Στόχος του προγράμματος είναι –υπερβαίνοντας την απλή ψυχαγωγία– η διαμόρφωση των αισθητικών και όχι μόνο κριτηρίων των νέων θεατών, καθώς και η άμεση εμπλοκή τους σε όλες τις παραμέτρους που συνθέτουν τον κόσμο των παραστατικών τεχνών.
Κάθε Παρασκευή απόγευμα, λοιπόν, οι νεαροί θεατές του θεάτρου Πόρτα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια συναρπαστική σειρά παραστάσεων / μαθημάτων / δραστηριοτήτων, ανατρέποντας παιχνιδιάρικα τον παραδοσιακά αμέτοχο ρόλο του θεατή και ανεβαίνοντας πλέον επάνω στη σκηνή του θεάτρου για να γνωρίσουν από κοντά καινούριους κόσμους.
Από τις 31 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή στις 18:00 το απόγευμα επάνω στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα
- Παραμύθια με την Ξένια (έναρξη 31 Οκτωβρίου 2014)
- Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα, Chris Cooper (έναρξη 7 Νοεμβρίου 2014)
- O Μπαλ στον αέρα, Patari project (έναρξη 14 Νοεμβρίου 2014)
- Τι ακριβώς θα κάνετε με τη μπανιέρα; Παλιά και καινούρια μουσική για νέους ακροατές (έναρξη 21 Νοεμβρίου 2014)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
Παραμύθια με την Ξένια Ξένια Καλογεροπούλου
Διαφορετικό παραμύθι κάθε φορά! Η Ξένια Καλογεροπούλου που ο τρόπος της να λέει ιστορίες είναι ίσως ένας από τους πιο συναρπαστικούς και ζωντανούς τρόπους να γνωρίσει ένα παιδί τη μαγεία των παραμυθιών, θα αφηγείται μια φορά το μήνα ένα ασυνήθιστο παραμύθι –διαφορετικό την κάθε Παρασκευή– επιλεγμένο από την παγκόσμια προφορική παράδοση.Στο τέλος της αφήγησης και καθώς οι μικροί ακροατές θα απασχολούνται με μια δραστηριότητα εμπνευσμένη από αυτό που μόλις άκουσαν, οι γονείς τους θα μπορούν να συζητήσουν με την κ. Καλογεροπούλου για τεχνικές αφήγησης και τη σημασία της προφορικής αφήγησης παραμυθιών στα παιδιά.
Για παιδιά 4-8 χρόνων και τους γονείς τους
Ημερομηνίες:
Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 18.00
Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014 18.00
Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014 18.00
Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015 18.00
Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015 18.00
Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 18.00
Τα καινούρια ρούχα του Αυτοκράτορα- Chris Cooper
Μια παράσταση–πρόγραμμα εκπαιδευτικού θεάτρου, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Χ.Κ. Άντερσεν
Mια διαδραστική παράσταση κατά τη διάρκεια της οποίας τρεις ηθοποιοί–εκπαιδευτικοί θεάτρου εναλλάσσουν τα καθαρά αφηγηματικά μέρη της γνωστής ιστορίας με δομημένες δραστηριότητες που εσκεμμένα διακόπτουν τη συμβατική ροή της.
Με την ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών οι θεατές καλούνται να προετοιμάσουν μια μικρή σκηνή ή μια παγωμένη εικόνα, να δημιουργήσουν πρωτοσέλιδα εφημερίδων, να δώσουν «σκέψεις» στους ήρωες ή φωνή σε κάποια αντικείμενα, να αυτοσχεδιάσουν την αντίδραση ενός ήρωα λίγο πριν ή λίγο μετά από μια καθοριστική στιγμή της ιστορίας, να σκεφτούν σε μικρές ομάδες και να μοιραστούν τον συλλογισμό τους.
