Παραισθήσεις ενός γυμνού σώματος: Τι είναι ωραίο;

09.12.2013
Τι είναι ελκυστικό; Η καλλιτέχνιδα Γκρεισι Χάγκεν (Gracie Hagen) βρήκε ένα δικό της τρόπο για να προσεγγίσει το θέμα. Προσπάθησε να εξερευνήσει την απόσταση μεταξύ των εικόνων που δημιουργούνται και προβάλλονται από τα media (εκεί όπου κυριαρχεί το photoshop που παράγει εικόνες αψεγάδιαστων κορμιών ) και την πραγματικότητα της γήινης ατελούς ύπαρξής μας και δημιούργησε ένα πρότζεκτ με τίτλο "Illusions of the Body" (Ψευδαισθήσεις του Σώματος). Έτσι, αφού συγκέντρωσε αρκετές γυναίκες και άνδρες ποικίλων διαστάσεων και τύπων, τους φωτογράφισε σε δυο διαφορετικές πόζες. Στην πρώτη τα μοντέλα στέκονται σε ελκυστικές ή σέξι στάσεις, προβάλλοντας τα θελκτικά μέρη του κορμιού τους που οι ίδιοι θεωρούν «αποδεκτά», ενώ στη δεύτερη καλύπτουν αυτά που θεωρούν ότι δεν είναι θελκτικά. Στη δεύτερη πόζα ζητήθηκε από τα μοντέλα να ποζάρουν σε μια μη κολακευτική στάση, δίνοντας μια μη-σεξι διάσταση στη φωτογραφία τους. Η Χάγκεν σημειώνει ότι οι όλοι ξέρουμε πως τα media προβάλουν μόνο τις πιο όμορφες φωτογραφίες των ανθρώπων και παρόλα αυτά εμείς επιμένουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας μ’ αυτές τις φωτογραφίες. Έτσι, ποτέ δεν συγκρίνουμε μια τέτοια «ωραία» φωτογραφία με κάποια του ιδίου ατόμου που δεν είναι κολακευτική. Το "Illusions of the Body" δημιουργήθηκε προκειμένου να ανατρέψει τους υποτιθέμενους κανόνες που μας επιβάλλουν το πώς θα πρέπει να μοιάζει το σώμα μας. Γ.Οικονόμου

Τι είναι ελκυστικό; Η καλλιτέχνιδα Γκρεισι Χάγκεν (Gracie Hagen) βρήκε ένα δικό της τρόπο για να προσεγγίσει το θέμα. Προσπάθησε να εξερευνήσει την απόσταση μεταξύ των εικόνων που δημιουργούνται και προβάλλονται από τα media (εκεί όπου κυριαρχεί το photoshop που παράγει εικόνες αψεγάδιαστων κορμιών ) και την πραγματικότητα της γήινης ατελούς ύπαρξής μας και δημιούργησε ένα πρότζεκτ με τίτλο "Illusions of the Body" (Ψευδαισθήσεις του Σώματος).

Έτσι, αφού συγκέντρωσε αρκετές γυναίκες και άνδρες ποικίλων διαστάσεων και τύπων, τους φωτογράφισε σε δυο διαφορετικές πόζες. Στην πρώτη τα μοντέλα στέκονται σε ελκυστικές ή σέξι στάσεις, προβάλλοντας τα θελκτικά μέρη του κορμιού τους που οι ίδιοι θεωρούν «αποδεκτά», ενώ καλύπτουν αυτά που δεν θεωρούν ότι είναι θελκτικά. Στη δεύτερη πόζα ζητήθηκε από τα μοντέλα να ποζάρουν σε μια μη κολακευτική στάση, δίνοντας μια μη-σεξι διάσταση στη φωτογραφία τους.

Η Χάγκεν σημειώνει ότι οι όλοι ξέρουμε πως τα media προβάλουν μόνο τις πιο όμορφες φωτογραφίες των ανθρώπων και παρόλα αυτά εμείς επιμένουμε να συγκρίνουμε τους εαυτούς μας μ’ αυτές τις φωτογραφίες. Έτσι, ποτέ δεν συγκρίνουμε μια τέτοια «ωραία» φωτογραφία με κάποια του ιδίου ατόμου που δεν είναι κολακευτική.

Το "Illusions of the Body" δημιουργήθηκε προκειμένου να ανατρέψει τους υποτιθέμενους κανόνες που μας επιβάλλουν το πώς θα πρέπει να μοιάζει το σώμα μας.

Γ.Οικονόμου