Ξενάγηση στην υπαίθρια γλυπτοθήκη του Ζογγολόπουλου

27.02.2013
Σταθερό μοτίβο της σκέψης του Γιώργου Ζογγολόπουλου ήταν η αρμονική ένταξη των γλυπτών σε δημόσιους υπαίθριους χώρους, ώστε η τέχνη να είναι προσιτή σε όλους.

Σταθερό μοτίβο της σκέψης του Γιώργου Ζογγολόπουλου ήταν η αρμονική ένταξη των γλυπτών σε δημόσιους υπαίθριους χώρους, ώστε η τέχνη να είναι προσιτή σε όλους.
Ο ίδιος ευτύχησε να δει πολλά έργα του σε δημόσιους χώρους, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τους Δελφούς, το Ζάλογγο, το Βερολίνο, κ.α.
Στη συνοικία όπου έζησε από την προπολεμική περίοδο, το Ψυχικό, τιμάται η προσφορά του με την τοποθέτηση της μεγάλης εγκατάστασης «Ομπρέλες» επί της Κηφισίας, στον Φάρο, έργο που γνωρίζουν οι περισσότεροι.
Ομως στην ομώνυμη πλατεία, Γιώργου Ζογγολόπουλου, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας (δίπλα στον ναό του Αγίου Δημητρίου), λειτουργεί εδώ και δυόμισι χρόνια μια υπαίθρια δημοτική γλυπτοθήκη, η μοναδική στην Ελλάδα αφιερωμένη σε έναν μόνο καλλιτέχνη.
Ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού και το Ιδρυμα Γ. Ζογγολόπουλου ξεκινούν ένα πρόγραμμα ξεναγήσεων με στόχο να γνωρίσει το κοινό το έργο του. Μια τέτοια πρωτοβουλία αποκτά μεγαλύτερη σημασία εν όψει μιας μεγάλης αναδρομικής έκθεσης που σχεδιάζουν το Ιδρυμα και το Μουσείο Μπενάκη για το 2014, έτος συμπλήρωσης δέκα χρόνων από τον θάνατο του γλύπτη, το 2004.
Με τη φροντίδα του συμβούλου πολιτιστικής διαχείρισης του δήμου, Αλ. Στάνα, πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή της Art Athina, οι (δωρεάν) ξεναγήσεις έχουν προγραμματιστεί για την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, αρχίζοντας από τις 3 Μαρτίου, 12 το μεσημέρι. Οσοι πάρουν μέρος θα βρεθούν μπροστά σε έξι εμβληματικά γλυπτά ? 5 με τη συνδρομή του ομώνυμου Ιδρύματος και 1 του συλλέκτη Ζ. Πορταλάκη.