Ο Βασίλης Σπύρου έχει ένα Deposito φουλαρισμένο από φωτογραφίες [συνέντευξη]

07.01.2015
Πολλοί φωτογράφοι μπορούν να βγάλουν μια εντυπωσιακή φωτογραφία αλλά λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να σε κρατήσουν παραπάνω ώρα μπροστά από τις εικόνες τους και να μοιραστούν ωραίες ιστορίες.

Ο Βασίλης Σπύρου ανήκει στη δεύτερη κατηγορία. Νέος στην ηλικία αλλά με μεγάλη εμπειρία στα φωτογραφικά κλικ, έχει ως βάση του την Πάτρα και ταξιδεύει συνεχώς κρατώντας όσα θα θέλαμε να έχουμε δει από κοντά και οι δουλειές του είναι πάντα προσεγμένες μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Τώρα αποφάσισε όλα αυτά τα στιγμιότυπα να τα συγκεντρώνει στο δικό του ταξιδιωτικό περιοδικό το οποίο θα φιλοξενεί και τα έργα άλλων σημαντικών καλλιτεχνών, έχει όλα τα εφόδια για να ταξιδέψουν οι σελίδες τους εκτός συνόρων και παράλληλα κρατάει τον επίπεδο της αισθητικής πολύ ψηλά.

Το ονόμασε Deposito, το φούλαρε με υπέροχες εικόνες, το πρώτο τεύχος κυκλοφόρησε και φωνάξαμε τον υπερταλαντούχο δημιουργό του για μία μικρή ανάκριση.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για το Deposito και ποιος είναι ο στόχος του;
Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βόρεια Ευρώπη είχα βρεθεί σε ένα μεγάλο πρακτορείο τύπου και παρατηρούσα όλες αυτές τις νέες ανεξάρτητες εκδόσεις για το ταξίδι και τις τέχνες. Δουλειές με υψηλή αισθητική στον σχεδιασμό, ποιότητα θεμάτων και γενικότερα μια διαφορετική φιλοσοφία στην έννοια του ταξιδιού. Απογοητευόμουν στην σκέψη πως δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα καθώς τα περισσότερα ταξιδιωτικά περιοδικά αποτελούν κυρίως μέσο προβολής τουριστικών πακέτων, γκουρμέ εστιατορίων και ακριβών ξενοδοχείων.

Την ίδια στιγμή ήμουν πεπεισμένος πως αν εμφανιζόταν ένα έντυπο με μία άλλη προσέγγιση θα μπορούσε να κερδίσει ένα νέο κοινό που εκτιμά την καθαρή φωτογραφία, τις αληθινές διηγήσεις και θέλει να ανακαλύψει ξανά την μοναδική εμπειρία του χαρτιού. Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί μια παρουσίαση λιτή, αφαιρετική και ουσιαστική που θα επιτρέπει σε όλα τα στοιχεία να λειτουργούν αρμονικά. Έτσι ο αναγνώστης έχει την δυνατότητα να σκεφτεί, να εμπνευστεί και να «ταξιδέψει» απρόσκοπτα.

Ύστερα από ένα χρόνο περίπου άρχισε να ωριμάζει η ιδέα για το Deposito. Η προηγούμενη εμπειρία που είχα στον χώρο των περιοδικών, η συνεχής ενασχόληση με την φωτογραφία, το πάθος για τα ταξίδια, οι σπουδές management και αρχιτεκτονικής των κτιρίων, έπαιξαν σημαντικό ρόλο ώστε να προχωρήσω στη δημιουργία ενός περιοδικού που είχα ονειρευτεί από καιρό.

Όσον αφορά την ύλη του τι ακριβώς θα περιέχει και ποιος θα είναι ο δικός σου ρόλος;
Στη θεματολογία περιλαμβάνονται αγαπημένα μέρη από Ελλάδα και εξωτερικό, φωτογραφημένα αποκλειστικά ως παραγωγές του περιοδικού. Επίσης κουβεντιάζουμε με ταξιδιώτες και πρόσωπα από τον χώρο των τεχνών που μας περιγράφουν το ταξίδι μέσα από την προσωπική τους ματιά.

Ο ρόλος μου είναι να προετοιμάζω την οργάνωση της παραγωγής, της επιλογής των θεμάτων και της διάθεσης της έκδοσης. Μία πολύ δημιουργική εμπειρία και πρόκληση ταυτόχρονα αφού ήταν η πρώτη φορά που αναλάμβανα κάτι ανάλογο. Φυσικά το πιο όμορφο πράγμα έρχεται την στιγμή που λαμβάνεις ένα θετικό feedback από αναγνώστες.

Τι σημαίνουν για σένα τα ταξίδια;
Είναι κάτι που πλέον το σκέφτομαι στην καθημερινότητά μου, στον ελεύθερο χρόνο μου, σχεδόν πάντα. Η συνεργασία μου με τον οργανισμό Inter Rail αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου. Κατα τη διάρκεια των φωτογραφικών πρότζεκτ υπήρχαν διαστήματα που ξυπνούσα κάθε μέρα σε διαφορετική χώρα. Αυτά τα ταξίδια έχουν έντονο το στοιχείο της έκπληξης και της ανακάλυψης. Αποκτάς μία επιθυμία να ξεπεράσεις τα σύνορά σου. Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω τον εαυτό μου καλύτερα, τις πραγματικές δυνατότητες και τα όριά μου. Γίνεσαι άλλος άνθρωπος.

Υπάρχουν κάποια που έχεις ξεχωρίσει μέχρι τώρα και γιατί;
Η διαδρομή των 500 χλμ. από το Όσλο στο Μπέργκεν -από τις πιο γραφικές του κόσμου- που περνάει μέσα από τοπία μοναδικής ομορφιάς σε υψόμετρο 1000 μ. Ιδιαίτερες στιγμές ήταν η επίσκεψη στον βράχο του Γιβραλτάρ με θέα στις ακτές του Μαρόκο και τους δεκάδες ελεύθερους πιθήκους στην κορυφή του, όπως επίσης το ακρωτήρι Κάμπο ντα Ρόκα στο δυτικότερο σημείο της Eυρωπαϊκής ηπείρου προς τον Ατλαντικό. Ένα ξεχωριστό ταξίδι ακόμα ήταν με το τρένο που αγγίζει την ταχύτητα των 300 χλμ/ω και κάνει την διαδρομήαπό Μαδρίτη προς Αλγεθίρας.

Ποιοι φωτογράφοι και σκηνοθέτες θα σ’ εμπνέουν πάντα για τις δουλειές σου;
Κατά καιρούς μου αρέσουν και με εμπνέουν μεμονωμένες φωτογραφιες. Αν έπρεπε να αναφέρω κάποιους φωτογράφους για τις συλλογές τους, μεταξύ άλλων θα ήταν οι Todd Hido, Alex Webb, Joel Meyerowitz και Gregory Colbert. Ένας σκηνοθέτης που με εμπνέει τα τελευταία χρόνια είναι ο Martin De Thurah τον οποίο έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στις σελίδες του πρώτου τεύχους.

Τοp 5 των κομματιών που θα έβαζες οπωσδήποτε σε ένα ταξιδιάρικο mixtape
Apanemic - Like The Rain

Pink Martini - La Soledad

Björk - Bachelorette

SigurRos - Saeglopur

Trentemøller– Deceive

*Ψάξε και θα το βρεις:
Facebook

Official Site

Bigcartel

Συνέντευξη: Κική Παπαδοπούλου