Όλες οι δραστηριότητες είναι δομημένες με τέτοιο τρόπο ώστε τα παιδιά να εξελίσσουν μέσα από βιωματική διαδικασία τη δημιουργική τους φαντασία και την κριτική ικανότητα που τους ωθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να διερευνήσουν και να προσδιορίσουν την προσωπική τους στάση αλλά και την συλλογική αντίδραση απέναντι σε αυτό που συμβαίνει στην ιστορία.Να προσδιορίσουν τον κόσμο που ζουν και να βρουν μια θέση για τον εαυτό τους μέσα στον κόσμο αυτόν.Στην προσέγγιση αυτή δεν υπάρχουν σωστές και λάθος απαντήσεις. Στόχος δεν είναι να κατευθύνει τα παιδιά στο τι να σκέφτονται αλλά να τα ενθαρρύνει στο να σκέφτονται.
Το Εκπαιδευτικό θέατρο είναι μια κοινωνική μορφή τέχνης με αποδέκτη τον άνθρωπο και στόχο τον ανθρωπισμό.
Ο Chris Cooper (συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιός, Kαλλιτεχνικός Διευθυντής της ομάδας «Θεάτρου στην Εκπαίδευση» Big Brum, που ιδρύθηκε το 1982 και είναι επιδοτούμενη από το Arts Council της Αγγλίας) παρουσιάζει δια-δραστικά προγράμματα Θεάτρου στην Εκπαίδευση και περιοδεύει σε σχολεία, δουλεύοντας με μαθητές ηλικίας 3 έως 17 ετών, καθώς και φοιτητές πανεπιστημίου.Διεθνώς αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαντικές ομάδες στον χώρο της έχει συνεργαστεί με ηθοποιούς, δασκάλους, θέατρα, πανεπιστήμια και ιδρύματα σε όλο τον κόσμο. Ξεχωρίζουν οι αντίστοιχες ομάδες σε Ουγγαρία και Γαλλία, το Ίδρυμα Qattan στη Ραμάλα και το Εργαστήρι Θεάτρου Πόρτα στην Αθήνα.)
Κείμενο–Σκηνοθεσία: Chris Cooper
Μετάφραση: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνικά–κοστούμια: Ceri Townsed
Ερμηνεύουν: Δάφνη Δαυίδ, Αφροδίτη Σορώτου, Φλώρα Σπύρου
Η παράσταση παρουσιάστηκε με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και τη συνδρομή του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου σε σχολεία σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των ετών 2011-13 με μεγάλη επιτυχία.
Για παιδιά 10-12 ετών (χωρίς τη συνοδεία γονέων ή κηδεμόνων)
Ημερομηνίες:
Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014 18.00
Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014 18.00
Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015 18.00
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015 18.00
Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015 18.00
O Μπαλ στον αέρα- Patari project
Ο Μπαλ είναι ένα μπαλόνι που του αρέσει να ταξιδεύει. Όταν ο Μπαλ ξεφύγει από το χέρι του παιδιού που το κρατούσε για να γνωρίσει τον κόσμο, το παιδί θα τον ακολουθήσει… με… απρόβλεπτες συνέπειες…
Μια Παρασκευή κάθε μήνα επάνω στη σκηνή του Θεάτρου Πόρτα οι Patari Project (10cm up, Οδύσσεια) ζωντανεύουν την ιστορία τους χρησιμοποιώντας την ιδιαίτερη θεατρική τεχνική της «πλατφόρμας»: σε μία εξέδρα εμβαδού 1μ επί 1,60μ, τέσσερις ηθοποιοί χωρίς σκηνικά, κοστούμια, φωτισμούς, μόνο με τα κορμιά, τις φωνές τους και ίσως λίγα αντικείμενα δημιουργούν εικόνες, τοπία, κόσμους ολόκληρους, με ήχους και ρυθμούς που πάλλονται, καθώς και μια σειρά ολοζώντανους χαρακτήρες.
Ένα θεατρικό ταξίδι–τονωτική ένεση στη δημιουργική φαντασία των σύγχρονων παιδιών που κινδυνεύουν να χάσουν την ικανότητα να δημιουργούν τις δικές τους εικόνες, καθώς πέφτουν θύματα βομβαρδισμού προκατασκευασμένων και τυποποιημένων προϊόντων.Στο τέλος της κάθε παράστασης μικροί αλλά και μεγαλύτεροι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν κι εκείνοι με τον Μπαλ και να ξαναζωντανέψουν τους κόσμους της ιστορίας ή άλλους, δικούς τους. Κι όλα αυτά πάνω στη μαγική πλατφόρμα!
