Η εικαστικός Μαρία Καραβέλα, από τους πρώτους Ελληνες δημιουργούς που εστίασε το ενδιαφέρον της στη δημιουργία «χώρων» και «δρώμενων», προκαλώντας ενίοτε και αντιδράσεις, κηδεύτηκε χθες στην Κόρινθο, σε στενό οικογενειακό κύκλο. Η καλλιτέχνις έφυγε από τη ζωή την Κυριακή, σε ηλικία 74 ετών, από ανακοπή καρδιάς.
Η Καραβέλα χρησιμοποίησε την τέχνη της εναντίον της χούντας, με το ανάλογο τίμημα. Ηταν στα 1970 όταν παρουσίαζε στην αίθουσα τέχνης «Χίλτον» μια έκθεση/αναπαράσταση των φυλακών της χούντας με πυρότουβλα. Η έκθεση κράτησε μόνο μία ημέρα, εξαιτίας της λογοκρισίας. Με τη βοήθεια του Γαλλικού Ινστιτούτου, η δημιουργός φυγαδεύτηκε το 1971 στο Παρίσι.
Γεννημένη το 1938, σπούδασε στην ΑΣΚΤ, με δασκάλους τους Γιάννη Μόραλη και Κώστα Γραμματόπουλο. Στη γαλλική πρωτεύουσα συνέχισε τις σπουδές της, παρακολουθώντας ιστορία της τέχνης στη Σορβόνη και αποκτώντας δίπλωμα θεάτρου και κινηματογράφου στο Universite Paris VIII. Η ζωγραφική της στην αρχή κινήθηκε στην κατεύθυνση των αφηρημένων τάσεων.
Η στροφή, όμως, προς σύγχρονους τρόπους έκφρασης σημάδεψε τη μετέπειτα δουλειά της. Τα έντονα αντιδικτατορικά μηνύματα που περνούσε στα έργα της στην περίοδο της επταετίας κόστισαν στην Καραβέλα τη διδακτική της θέση και την αυτοεξορία της. Το 1976 διορίστηκε επιμελήτρια στο ΕΜΠ. Εως το 1981 κινήθηκε μεταξύ Παρισιού και Αθήνας, δημιουργώντας «δρώμενα» με πολιτικό περιεχόμενο. Σε μια περφόρμανς το 1985, στην γκαλερί «Δεσμός», όταν με μια πέτρα «πολτοποίησε» δήθεν δύο πουλιά, προκάλεσε σάλο. Από το 1981 ζούσε στην Κόρινθο, όπου είχε δημιουργήσει ένα πολιτιστικό κέντρο.
Δ.Ρ.