Wisteria Maiden: Ένας πίνακας ζωγραφικής και ζωντανεύει στο Μέγαρο

17.04.2015
Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, ο διεθνής έλληνας χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας Apotosoma Dance Co / Andonis Foniadakis, επέλεξε το Μέγαρο για την πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα του νέου πρωτοποριακού έργου του Wisteria Maiden, η παγκόσμια πρεμιέρα του οποίου δόθηκε πέρυσι τον Απρίλιο στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού του Βελιγραδίου.

Η χορογραφία, που είναι εμπνευσμένη από το θέατρο της Ιαπωνίας και δανείζεται τον τίτλο της από το ομώνυμο έργο του παραδοσιακού θεάτρου Καμπούκι, ανεβαίνει για τέσσερις παραστάσεις στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας, την Τετάρτη 22, την Πέμπτη 23, την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Απριλίου (ώρα έναρξης 21:00). Οι παραστάσεις αυτές εντάσσονται στον Κύκλο Χορός στο Μέγαρο και πραγματοποιούνται σχεδόν ένα μήνα μετά την επιτυχημένη πρώτη παρουσίαση του έργου του Φωνιαδάκη Shaker Loops στη Βρετανία (Θέατρο Λίντμπερυ, Λονδίνο).

H πρωτότυπη ιστορία της Wisteria Maiden διηγείται τον ανεκπλήρωτο έρωτα μιας κοπέλας που κατοικεί μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής και ζωντανεύει με σκοπό να διεκδικήσει εκείνον που ερωτεύεται. Ο νέος, όμως, την απορρίπτει, κι αυτή, απελπισμένη, αποφασίζει να επιστρέψει στον πίνακα για πάντα.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης εμπνέεται κυρίως από το γεγονός ότι, στο θέατρο Καμπούκι, οι γυναικείοι ρόλοι ενσαρκώνονται από άνδρες ερμηνευτές, τους ονναγκάτα. Ένας ηθοποιός ονναγκάτα ακολουθεί ειδική εκπαίδευση: για παράδειγμα, εξασκείται περπατώντας με ένα χαρτί ανάμεσα στα γόνατά του και καταφέρνει –όπως αναφέρει ο Ρολάν Μπαρτ στο δοκίμιο Η επικράτεια των σημείων– όχι να αντιγράφει τη γυναίκα αλλά να τη σημαίνει.

Η χορογραφική γλώσσα του Αντώνη Φωνιαδάκη ο οποίος αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση έλληνα χορευτή και χορογράφου με διεθνή καριέρα και αναγνώριση, χαρακτηρίζεται από έντονη σωματικότητα, αισθαντικότητα και συνεχείς εναλλαγές δυναμικής. Η γλώσσα αυτή εμπλουτίστηκε, στο έργο Wisteria Maiden, με επιρροές από το Καμπούκι, το Νο και τις μαριονέτες Μπουνράκου για να δημιουργήσει ένα μοναδικό, ευφάνταστο, κινητικό και εικαστικό σύμπαν, όπου η χορογραφία λειτουργεί ως ιεροτελεστία και μεταλλάσσεται διαρκώς. Στη Wisteria Maiden, η έννοια της μεταμόρφωσης είναι κυρίαρχη, μέσα από την ενσάρκωση των γυναικείων ρόλων από άνδρες ερμηνευτές αλλά και τη χρήση της μάσκας. Η δύναμη της έκφρασης και η ακρίβεια της χειρονομίας, καθώς και η έννοια της μεταμόρφωσης είναι τα στοιχεία που πρωταγωνιστούν σε μια εικονογραφία που θυμίζει μιαν άλλη αναπαράσταση της φύσης και που αποκαλύπτει την πραγματική διάσταση του τεχνητού.

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης άρχισε χορό σε μια μικρή σχολή στην Ιεράπετρα της Κρήτης. Στη συνέχεια φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης της Αθήνας (1988-1990) και κατόπιν στη Σχολή Rudra της Λωζάννης (1990-1992). Χόρεψε στα Μπαλέτα του Μωρίς Μπεζάρ στην ίδια πόλη (1994-1996), πριν ενταχθεί στο δυναμικό του Μπαλέτου της Όπερας της Λυόν υπό τη διέυθυνση του Γιώργου Λούκου (1996-2002). Αργότερα έγινε μέλος της ομάδας Karas του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα (2004).

Ως χορευτής συνεργάστηκε με φημισμένους χορογράφους της εποχής μας, όπως οι: Μαγκύ Μαρέν, Γίρζι Κύλιαν, Ουίλλιαμ Φορσάυθ, Ντομινίκ Μπουαβέν, Νάτσο Ντουάτο, Ματς Εκ, Οχάντ Ναχαρίν, Φρεντερίκ Φλαμάν, Μπιλ Τι Τζόουνς, Ερβέ Ρομπ, Τέρο Σαάρινεν, Λιονέλ Ος, Γόαχιμ Σλαίμερ, Τζον Τζάσπερς, κ.ά.

