Ο Παναγιώτης Μάργαρης και η μαγεία της κιθάρας [συνέντευξη]

08.01.2015
Με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του άλμπουμ, ο σπουδαίος δεξιοτέχνης της κιθάρας Παναγιώτης Μάργαρης, πραγματοποιεί 3 μοναδικές εμφανίσεις στον «Ιανό» παρέα με αγαπημένους του φίλους (Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεωργία Νταγάκη, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Σταμάτης Κραουνάκης, Βασίλης Λέκκας).

Δύο χρόνια μετά από το πολύ επιτυχημένο «Rock of my soul», ο Παναγιώτης Μάργαρης επανέρχεται δισκογραφικά «Με τη μαγεία της κιθάρας» όπου είναι ο τίτλος του νέου του cd καθώς και ο τίτλος της περιοδείας που θα πραγματοποιήσει καθ’ όλη τη διάρκεια του 2015 σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό, με πρώτο σταθμό τον «Ιανό».

Εμείς μιλήσαμε με τον Παναγιώτη Μάργαρη και μάθαμε τα πάντα για τις εμφανίσεις του αυτές και όχι μόνο!

LIFE: Σε ποιες μελωδίες θα ταξιδέψουμε στον Ιανό;

Οι επόμενες δύο εμφανίσεις μου στον Ιανό είναι την Κυριακή 11 Ιανουαρίου και την Κυριακή στις 18 του ίδιου μήνα. Θα παρουσιάσω κατά κύριο λόγο κομμάτια από τη νέα μου δισκογραφική δουλειά η οποία έχει τον τίτλο “Με τη μαγεία της κιθάρας”. Θα υπάρχουν όμως και πολλές εκπλήξεις μιας και στις 2 αυτές βραδιές συμμετέχουν η Ανδριάνα Μπάμπαλη και η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου στις 11 Γενάρη, ενώ στις 18 Γενάρη ο Σταμάτης Κραουνάκης και ο Βασίλης Λέκκας.

Μιλήστε μας λίγο για τους φίλους που θα σας κάνουν παρέα στον Ιανό. Πως έγινε αυτή η επιλογή;

Απλά σήκωσα το τηλέφωνο και κάλεσα τον καθένα ξεχωριστά. Όλοι δέχτηκαν με μεγάλη χαρά να συμμετάσχουν. Στο χώρο της μουσικής είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν μουσικές παρέες όπου υπάρχει αγάπη, αλληλοεκτίμηση, αλληλοσεβασμός και αλληλοθαυμασμός. Όλοι λοιπόν οι καλλιτέχνες που κάλεσα ανήκουν στη μουσική μου παρέα. Τους θαυμάζω όλους τόσο σε καλλιτεχνικό, όσο και σε ανθρώπινο επίπεδο και μουσικά ταιριάζουν πολύ με τους ήχους της κιθάρας μου.

Τελικά πόση μαγεία υπάρχει στην …κιθάρα;

Κατά τη γνώμη μου και λατρεύοντας φυσικά όλα τα μουσικά όργανα, η κιθάρα είναι το πλέον μαγικό. Τα ηχοχρώματα της, οι τεράστιες δυνατότητες πολυφωνίας, τα φόρτε της, οι σιωπές και οι ψίθυροι της, η διείσδυση της σε όλα τα μουσικά είδη, την κάνουν ξεχωριστή και μαγική. Η μαγεία της δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια… Την αισθάνεται κανείς ακούγοντας την...

Γιατί η κλασική κιθάρα είναι λίγο παραμελημένη, ιδιαίτερα από τους νέους;

Εδώ θα διαφωνήσω. Η κλασική κιθάρα είναι το όργανο το οποίο έχει το μεγαλύτερο αριθμό μαθητών στα ωδεία και στις μουσικές σχολές πια. Για μένα είναι στόχος ζωής να καθιερώσω την κιθάρα σαν ένα αυτάρκες μουσικό όργανο το οποίο θα έχει το ρόλο της “πρωταγωνίστριας” στη συνείδηση του κοινού. Οι δισκογραφικές μου δουλειές, είναι ως ένα μεγάλο βαθμό εμπνευσμένες από αυτή μου την επιθυμία.

Μπορεί ένας μουσικός να επιβιώσει στο σκληρό σύγχρονο ελληνικό τοπίο;

Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στη μουσική, η εποχή της απόλυτης παρακμής και έλλειψης αξιών στην Ελλάδα, έχει επηρεάσει κατά πολύ τους μουσικούς. Πολλοί συνάδελφοι, αναγκάζονται να έχουν πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες προκειμένου να τα “βγάλουν” εις πέρας. Σίγουρα οι πιο ταλαντούχοι και έμπειροι ξεχωρίζουν. Ένα από τα καλά της οικονομικής κρίσης, είναι η μεγαλύτερη αίσθηση αξιοκρατίας στο χώρο της μουσικής.

Μελλοντικά σχέδια;

Μετά από τις δύο αυτές παραστάσεις στον Ιανό, θα ξεκινήσω μια μεγάλης διάρκειας περιοδεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπου θα παρουσιάσω το νέο μου άλμπουμ “Με τη μαγεία της κιθάρας”.

INFO:

Κυριακή 4 Ιανουαρίου: Ρίτα Αντωνοπούλου, Γεωργία Νταγάκη

Κυριακή 11 Ιανουαρίου: Ανδριάνα Μπάμπαλη, Παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου

Κυριακή 18 Ιανουαρίου: Σταμάτης Κραουνάκης, Βασίλης Λέκκας

Ώρα έναρξης 21:00

Διάρκεια παράστασης 1+45

Είσοδoς 10 ευρώ

«ΙΑΝΟΣ»: Σταδίου 24, Αθήνα 105 64

210 321 7917

Γεωργία Οικονόμου
[email protected]