Θα το μάθετε αν έρθετε να τα … δείτε και να τα ακούσετε από κοντά στη σκηνή της Αίθουσας Χρήστος Λαμπράκης, την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, στις 11.30 το πρωί, σε μία ακόμη προγραμματισμένη εκδήλωση της σειράς «Άκου τα όργανα» που συστήνει στο νεανικό κοινό του Μεγάρου τη συμφωνική ορχήστρα και τις ομάδες οργάνων που την αποτελούν.
Στη διάρκεια αυτού του πρωτότυπου κυριακάτικου πρωινού, ο Χρίστος Παπαγεωργίου, πιανίστας με διεθνείς διακρίσεις και συνεχή καλλιτεχνική παρουσία σε μουσικούς τομείς όπως η σύνθεση, η ερμηνεία, η διδασκαλία, η διεύθυνση ορχήστρας και η παραγωγή ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών, θα επιχειρήσει μια οπτικοακουστική περιπλάνηση στο χρόνο και τον ήχο των ποικίλων πληκτροφόρων οργάνων.
Έχοντας στο πλευρό του νέους μαθητές ωδείων και μουσικών σχολών αλλά και καταξιωμένους ερμηνευτές όπως την πολυβραβευμένη σολίστ εκκλησιαστικού οργάνου Ουρανία Γκάσιου και τον σπουδαίο ακορντεονίστα Χρήστο Ζερμπίνο, θα μας ταξιδέψει μουσικά, μέσα από προβολές και χαρακτηριστικά αποσπάσματα έργων κορυφαίων συνθετών, παιγμένα σε διαφόρων ειδών πληκτροφόρα για τα οποία γράφτηκαν αρχικά, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη των οργάνων αυτών και τις ιδιαίτερες δυνατότητές τους: αρχής γενομένης από την ύδραυλη, την παλαιότερη μορφή πληκτροφόρου που επινοήθηκε περί τον 3ο π.Χ. αιώνα από τον Κτησίβιο τον Αλεξανδρινό και φτάνοντας μέχρι τα σύγχρονα, ηλεκτρόφωνα πληκτροφόρα όπως το χάμμοντ και το συνθεσάιζερ.
Εκτός από το πιάνο (με τα 88 ασπρόμαυρα πλήκτρα του και τη μεγαλύτερη έκταση από όλα τα όργανα) θα παρουσιαστούν και άλλα «χορδόφωνα» πληκτροφόρα όπως το τσέμπαλο (πολύ διαδεδομένο συνοδευτικό όργανο για το παίξιμο της μουσικής της εποχής του μπαρόκ) το μικρότερο σε έκταση βίρτζιναλ, το σπινέττο, το κλάβικορντ και το φορτεπιάνο. Όπως επίσης η «ιδιόφωνη» τσελέστα που μοιάζει με μικρό πιάνο αλλά και δυο πολύ γνωστά «αερόφωνα» πληκτροφόρα, το ακορντεόν και το μεγαλοπρεπές εκκλησιαστικό όργανο που δείχνει εξαιρετικά πολύπλοκο με τους τεράστιους σωλήνες του και τα πληκτρολόγια στα χέρια και στα πόδια.
Η παρουσίαση αυτών των οργάνων θα έχει τη μορφή μιας πρώτης γνωριμίας με τα στυλ των σημαντικότερων συνθετών για πληκτροφόρα - όπως είναι ο αναγεννησιακός άγγλος συνθέτης Ουίλιαμ Μπερντ (1540-1623), ο γάλλος Φρανσουά Κουπερέν (1668-1733) και ο γερμανός Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ (1685-1750) της εποχής του μπαρόκ, ο ιταλός οργανίστας Ντομένικο Σκαρλάτι (1685-1757), οι κλασικοί Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) και Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), οι ρομαντικοί Φρεντερίκ Σοπέν (1810-1849), Φραντς Λιστ (1811-1886) και Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), οι συνθέτες του 20ού αιώνα Σεργκέι Ραχμάνινοφ (1873-1943), Ιγκόρ Στραβίνσκι (1882-1971) Μπέλα Μπάρτοκ (1881-1945) και Τζων Κέιτζ (1912-1992) κι ακόμα πιο σύγχρονοι – αλλά και με την τζαζ, την ατονική και το προετοιμασμένο πιάνο.
Η συναυλία της Κυριακής 9 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης είναι η τέταρτη από τις εκδηλώσεις του προγράμματος «Άκου… τα όργανα!». Στη Σειρά αυτή, παρουσιάζονται με ελκυστικό και διαδραστικό τρόπο στα παιδιά και τους νέους οι ομάδες των οργάνων της ορχήστρας, μέσα από κοσμαγάπητα έργα της συμφωνικής μουσικής. Στόχος αυτών των κυριακάτικων συναυλιών, που έχουν αγκαλιάσει μικροί και μεγάλοι μουσικόφιλοι, είναι να προσφέρουν γνώση και απόλαυση, παιχνίδι και εξοικείωση ‒και μάλιστα με πολύ φθηνό εισιτήριο!
Η Σειρά «Άκου… τα όργανα!» ολοκληρώνεται τον Μάρτιο. Μετά τα πλήκτρα, ακολουθούν ο «Πέτρος και ο Λύκος & ο Μπαμπάρ το ελέφαντάκι» (23 Φεβρουαρίου), τα κρουστά (9 Μαρτίου) και τέλος τα έγχορδα (30 Μαρτίου).
ΙΝFO:
Πότε: Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, ώρα 11:30
Που: Μέγαρο Μουσικής- Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
Οι τιμές των εισιτηρίων για την κυριακάτικη πρωινή συναυλία «Άκου… τα ξύλινα!» είναι: 8 € (φοιτητές, παιδιά, νέοι έως 25 ετών, συνοδός παιδιών έως 15 ετών) και 14 € (Γενική Είσοδος).
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333
και στην ιστοσελίδα του Μ.Μ.Α.: www.megaron.gr