Οι Patari Project είναι μια ομάδα ηθοποιών που μετά από χρόνια κοινής εκπαίδευσης και συνεργασίας ξαναβρέθηκαν μαζί το 2012 για να δουλέψουν κάτω από την επίβλεψη της Σοφίας Πάσχου (σκηνοθέτιδας της ομάδας) χρησιμοποιώντας την τεχνική της «πλατφόρμας». Έχουν παρουσιάσει τις παραστάσεις: 10 cm up (θέατρο Baumstrasse / θέατρο Rabbithole / περιοδεία σε Καλαμάτα, Πάτρα, Ζάκυνθο και Θεσσαλονίκη), 10 cm upDated (2013, Θέατρο Οlvio). Εκτός από θεατρικές παραστάσεις για ενηλίκους και παιδιά, οι κύριες δραστηριότητες της ομάδας περιλαμβάνουν θεατρικό παιχνίδι, θεατρικά δρώμενα ανοιχτού και κλειστού χώρου, workshops πειραματισμού και σεμινάρια εκπαιδευτικού χαρακτήρα.Η ομάδα συνεργάζεται με ανθρώπους από τον χώρο του θεάτρου και της θεατρικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, τη Γαλλία και την Αγγλία. Για παιδιά 5-10 ετών (με ή χωρίς τους γονείς τους)
Ημερομηνίες:
Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 18.00
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014 18.00
Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015 18.00
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015 18.00
Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015 18.00
Τι ακριβώς θα κάνετε με τη μπανιέρα;- Παλιά και καινούρια μουσική για νέους ακροατές
Πόσες φορές μπορείς να ακούσεις το ίδιο πράγμα μέσα σε 10 λεπτά; Ο Μπετόβεν ήταν κουφός; Πώς ακριβώς τραγουδάει μια τσαγέρα; Τι άποψη έχει ο καναπές για αυτό; Μου αρέσει ή όχι το φαγκόττο; Η σονάτα είναι κάτι κολλητικό; Υπάρχει γρήγορη μουσική; Γιατί ο Γιόχαν Σεμπάστιαν φοράει περούκα; Εγώ μπορώ να φτιάξω τη δική μου μουσική; Τι ακριβώς μπορώ να κάνω με τρία ραδιόφωνα, ένα πιάνο, ένα βιολί, 17 κομμάτια ξύλου, ένα χτυπητήρι του καφέ, μία ηλεκτρική σκούπα, ένα ποτήρι και, φυσικά, μια μπανιέρα;
Ο Κορνήλιος Σελαμσής έχοντας τις παραπάνω απορίες συναντά έναν ή περισσότερους προσκεκλημένους μουσικούς και παίζουν κανονικά ή όχι εντελώς κανονικά μουσικές που γνωρίζουμε και άλλες που μάλλον μας είναι παντελώς άγνωστες.Στο τέλος κάθε παρουσίασης το ακροατήριο συμμετέχει φτιάχνοντας ένα καινούριο μουσικό έργο.Χρησιμοποιώντας, κυρίως, τη μπανιέρα που βρίσκεται επί σκηνής.
Ένα παιχνιδιάρικα μουσικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αποσκοπεί στη μύηση και τον προσηλυτισμό νέων ακροατών στη μουσική που ονομάζουμε κλασσική με ένα διαδραστικό τρόπο. Οι συναντήσεις αυτές θα διαρκούν περίπου 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα, θα γίνονται μια Παρασκευή το μήνα, θα είναι αυτοτελείς ως προς τη θεματική τους αλλά και εξελισσόμενες, ώστε να μπορεί να τις παρακολουθήσει κανείς όλες ή τμηματικά.
Για παιδιά 8-12 χρόνων (με ή χωρίς τους γονείς τους)
Ημερομηνίες: Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014 18.00
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014 18.00
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015 18.00
Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015 18.00
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015 18.00