Παγκόσμια θλίψη για το θάνατο της Γουίτνεϊ Χιούστον

12.02.2012
Eίναι από τις ειδήσεις που αδυνατείς να πιστέψεις. Η Γουίτνεϊ Χιούστον έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 48 ετών, αφήνοντας σοκαρισμένο ολόκληρη τη διεθνή μουσική σκηνή.

Eίναι από τις ειδήσεις που αδυνατείς να πιστέψεις. Η Γουίτνεϊ Χιούστον (Whitney Houston) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 48 ετών, το Σάββατο, αφήνοντας σοκαρισμένη ολόκληρη τη διεθνή μουσική σκηνή.

«Δυστυχώς είναι αλήθεια»: Με αυτήν τη λακωνική φράση, εκπρόσωπος της πολυβραβευμένης Whitney Houston επιβεβαίωσε τον πρόωρο θάνατο της τραγουδίστριας και, κατά καιρούς, ηθοποιού, της οποίας η δόξα απογειώθηκε τις δεκαετίες του 1980 και του 1990.

Λεπτομέρειες για τα αίτια θανάτου της αγαπημένης τραγουδίστριας δεν έχουν δοθεί ακόμη στη δημοσιότητα. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι πως βρέθηκε νεκρή στο δωμάτιο της σε ξενοδοχείο του Λος Αντζελες και οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν το θάνατο της στις 23.55 GMT (02.55 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας).

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια» δήλωσε μόνο αξιωματούχος της αστυνομίας.

Το CNN αναφέρει ότι ο σωματοφύλακάς της, Ray, βρήκε την Houston νεκρή στο Hilton του Μπέβερλι Χιλς και ενώ θα ακολουθούσε ένα πάρτι για τα Grammy τα οποία γίνονται σήμερα Κυριακή και προφανώς θα έχουν πλέον ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα μετά το χαμό μίας από τις σημαντικότερες τραγουδίστριες των τελευταίων δεκαετιών. Το TMZ αναφέρει ότι βρέθηκε στο Hilton και πως παρά την προσπάθεια των γιατρών να την επαναφέρουν με τεχνητή αναπνοή, η κατάσταση ήταν μη αναστρέψιμη. Την ίδια ώρα το MSNBC μετέδωσε ζωντανά πως στο σημείο όπου βρέθηκε το πτώμα της Γουίτνεϊ δεν υπήρχαν ίχνη σωματικής πάλης ή ναρκωτικές ουσίες.

Ο πρώην σύζυγος της, Μπόμπι Μπράουν (Bobbi Brown), που έμαθε τα τραγικά νέα ενώ προετοιμαζόταν για συναυλία στο Southaven, δήλωσε επί σκηνής πόσο αγαπάει την Γουίτνεϊ, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν πως κατέρρευσε προτού βγει να τραγουδήσει.

Η Αρίθα Φράνκλιν (Aretha Franklin), πνευματική μητέρα της αδικοχαμένης σταρ, δήλωσε πως δεν μπορεί να πιστέψει ότι η Γουίτνεϊ έφυγε τόσο ξαφνικά, και δήλωσε τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια της.

Ο Λένι Κράβιτζ (Lenny Kravitz) ήταν από τους πρώτους που έγραψαν στο Twitter για το θάνατο της μεγάλης τραγουδίστριας και μάλιστα μέχρι τότε υπήρχαν πολλοί που νόμιζαν ότι πρόκειται για φάρσα, αφού το να "σκοτώνονται" διάσημοι στο Twitter έχει γίνει σχεδόν συνήθεια το τελευταίο διάστημα.

Ο Λάινολ Ρίτσι (Lionel Ritchie) ανέφερε σε δήλωση του πως χάθηκε ένας πραγματικός άγγελος, και μια απίστευτη φωνή. Ο σερ Έλτον Τζον (sir Elton John) δήλωσε πως ήταν η πιο όμορφη γυναίκα που έχει δει και την ευχαρίστησε που έδωσε στον κόσμο το ταλέντο της και την φωνή της.

Η Μαράια Κάρεϊ (Mariah Carey) από την πλευρά της τόνισε σε μήνυμα της πως η Γουίτνεϊ Χιούστον δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα παραμείνει πάντα μια από τις μεγαλύτερες φωνές στη Γη.

Η ζωή της

Γεννημένη στις 9 Αυγούστου του 1963 στο Νιου Τζέρσι των ΗΠΑ, η Χιούστον άρχισε την πορεία της στη βιομηχανία του θεάματος ως μοντέλο. Γρήγορα μεταπήδησε στη μουσική βιομηχανία κατακτώντας κοινό και βραβεία, φήμη και δισεκατομμύρια.

Πνευματική της μητέρα ήταν η σπουδαία και διάσημη Αρίθα Φράνκλιν, ενώ φυσική της μητέρα, η τραγουδίστρια των γκόσπελ και των μπλουζ, Σίσι Γουόρικ (Cissy Warwick) και μία από τις ξαδέλφες της η γνωστή ηθοποιός, Ντιόν Γουόρικ (Dionne Warwick).

Οι πρωτιές πολλές και ανάμεσα τους η κατάκτηση του Νο 1 στο billboard charts, με το “Whitney" το 1987, που ήταν και το πρώτο γυναικείο άλμπουμ που σκαρφάλωσε σε αυτή τη θέση με το που κυκλοφόρησε.

Η κατάκτηση της μουσικής σκηνής δεν της ήταν αρκετή, γι αυτό και διεύρυνε την καριέρα της πρωταγωνιστώντας σε ταινίες και, ανεξαρτήτως του, τουλάχιστον αμφισβητούμενου, ταλέντου της, κέρδισε για μία ακόμη φορά στο "ταμείο" και στη δημοτικότητα.

