Μπήκαμε στην πρόβα της εντυπωσιακής Τόσκα στο Ηρώδειο [photos]

13.06.2015
Μία από τις τραγικότερες οπερετικές ηρωίδες που έχει στιγματίσει πολύ μεγάλες ερμηνεύτριες ανάμεσα τους και τη μοναδική (και 19 χρονών τότε) Μαρία Κάλλας, ετοιμάζεται να ζωντανέψει ξανά σε λίγες ώρες στη σκηνή του Ηρωδείου.

Μία από τις τραγικότερες οπερετικές ηρωίδες που έχει στιγματίσει πολύ μεγάλες ερμηνεύτριες ανάμεσα τους και τη μοναδική (και 19 χρονών τότε) Μαρία Κάλλας, ετοιμάζεται να ζωντανέψει ξανά σε λίγες ώρες στη σκηνή του Ηρωδείου.

Η "Τόσκα" σε σκηνοθεσία Ούγκο ντε Άνα και πρωταγωνίστριες τη Δήμητρα Θεοδοσίου και την Τσέλια Κοστέα οι οποίες υποδύονται τον ωμόνυμο ρόλο, παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2012 προκαλώντας μεγάλο ενθουσιασμό κι επιστρέφει με τον Λουκά Καρυτικό στη μουσική διεύθυνση και τη συμμετοχή της Ορχήστρα, της Χορωδίας και της Παιδικής Χορωδίας της Λυρικής Σκηνής σε μία εντυπωσιακή και μεγαλειώδη παραγωγή.

Λίγο πριν ανάψουν τα φώτα της πρεμιέρας, μπήκαμε στις πρόβες μοιράζοντας τα κλικ μεταξύ σκηνής και παρασκηνίων εκείνες τις ώρες που το άγχος και τα χαμόγελα εναλλάσσονται συνεχώς και οι αφανείς ήρωες που δεν βλέπουμε ποτέ είναι σ' ένα διαρκές τρέξιμο. Για το τέλος, κρατήσαμε κι ένα σημείωμα του ντε Άνα:

"Χωρίς αμφιβολία και όχι συμπτωματικά, η Τόσκα συγκαταλέγεται στις δημοφιλέστερες όπερες του Πουτσίνι. Ο Πουτσίνι επιθυμούσε να συνθέσει μία μελωδική όπερα: ήθελε να δημιουργήσει μία μουσική που έρχεται από την καρδιά και μιλάει στην καρδιά. Ως προς αυτό, ο μουσικός εμφανίζεται αδιαχώριστος από τον «άνθρωπο του θεάτρου», όπως ο «μελωδιστής» δεν μπορεί να διαχωριστεί από το «συμφωνιστή».

Στη μουσική του διακρίνεται με σαφήνεια ο χαρακτήρας των σκηνικών προσώπων, τα χρώματα και οι χειρονομίες των ερμηνευτών˙ Ο ίδιος έλεγε «κάνω θέατρο, οπτικοποιώ τη σκηνική δράση». Γι’ αυτόν τον λόγο, περισσότερο από άλλα έργα του, η Τόσκα σηματοδοτεί το πέρασμα στο πεδίο του βερισμού (επιμονή σε ρεαλιστικές λεπτομέρειες, αναζήτηση των σκηνικών εφέ με έντονες αποχρώσεις, οξυμένα συναισθήματα, όπως ο έρωτας, το μίσος, το πνεύμα θυσίας, η αγάπη για την πατρίδα…), περιλαμβάνοντας ακόμα και σκληρές, νοσηρές όψεις, καθώς επίσης αποσπασματικούς, φορτισμένους διαλόγους έντονης δραματικότητας.

Η πολύ γνωστή υπόθεση, μία ιστορία παθιασμένου έρωτα ανάμεσα στην Φλόρια Τόσκα και τον Μάριο Καβαραντόσσι, έχει ως φόντο μία πολιτική κατάσταση στην οποία επικρατεί έξαρση των ιδανικών της ελευθερίας και της δικαιοσύνης σε αντιδιαστολή προς την δεσποτική και σκληρή εξουσία του Σκάρπια, ο οποίος με διαβολικό τρόπο καθορίζει μια ροή εξελίξεων, που επιφέρει τον δικό του χαμό, την καταδίκη του εραστή της Τόσκας και τη θεαματική αυτοκτονία της ίδιας: «Ω, Σκάρπια, ενώπιον του Θεού!»"

Αναβίωση σκηνοθεσίας: Κατερίνα Πετσατώδη
Σχεδιασμός προβολών: Ideogamma S.R.L. - Σέρτζιο Μετάλλι
Φωτισμοί: Βινίτσιο Κέλι
Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος
Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Μάτα Κατσούλη

Info
Ωδείο Ηρώδου Αττικού

14, 16,17 ,18 Ιουνίου

Ώρα έναρξης: 21.00

Η προπώληση των εισιτηρίων πραγματοποιείται από τα Εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών (Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου, τηλ.: 210 3272000), τα Ταμεία του Θεάτρου Ολύμπια (Ακαδημίας 59, τηλ.: 210 3662100) & online στα www.nationalopera.gr & www.greekfestival.gr

Φωτογραφίες: Κική Παπαδοπούλου