Είδαμε τον «Κόκκινο Βράχο» στο Εθνικό (***)

23.11.2011
Ο Κόκκινος βράχος του Γρηγόριου Ξενόπουλου, μια ιστορία έρωτα και προδοσίας, παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Ο Κόκκινος βράχος του Γρηγόριου Ξενόπουλου, μια ιστορία έρωτα και προδοσίας, παρουσιάζεται στο Εθνικό Θέατρο στη Νέα Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος».

Σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον, στην ύπαιθρο της Ζακύνθου, διαδραματίζεται μια συγκλονιστική ανθρώπινη ιστορία. Ο ερχομός του Άγγελου από την Αθήνα στον «Κόκκινο Βράχο» θα πυροδοτήσει εκρηκτικές καταστάσεις, καθώς ένας κρυφός ερωτικός πόθος γεννιέται μέσα του για την όμορφη εξαδέλφη του Φωτεινή. Τα πρωτόγνωρα συναισθήματα που θα ξυπνήσουν μέσα τους και οι απαγορευτικές συμβάσεις της κοινωνικής ζωής θα έχουν απρόβλεπτες συνέπειες.

Η Ρούλα Πατεράκη ξαναδιαβάζει σήμερα τον «Κόκκινο Βράχο», την αγαπημένη νουβέλα του Γρηγορίου Ξενόπουλου, παράλληλα με την «Φωτεινή Σάντρη», το θεατρικό έργο αλλά και τη «Ζωή μου σαν μυθιστόρημα», την αυτοβιογραφία του συγγραφέα και καταθέτει τη δική της σκηνοθετική εκδοχή παρουσιάζοντάς μας μια παράξενη ερωτική ιστορία. Χωρίς ιδιαίτερες εκπλήξεις, αλλά με έξυπνα ευρήματα - όπως αυτό το κομμάτι κεντημένου υφάσματος που καταλάμβανε μεγάλο μέρος της και ξετυλιγόταν κατά τη διάρκεια του έργου, σαν τη μοίρα των τραγικών ηρώων- η Πατεράκη μάς μετέφερε νοσταλγικά στις αρχές του εικοστού αιώνα και μας μετέδωσε ένα μοναδικό Ζακυνθινό άρωμα με έντονη τη σφραγίδα του Ξενόπουλου. Στην ατμόσφαιρα αυτή συνέβαλε αποφασιστικά η υπέροχη μουσική του πιανίστα Νίκου Πλάτανου που συνόδευε τους πρωταγωνιστές στα μουσικά τους ιντερμέδια, καθώς και τα υπέροχα σκηνικά της Εύας Ναθένα.

Η Γιούλικα Σκαφίδα έδωσε μία πολύ όμορφη, ανάλαφρη και ανεπιτήδευτη ερμηνεία ως Φωτεινή, χωρίς ωστόσο να καταφέρει επαρκώς να ισορροπήσει ανάμεσα στην κοριτσίστικη αθωότητά της και το γυναικείο πόθο που της ξύπνησε ο ξάδελφός της και να μας πείσει για το βάθος των συναισθημάτων της ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος της παράστασης.
Ο Θανάσης Ευθυμιάδης ως Άγγελος Μαρίνης μας γοήτευσε με την αμεσότητα της ερμηνείας του και μας έκανε να αναρωτηθούμε για το αν τελικά ερωτεύτηκε πραγματικά την Φωτεινή ή απλώς σαγηνεύτηκε από την ανεμελιά και νεότητα της ίδιας και του αδελφού της.
Εξαιρετική η Θέμις Μπαζάκα κέρδισε τις εντυπώσεις, καθώς κατάφερε να ενταχθεί αρμονικά στην νοσταλγική ατμόσφαιρα του έργου. Φορώντας τις μακριές τουαλέτες της εποχής εκείνης κινείτο στο χώρο σαν να είναι το φυσικό της περιβάλλον και αντικατόπτρισε ρεαλιστικά την έντονη μητριαρχική φιγούρα εκείνης της εποχής.
Δροσερή έκπληξη της βραδιά ο νεαρός Μίμης, Αργύρης Πανταζάρας, που μας έπεισε απόλυτα με πηγαίο αυθορμητισμό του, το χιούμορ και τις ασυγκράτητες εφηβικές σεξουαλικές του ορμές.
Το δίδυμο Ιωάννας Παππά - Δημήτρη Μοθωναίου πέρασε αδιάφορα από τη σκηνή, καθώς ούτε για μία στιγμή δεν νιώσαμε πως τους συνέδεε μια αληθινή και άρρηκτη αγάπη. Μας απογοήτευσε η Ιωάννα Παππά με την αδύναμη προσέγγιση του χαρακτήρα της Γιούλας, ενός προσώπου κλειδί για την εξέλιξη του έργου.
Ευφυέστατες και εξαιρετικά επίκαιρες οι πολιτικο - σατιρικές σφήνες του Σουρή δια στόματος του ευθύβολου Κοσμά Φοντούκη, ο οποίος έδινε δηκτικές ενέσεις στην εξέλιξη της ιστορίας.

Γεωργία Οικονόμου, Χριστίνα Τσατσαράγκου

INFO

Σκηνική προσαρμογή: Ρούλα Πατεράκη – Άκις Βλουτής
Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη
Σκηνικά: Εύα Νάθενα
Κοστούμια: Άγγελος Μέντης
Μουσική: Νίκος Πλάτανος
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική διδασκαλία: Μελίνα Παιονίδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Σύλβια Λιούλιου


Διανομή
Άγγελος Μαρίνης: Θανάσης Ευθυμιάδης
Φωτεινή: Γιούλικα Σκαφιδά
Κυρία Σάντρη: Θέμις Μπαζάκα
Κύριος Σάντρης: Θέμης Πάνου
Γιούλια Βρονκίνη: Ιωάννα Παππά
Κοσμάς Αλιμπράντε: Κοσμάς Φοντούκης
Τώνης Βρονκίνης: Δημήτρης Μοθωναίος
Μαριέτα: Αμαλία Τσεκούρα
Μίμης: Αργύρης Πανταζάρας
Ο Πιανίστας: Νίκος Πλάτανος

Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21.00
Σάββατο 17.30 και 21.00
Κυριακή 19.00


Tιμές εισιτηρίων: 16€, 13€ (φοιτητικό), εκτός Πέμπτης (γενική είσοδος 13€).