Το 2003, δημιούργησε την ομάδα Apotosoma dance company/Andonis Foniadakis (έδρα: Λυόν), με την οποία έχει παρουσιάσει δουλειές του στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Αγγλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ομάδα του έχει ανεβάσει μέχρι σήμερα τις παραγωγές Sensitive Screens Skins Intervals, Use, Ιεροτελεστία της άνοιξης, All things are quite silent, Ρωμαίος και Ιουλιέττα και Wisteria Maiden.

Ως ανεξάρτητος χορογράφος, ο Αντώνης Φωνιαδάκης έχει συνεργαστεί με τα Μπαλέτα της Γενεύης, της Εθνικής Όπερας της Λυόν, της Βέρνης, του Ρήνου, της Ουάσινγκτον και της πόλης του Σάο Πάολο, με την Εθνική Ομάδα Χορού της Ουαλίας, με τις ομάδες Dansgroep του Άμστερνταμ και Cia Sociedade Masculina της Βραζιλίας, με την Βenjamin Millepied Dance Company (HΠΑ), με τα Μπαλέτα του Μωρίς Μπεζάρ (Λωζάννη), το Μπαλέτο Νέων της Γενεύης, την Εθνική Ομάδα Χορού του Ελσίνκι, κ.ά. Έχει επίσης χορογραφήσει έργα για το Εθνικό Ανώτερο Ωδείο Μουσικής και Χορού (CNSMD) της Λυόν και για τα Διεθνή Φεστιβάλ Χορού της Κοπεγχάγης και του «Φλωρεντινού Μαΐου». Στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, είχε συνεργασίες με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Ως χορογράφος, έχει ακόμη συνεργαστεί με την Εθνική Όπερα του Ρήνου στο λυρικό έργο Οι Βορεάδες του Ραμώ, με τo Εθνικό Κέντρο Μουσικής Δημιουργίας GRAME της Λυόν στo μελόδραμα Il Canto della pelle του Κλάουντιο Αμπροζίνι, καθώς και με το Θέατρο των Ηλυσίων Πεδίων (Παρίσι) στην όπερα Κάστωρ και Πολυδεύκης του Ραμώ.

Το 2012, ο Αντώνης Φωνιαδάκης τιμήθηκε με το βραβείο Danza Danza (Ιταλία) ως καλύτερος χορογράφος της χρονιάς για το έργο Les Noces στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Maggio Danza. Το 2013, χορογράφησε εκ νέου την Ιεροτελεστία της άνοιξης για το Μπαλέτο του Μεγάλου Θεάτρου της Γενεύης. Δημιούργησε επίσης τη χορογραφία Horizons για το Cedar Lake Contemporary Ballet της Νέας Υόρκης.

Από τις τελευταίες δουλειές του ξεχωρίζουν η συνεργασία του με τον διάσημο σκηνοθέτη Ντάρρεν Αρονόφσκυ στην ταινία Noah, όπου δημιούργησε την κινησιολογία των τρισδιάστατων χαρακτήρων του φιλμ, καθώς και η σύμπραξή του με την Ομάδα Χορού της Μάρθα Γκράχαμ (Νέα Υόρκη) στην παρουσίαση της νέας του χορογραφίας Echo στο New York City Center (19-22 Μαρτίου 2014), η οποία παρουσιάστηκε πέρυσι το καλοκαίρι στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών. Επίσης, το 2014, ο Αντώνης Φωνιαδάκης δημιούργησε τρία νέα έργα για το Μπαλέτο της Λωρραίνης (Shaker Loops), την ομάδα Sydney Dance Company (Louder than Words) και τα Μπαλέτα Τζαζ του Μόντρεαλ (Kosmos).

Wisteria Maiden

Andonis Foniadakis

Apotosoma Dance Company

Συνολική διάρκεια: 65 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Καλλιτεχνικός διευθυντής/χορογράφος: Αντώνης Φωνιαδάκης

Μουσική: Julien Tarride

Σκηνικά: Εύα Μανιδάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης

Κοστούμια: Τάσος Σωφρονίου

Δραματουργία: Νάσια Φουρτούνη

Βοηθός χορογράφου: Μαρκέλλα Μανωλιάδη

Βοηθός σκηνογράφου: Γιάννης Αρβανίτης

Μάσκες: Μάρθα Φωκά

Χορεύουν: Αλέξανδρος Σταυρόπουλος, Άρης Παπαδόπουλος, Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Pierre Magendie, Nitsan Margaliot, Armando Disanto, David Essing, Joan Vercoutere.

INFO:

Τετάρτη 22, Πέμπτη 23, Παρασκευή 24

και Σάββατο 25 Aπριλίου, ώρα 21:00

Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας

Τιμές εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 19 € (Ζώνη Β) ● 30 (Ζώνη Α)

Ειδικές τιμές: 7 (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ) ● 12 € (65+, πολύτεκνοι)

Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333

και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr