Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 4 Ιανουαρίου του 2015, θα ανιχνεύσει –μέσα από περίπου 260 έργα τέχνης, δάνεια από σημαντικές συλλογές στη Δυτική Ευρώπη, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες– τις βαθιές ρίζες της αλληλεπίδρασης μεταξύ της αρχαίας Εγγύς Ανατολής και των εδαφών κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου, καθώς και την επίδρασή τους στις καλλιτεχνικές παραδόσεις που αναπτύχθηκαν στην περιοχή. Θα γίνουν επίσης, παραλληλισμοί μεταξύ των έργων της έκθεσης και των έργων της μόνιμης συλλογής του Μουσείου, στο Τμήμα Τέχνης της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής.
Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν, περιλαμβάνονται μνημειώδη γλυπτά και ανάγλυφα, αριστοτεχνικά σκαλισμένα ελεφαντόδοντα, εξαιρετικά δείγματα μεταλλοτεχνίας και πολυτελή κοσμήματα που δημιουργήθηκαν από αρχαίους καλλιτέχνες από όλη την Εγγύς Ανατολή και τη Μεσόγειο και συγκεντρώθηκαν από 41 μουσεία σε 14 χώρες. Ένα από τα πρώτα μνημειακά έργα στην έκθεση –ένα σπάνια διατηρημένο παράδειγμα της γλυπτικής των Ασσυρίων– είναι ένα άγαλμα του βασιλιά των Ασσυρίων Ασουρνασιρπάλ Β’ (883–859 π.Χ.).
Η έκθεση είναι οργανωμένη γύρω από τρεις κεντρικές θεματικές ενότητες, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
- Η χερσαία επέκταση της Ασσυρίας από τη βόρεια Μεσοποταμία προς τα δυτικά, μέσω στρατιωτικών κατακτήσεων στις αρχές της πρώτης χιλιετίας π.Χ.,
- η Φοινικική επέκταση από τη θάλασσα, μέσω της ανάπτυξης εμπορικών σχέσεων και της ίδρυσης αποικιών, και
- η υιοθέτηση και προσαρμογή εικόνων και τεχνικών της Εγγύς Ανατολής στη δυτική Μεσόγειο.
Στην τελευταία αίθουσα, θα παρουσιαστούν έργα που αντιπροσωπεύουν τη μετατόπιση ισχύος προς τη Βαβυλώνα μετά την άλωση της Νινευή (της Ασσυριακής πρωτεύουσας) το 612 π.Χ. Επιπλέον, θα γίνει αναφορά σε σχετικά χωρία της Αγίας Γραφής, στα έπη του Ομήρου και σε άλλα κείμενα που αφορούν ιστορικά πρόσωπα, τόπους, έθιμα και εκδηλώσεις που πραγματεύεται η έκθεση.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από έναν πλούσια εικονογραφημένο κατάλογο, κατάλληλο για φοιτητές και ακαδημαϊκούς, αλλά και για το ευρύ κοινό. Το βιβλίο που επιμελήθηκε η επικεφαλής επιμελήτρια Joan Aruz, η Yelena Rakic (Αναπληρώτρια Επιμελήτρια) και η Sarah Graff (Επιμελήτρια για όλο το τμήμα αρχαίας τέχνης της Εγγύς Ανατολής του Μητροπολιτικού Μουσείου), περιλαμβάνει κείμενα από ειδικούς στην αρχαία Εγγύς Ανατολή και τη Μεσόγειο και πολιτιστικά στοιχεία από κορυφαία μουσεία, πανεπιστήμια και άλλα ερευνητικά ιδρύματα από όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, την έκθεση θα συμπληρώσουν σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων που περιλαμβάνουν προγράμματα ξεναγήσεων για παιδιά και οικογένειες, διαλέξεις και εργαστήριο για εκπαιδευτικούς. Το ακαδημαϊκό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ένα διήμερο συμπόσιο με κορυφαίους επιστήμονες διεθνούς κύρους στον τομέα, μια ημέρα μελετητών και μια σειρά διαλέξεων από ειδικούς.
Η έκθεση θα παρουσιάζεται και στην ιστοσελίδα του Μουσείου, στη διεύθυνση www.metmuseum.org.
Επιπλέον πληροφορίες:
Η έκθεση «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής», είναι η τρίτη σε μια σειρά από σημαντικές εκθέσεις του Μητροπολιτικού Μουσείου, με έμφαση στην τέχνη και τις περιφερειακές διασυνδέσεις κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων εποχών στην ιστορία της αρχαίας Εγγύς Ανατολής. Η πρώτη έκθεση, «Τέχνη από τις Πρώτες Πόλεις: Η τρίτη χιλιετία π.Χ. από τη Μεσόγειο μέχρι τον Ινδό ποταμό», παρουσιάστηκε το 2003 και η δεύτερη, «Πέρα από τη Βαβυλώνα: Τέχνη, Εμπόριο και Διπλωματία στην δεύτερη χιλιετία π.Χ.», την περίοδο 2008-2009. Οι κατάλογοι και των τριών αυτών εκθέσεων αποτελούν μια έγκυρη έρευνα της τέχνης και των αλληλεπιδράσεων σε μια περίοδο τριών χιλιετιών από την αρχαία ιστορία της Εγγύς Ανατολής.
Η έκθεση πραγματοποιείται με δωρεά, μεταξύ άλλων, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Εκθεση - ορόσημο στη Νέα Υόρκη με δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχος
17.09.2014
Στις 22 Σεπτεμβρίου ανοίγει για το κοινό στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης (Met) η έκθεση-ορόσημο, με τίτλο «Από την Ασσυρία στην Ιβηρία: Διασχίζοντας ηπείρους στην αυγή της Κλασικής Εποχής», η οποία περιλαμβάνει εκθέματα τέχνης της πρώτης χιλιετίας π.Χ. από τη Μέση Ανατολή έως τη Δυτική Ευρώπη.