Τζεμίλ Τουράν: Εκεί που ο θεός κοιμόταν

09.12.2013
«Εκεί που ο θεός κοιμόταν»: Ένα ακόμη γνήσιο και αυθεντικό βιβλίο από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Τζεμίλ Τουράν, που μπορεί να ζει και να εργάζεται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, να γράφει απευθείας στην ελληνική γλώσσα, η καρδιά του όμως, χτυπάει σταθερά στους ρυθμούς της πατρίδας του, του Κουρδιστάν.

Εκεί ο θεός κοιμόταν. Μια μαρτυρία για την εμπλοκή των Τούρκων στον Πόλεμο της Κορέας, για την ύπαρξη Κούρδων στα αντίπαλα στρατεύματα, για τους περίπου τέσσερις χιλιάδες στρατιώτες που χάθηκαν στη μακρινή χώρα, για μια ξένη υπόθεση. Μια μαρτυρία για τη ζωή στα στρατόπεδα αιχμαλώτων, για την ανταμοιβή των στρατιωτών που γύρισαν σακατεμένοι.

Εκείνες τις χρονιές ο θεός κοιμόταν στην Κορέα, όπως κατά καιρούς όλο και πιο συχνά κοιμάται σε διάφορα σημεία της Γης κι αφήνει κάτω από τα κλειστά του μάτια να χάνονται ζωές, να συντρίβονται όνειρα και να χορεύει ο θάνατος.

Δύο σημαντικοί αλλά συνάμα και τόσο απλοί και καθημερινοί άνθρωποι, ο Ντιβανέ και ο Γκερμό, έσμιξαν σε συρράξεις και αιχμαλωσία, χωρίστηκαν στα πανηγύρια της ειρήνης, ονειρεύτηκαν, αγάπησαν, πίστεψαν, προδόθηκαν. Οι δρόμοι τους ανταμώθηκαν παράξενα, απολογητικά, απολογητικά εξομολογήθηκαν τις ζωές τους, γλυκόπικρα ζωντάνεψαν τις μνήμες τους. Ο Ντιβανέ ζούσε πια με τα μοιρολόγια, και μέσα απ’ αυτά αφηγούνταν τη ζωή του και την περιπέτεια πέντε χιλιάδων Τούρκων στα δύσβατα εδάφη της Κορέας, ώσπου του το απαγόρευσαν κι αυτό. Χρειάστηκαν περίπου είκοσι χρόνια για να ταξιδέψουν αυτά τα μοιρολόγια από τη μια πλευρά του Αραράτ στην άλλη, να συναντήσουν το φίλο του Γκερμό και να σφραγίσουν επιτέλους μια επί χρόνια χιμαιρική συζήτηση.

«Εκεί που ο θεός κοιμόταν»: Ένα ακόμη γνήσιο και αυθεντικό βιβλίο από τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Τζεμίλ Τουράν, που μπορεί να ζει και να εργάζεται τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα, να γράφει απευθείας στην ελληνική γλώσσα, η καρδιά του όμως, χτυπάει σταθερά στους ρυθμούς της πατρίδας του, του Κουρδιστάν. Ένα βιβλίο έντονα πολιτικοποιημένο, με άφθονα τα αρώματα της Ανατολής, ένα βιβλίο που μεταφέρει τον αναγνώστη σε μέρη μακρινά ρεαλιστικά, και παραμυθένια ταυτόχρονα και συνεπαίρνει με τον συγκινησιακά φορτισμένο λυρισμό του.

Γ.Οικονόμου