Συγκινεί η τελευταία φωτογράφηση του Νέλσον Μαντέλα

16.12.2013
Ανθρώπινη και συγκινητική είναι η τελευταία ασπρόμαυρη φωτογράφηση του μεγάλου ηγέτη Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela), που πόζαρε στα 93 του για τη σειρά «21 Icons South Africa» του διάσημου Αφρικανού φωτογράφου Άντριαν Στέιρν (Adrian Steirn). Το πορτρέτο του εμβληματικού νοτιοαφρικανού ηγέτη Μαντέλα να κοιτάει τον εαυτό του μέσα από έναν καθρέφτη χειρός μοιάζει πραγματικά παγωμένο στο χρόνο και αιχμαλωτίζει την καθαρότητα και ευαισθησία αυτού του ανθρώπου-σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα. Το 2011, ο Νέλσον Μαντέλα έλαβε μέρος στη φωτογράφηση του Άντριαν Στέιρν, που ήταν αφιερωμένη στις σημαντικές προσωπικότητες - άνδρες και γυναίκες - της Νοτίου Αφρικής. Η φωτογράφηση έλαβε χώρα στο τόπο που ο Μαντέλα πέρασε τα παιδικά του χρόνια και ο Στέιρν έχει να θυμηθεί πολλές ιδιαίτερες στιγμές από τα παρασκήνια. «Ήμασταν πολύ νευρικοί... Είχαμε έτοιμα τα φώτα, ο Μαντίμπα ήρθε κάτω και ήταν τόσο καλός, τόσο άνετος. Έκανε την ομάδα μας να αισθανθεί χαλαρά, και ό,τι άγχος είχαμε μάς έφυγε. Κατάλαβε ότι ήμασταν συγκινημένοι και έκανε ότι μπορούσε για να βγει εις πέρας η φωτογράφηση... και είναι κάτι για το οποίο θα του είμαι για πάντα ευγνώμων.» Περισσότερα για τον Adrian Steirn Δες τις φωτογραφίες από τη σειρά www.21icons.com Δες όλες τις φωτογραφίες από τα παρασκήνια της φωτογράφησης του Ν. Μαντέλα ΕΔΩ... Χ.Τ. Υπόλοιπες φωτογραφίες: - Ο τελευταίος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επί καθεστώτος Απαρτχάιντ, FW de Klerk, σε στάση «Ομ» - Η κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας Nadine Gordimer καθισμένη σε τεράστια βιβλία - Ο παλαιο-ανθρωπολόγος και ακτιβιστής Emeritus Phillip Tobias με το φανάρι και το μπαστούνι του - Η ακτιβίστρια, ποιήτρια, ηθοποιός, συγγραφέας, Gcina Mhlope με τα βιβλία στο κεφάλι

Ανθρώπινη και συγκινητική είναι η τελευταία ασπρόμαυρη φωτογράφηση του μεγάλου ηγέτη Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela), που πόζαρε στα 93 του για τη σειρά «21 Icons South Africa» του διάσημου Αφρικανού φωτογράφου Άντριαν Στέιρν (Adrian Steirn).

Το πορτρέτο του εμβληματικού νοτιοαφρικανού ηγέτη Μαντέλα να κοιτάει τον εαυτό του μέσα από έναν καθρέφτη χειρός μοιάζει πραγματικά παγωμένο στο χρόνο και αιχμαλωτίζει την καθαρότητα και ευαισθησία αυτού του ανθρώπου-σύμβολο για όλη την ανθρωπότητα.

Το 2011, ο Νέλσον Μαντέλα έλαβε μέρος στη φωτογράφηση του Άντριαν Στέιρν, που ήταν αφιερωμένη στις σημαντικές προσωπικότητες - άνδρες και γυναίκες - της Νοτίου Αφρικής. Η φωτογράφηση έλαβε χώρα στο τόπο που ο Μαντέλα πέρασε τα παιδικά του χρόνια και ο Στέιρν έχει να θυμηθεί πολλές ιδιαίτερες στιγμές από τα παρασκήνια. «Ήμασταν πολύ νευρικοί... Είχαμε έτοιμα τα φώτα, ο Μαντίμπα ήρθε κάτω και ήταν τόσο καλός, τόσο άνετος. Έκανε την ομάδα μας να αισθανθεί χαλαρά, και ό,τι άγχος είχαμε μάς έφυγε. Κατάλαβε ότι ήμασταν συγκινημένοι και έκανε ότι μπορούσε για να βγει εις πέρας η φωτογράφηση... και είναι κάτι για το οποίο θα του είμαι για πάντα ευγνώμων.»

Περισσότερα για τον Adrian Steirn
Δες τις φωτογραφίες από τη σειρά www.21icons.com
Δες όλες τις φωτογραφίες από τα παρασκήνια της φωτογράφησης του Ν. Μαντέλα ΕΔΩ...

Χ.Τ.

Υπόλοιπες φωτογραφίες:

- Ο τελευταίος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής επί καθεστώτος Απαρτχάιντ, FW de Klerk, σε στάση «Ομ»
- Η κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας Nadine Gordimer καθισμένη σε τεράστια βιβλία
- Ο παλαιο-ανθρωπολόγος και ακτιβιστής Emeritus Phillip Tobias με το φανάρι και το μπαστούνι του
- Η ακτιβίστρια, ποιήτρια, ηθοποιός, συγγραφέας, Gcina Mhlope με τα βιβλία στο κεφάλι