Είδαμε το "Παραμύθι χωρίς Όνομα" της Κάρμεν Ρουγγέρη

29.01.2015
«Το παραμύθι χωρίς όνομα», την παιδική παράσταση στηριγμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Πηνελόπης Δέλτα παρακολουθήσαμε στο θέατρο Κιβωτός δια χειρός της Κάρμεν Ρουγγέρη.

Να σας θυμίσουμε λίγο την ιστορία: Στο βασίλειο των Μοιρολάτρων ο Αστόχαστος γιος του βασιλιά Συνετού, διαδέχεται τον πατέρα του στον θρόνο. Ο νέος βασιλιάς ενδιαφέρεται μόνο για διασκέδαση και καλοπέραση. Όπως είναι φυσικό σε λίγο καιρό το βασίλειο καταρρέει. Το θησαυροφυλάκιο αδειάζει! Η χώρα δανείζεται συνέχεια και ο τόπος ερημώνει. Μην αντέχοντας αυτή την κατάσταση ο γιος του βασιλιά αποφασίζει να δράσει. Με βοηθό την μικρή του αδερφή και μετά από πολλές περιπέτειες θα κατορθώσει να εμπνεύσει πίστη και εμπιστοσύνη στον λαό του ώστε όλοι μαζί να βοηθήσουν να ανορθωθεί η χώρα.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη άγγιξε το παραμύθι αυτό της Πηνελόπη Δέλτα με εξαιρετική ευαισθησία και προσέγγισε πολύ όμορφα και απλά το αλληγορικό και ηθικό του περιεχόμενο. Με έμμεσο τρόπο μίλησε για τις αξίες της εργασίας, της δικαιοσύνης, της προσπάθειας, της ανδρείας, της συλλογικότητας σε αντίθεση με την τεμπελιά, την αδικία, την παραίτηση, τη δειλία και τον ατομισμό που ιδιαίτερα σήμερα μας κατατρώει και μας έχει οδηγήσει στο χείλος της καταστροφής.

Υπό αυτό το πρίσμα, το βασιλόπουλο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, θα μπορούσε στα μάτια των παιδιών να είναι ο νέος Έλληνας και γιατί όχι τα ίδια τα παιδιά, που βρίσκει τη δύναμη και τον τρόπο ώστε να ξαναγεννηθεί η πατρίδα του.

Όλοι οι ηθοποιοί της παράστασης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και με ξεχωριστή φρεσκάδα υποδύθηκαν τα πολλά πρόσωπα του διαχρονικού αυτού παραμυθιού.

Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να κάνουμε στα πρωτότυπα κοστούμια της παράστασης τα οποία –όπως μας πληροφόρησε η κ. Ρουγγέρη- είναι εμπνευσμένα από την περιοχή της Θράκης.

Αξίζει να πάτε με τα παιδιά σας στην παράσταση αυτή; Αν και οι παραστάσεις της Ρουγγέρη περιέχουν έναν υπερβάλλοντα για τα γούστα μας διδακτισμό, σέβονται απόλυτα το παιδικό μυαλό και δεν παύουν να αποτελούν κάθε χρονιά σημείο αναφοράς στο παιδικό θέατρο, οπότε ναι, αξίζει να πάτε και με το παραπάνω….

Γεωργία Οικόνομου
[email protected]