Γνωστότερη ταινία της "Ο σωματοφύλακας" με τον Κέβιν Κόστνερ (Kevin Costner), όπου, εν μέρει τουλάχιστον, υποδύεται τον εαυτό της, αφού η ιστορία της ταινίας είναι αυτή μιας διάσημης τραγουδίστριας που προσλαμβάνει έναν σωματοφύλακα γιατί η ζωή της απειλείται κατά τη διάρκεια περιοδείας της. Η παρουσία της στη μεγάλη οθόνη με αυτήν την ταινία (το 1992) την φέρνει στο απόγειο της δόξας της και το "I will always love you" το οποίο ερμηνεύει (το είχε πρωτοτραγουδήσει η Ντόλι Πάρτον -Dolly Parton), "επικυρώνει" το μουσικό της ταλέντο και κάνει ακόμη και τους πιο δύσπιστους να παραδεχτούν ότι η Γουίτνεϊ είχε μία από τις πιο σπουδαίες φωνές μαύρης τραγουδίστριας.

Είναι γνωστό ωστόσο, ότι είχε συχνά προβλήματα εθισμού και κατά περιόδους, εξαφανιζόταν από το μουσική προσκήνιο, αλλά, συνήθως επέστρεφε με μια εμπορική επιτυχία.

Η καριέρα της παρουσίαζε φθίνουσα πορεία κυρίως λόγω οικογενειακών προβλημάτων και της εξάρτησής της από τα ναρκωτικά. Ο θυελλώδης γάμος της με τον τραγουδιστή, Μπόμπι Μπράουν ( Bobby Brown), είχε απασχολήσει πολλές φορές τον Τύπο, την ίδια στιγμή που το στενό οικογενειακό της περιβάλλον τής ασκούσε έντονες πιέσεις να χωρίσει. Με τον Αμερικανό τραγουδιστή της R&B απέκτησε μια κόρη, την Μπόμπι Κριστίνα (Bobbi Kristina), ενώ ο χωρισμός τους οριστικοποιήθηκε το 2007.

Η καριέρα της σε νούμερα

H Χιούστον ήταν η γυναίκα καλλιτέχνις με τα περισσότερα βραβεία όλων των εποχών, σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες (Guinness World Records). Η λίστα αυτή περιλαμβάνει δύο βραβεία Εμμυ, έξι Γκράμμυ, 30 Μουσικά Βραβεία Billboard, 22 American Music Awards, ανάμεσα σε 415 συνολικά! Ηταν μία από τις καλλιτέχνιδες με τις περισσότερες πωλήσεις παγκοσμίως, με νούμερα που ξεπερνούν τις 170 εκατομμύρια πωλήσεις.

Ηταν η μόνη καλλιτέχνις με επτά συνεχόμενα No. 1 Billboard Hot 100 hits ("Saving All My Love for You", "How Will I Know", "Greatest Love of All", "I Wanna Dance with Somebody (Who Loves Me)", "Didn't We Almost Have It All", "So Emotional" και "Where Do Broken Hearts Go"). Ηταν δεύτερη πίσω από τον Έλτον Τζον και η μόνη γυναίκα που είχε δύο number-one Top Billboard 200 Album awards (τα γνωστά μέχρι πρότινος "Top Pop Album") στο περιοδικό Billboard στα ετήσια charts της χρονιάς. Το ντεμπούτο της το 1985 'Whitney Houston', έγινε το κορυφαίο σε πωλήσεις (best-selling debut album) από πρωτοεμφανιζόμενη γυναίκα καλλιτέχνιδα με το που κυκλοφόρησε. Ηταν επίσης το καλύτερο άλμπουμ για το Rolling Stone, για το 1986, και είχε το νούμερο 254 στη λίστα του ιδιου περιοδικού με τα 500 Greatest Albums of All Time. Το δεύτερο studio album 'Whitney' (1987), ήταν το πρώτο άλμπουμ απο γυναίκα καλλιτέχνιδα που έκανε ντεμπούτο στο Νο 1 του Billboard 200 albums chart.

Οι τελευταίες ημέρες

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 24 του Ιανουαρίου, η Γουίτνεϊ είχε επισκεφθεί για τελευταία φορά τον γιατρό της, πλέον πλήρως απεξαρτημένη από τα ναρκωτικά και έτοιμη να επανέλθει τόσο στον κινηματογράφο όσο και στη δισκογραφία.

Ο αιφνίδιος χαμός της ήρθε σε μια περίοδο που ετοίμαζε νέα κινηματογραφική παραγωγή, το remake της ταινίας Sparkle, η πρεμιέρα του οποίου προγραμματιζόταν για τον Αύγουστο του 2012.

Εν τω μεταξύ φωτογραφίες από πρόσφατη έξοδό της την απεικονίζουν να βρίσκεται σε όχι ιδιαίτερα καλή ψυχολογική κατάσταση. Την περασμένη Πέμπτη σε γνωστό νυχτερινό κέντρο του Χόλυγουντ, φαινόταν να βρίσκεται υπό την επήρεια αλκοόλ. Αυτό ήταν και το τελευταίο βράδυ που εμφανίστηκε δημόσια και ανέβηκε στη σκηνή για ένα και μοναδικό τραγούδι, το «Yes Jesus Loves Me» στο πλαίσιο ενός πάρτι πριν την απονομή των βραβείων Grammy, τελετή που σήμερα θα τιμήσει ιδιαιτέρως τη μεγάλη τραγουδίστρια που άφησε άφωνο και γεμάτο θλίψη τον κόσμο της showbiz αλλά και τα εκατομμύρια θαυμαστών της που αδυνατούν να πιστέψουν την είδηση του θανάτου της.

R.I.P. Whitney...

We will always love you...

Ε.Σ.