριστους σήμερα; Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό;

Στον ̋ Αίαντα ̋ του Σοφοκλή ο Οδυσσέας είναι ένας δαιμονικός πολιτικός νους οποίος ξέρει να βγαίνει από τις δύσκολες καταστάσεις. Και μάλιστα είναι αυτός που αφήνει στην άκρη τις προσωπικές διαφορές για να πετύχουν οι Έλληνες το βασικό τους στόχο, να νικηθεί η Τροία. Στη σημερινή μας εποχή πίσω από τους πολιτικούς υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που δημιουργούν το προφίλ τους. Είναι ελάχιστοι αυτοί που εκφράζουν την προσωπική τους γνώμη και αυτή φαίνονται. Για μένα ο άριστος δεν επισκιάζεται, απλά το πολιτικό σύστημα τον βγάζει εκτός.

Εσείς προσωπικά πώς αντιδράτε στην αδικία;

Κάποτε αντιδρούσα αυθόρμητα όταν με αδικούσαν, ήθελα αν μπορούσα να λύσω το ζήτημα αμέσως. Τώρα νομίζω έχω ωριμάσει και αντιδρώ πιο ψύχραιμα.

Έχετε έρθει στην Ελλάδα ως μετανάστης από τη Βουλγαρία και έχετε ζήσει το εκεί κομμουνιστικό καθεστώς. Πώς βιώνετε τη κατάσταση στη σύγχρονη Ελλάδα με τη νέα αριστερή κυβέρνηση; Θεωρείτε πως μπορεί να αλλάξει η ζωή του μέσου ανθρώπου προς το καλύτερο;

Στην Βουλγαρία, απ’ όπου είμαι, το καθεστώς είχε καταστρέψει την κομμουνιστική ιδεολογία. Ήταν ένα πολιτικό σύστημα στο οποίο η εξουσία ήταν συγκεντρωμένη στα χέρια λίγων ανθρώπων, οι οποίοι μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989 δημιούργησαν την μαφία για να μπορέσουν να επενδύσουν τα κλεμμένα λεφτά. Σήμερα 26 χρόνια μετά, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της κουτσαίνοντας μέσα στην Ενωμένη Ευρώπη. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχει μέλλον η Ευρωπαϊκή Ένωση με την μορφή που έχει σήμερα.

Με την καινούρια κυβέρνηση, εδώ στην δεύτερή μου πατρίδα την Ελλάδα, ελπίζω τουλάχιστον να ξέρω τι μας περιμένει και πως θα προχωρήσουμε προς το μακρινό καλύτερο μέλλον. Γιατί, ως τώρα όλο μαθαίναμε για κρυφές συμφωνίες όλο οι άλλοι μας αναγκάζουν, ε ας πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας και να πορευτούμε με αυτό που θα έχουμε, να μάθουμε να παράγουμε.

Μελλοντικά σχέδια;

Προς το παρόν είμαι στην παράσταση ̋ Αίαντας ̋ του Σοφοκλή μαζί με τους εξαιρετικούς ηθοποιούς: Νίκος Κουρής, Μαρία Πρωτόπαππα, Γιάννος Περλέγκας, Παντελής Δεντάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Γιάννης Κλίνης, Δημήτρης Παπανικολάου και είμαι στο χορό με άλλους 11 καταπληκτικούς ηθοποιούς. Ενώ από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσω πρόβες με τον σκηνοθέτη Γ. Χουβαρδά για το έργο του Σαίξπηρ ΡΙΧΑΡΔΟΣ Ο Γ το οποίο θα ανέβει στο Εθνικό Θέατρο.

Και σαν τελευταίο: Πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός θα τα καταφέρει όσο κι αν φαίνεται δύσκολο!

Γεωργία Οικονόμου