Δεν είναι ντισκομπάλες, ούτε διαστημικές πίτσες (όπως σχολιάζουν χρήστες του διαδικτύου)... πρόκειται για φωτογραφίες από απομεινάρια διαστημικών εκρήξεων σούπερνοβα (υπερκαινοφανείς αστέρες), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η NASA με την ευκαιρία των 15 χρόνων λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου Chandra X-ray Observatory. Στις 23 Ιουλίου του 1999 το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra της NASA εγκαταστάθηκε στο Διάστημα και άρχισε να καταγράφει τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του Σύμπαντος. Στις επεξεργασμένες εικόνες που δημοσίευσε η NASA θαυμάζουμε τον υπερκαινοφανή αστέρα G292.0+1.8, τα απομεινάρια του οποίου διακρίνονται με πολυχρωματική λεπτομέρεια. Το Chandra πήρε το όνομά του από τον Ινδο-αμερικανό αστροφυσικό Subrahmanyan Chandrasekhar, ο οποίος (μαζί με τον William A. Fowler) πήρε το Νόμπελ Φυσικής το 1983, για τη μαθηματική του θεωρία για τις μαύρες τρύπες. Χ.Τ.
Δεν είναι ντισκομπάλες, ούτε διαστημικές πίτσες (όπως σχολιάζουν χρήστες του διαδικτύου)... πρόκειται για φωτογραφίες από απομεινάρια διαστημικών εκρήξεων σούπερνοβα (υπερκαινοφανείς αστέρες), που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η NASA με την ευκαιρία των 15 χρόνων λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου Chandra X-ray Observatory.
Στις 23 Ιουλίου του 1999 το διαστημικό τηλεσκόπιο Chandra της NASA εγκαταστάθηκε στο Διάστημα και άρχισε να καταγράφει τα πιο εντυπωσιακά φαινόμενα του Σύμπαντος. Στις επεξεργασμένες εικόνες που δημοσίευσε η NASA θαυμάζουμε τον υπερκαινοφανή αστέρα G292.0+1.8, τα απομεινάρια του οποίου διακρίνονται με πολυχρωματική λεπτομέρεια.
Το Chandra πήρε το όνομά του από τον Ινδο-αμερικανό αστροφυσικό Subrahmanyan Chandrasekhar, ο οποίος (μαζί με τον William A. Fowler) πήρε το Νόμπελ Φυσικής το 1983, για τη μαθηματική του θεωρία για τις μαύρες τρύπες.
Χ.Τ.