Τέτσης και Αγγελόπουλος στο Megaron Plus

07.10.2011
Το Megaron Plus δίνει και φέτος ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική πολιτιστική και πνευματική δημιουργία, καθώς και στην ανάδειξη θεμάτων και προβληματισμών, που αφορούν στις σημερινές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες.

Το Megaron Plus δίνει και φέτος ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική πολιτιστική και πνευματική δημιουργία, καθώς και στην ανάδειξη θεμάτων και προβληματισμών, που αφορούν στις σημερινές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές συνθήκες.
Μια μεγάλη έκθεση του Παναγιώτη Τέτση, ενός ζωγράφου και δημιουργού που συνδέει την παράδοση με το σύγχρονο, τη φύση με την κοινωνία, την αισθητική με το στοχασμό, σημαντικές προσωπικότητες από το εξωτερικό, συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων καθ’ ομάδες, επιστήμονες και διανοούμενοι, που καλύπτουν όλους τους χώρους των επιστημών και του πνεύματος.
Ένα ανοιχτό φόρουμ ιδεών το Megaron Plus δεν παύει να είναι ‘ανοιχτό’ στον κόσμο και να φιλοξενεί και φέτος μεγάλες προσωπικότητες από το εξωτερικό που έχουν ανοίξει ‘δρόμο’ στην πρόοδο της επιστήμης ή της τέχνης τους, το λυρικό θέατρο, την αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, την ποίηση, την πολιτική, την οικονομία.

Το πρόγραμμα του Megaron Plus για το διάστημα Οκτωβρίου 2011 – Ιουνίου 2011, περιλαμβάνει:

Διαλέξεις

- Ο Γιώργος Βέλτσος, καθηγητής Θεωρίας της Επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ποιητής και συγγραφέας, ‘παίζει’ έναν ποιητικό μονόλογο όπου μιλά το Ουδέτερο για την ηλικία και το θάνατο. Τίτλος του: ‘Ποιο είναι αυτό που μιλάει και ρημάζει;’. (20/10, 7μ.μ.)

- Οι επιφανείς αμερικανοί αρχιτέκτονες Ελίζαμπεθ Ντίλερ και Ρικάρντο Σκοφίντιο έρχονται στο Megaron Plus για να κάνουν μια ‘Παρουσίαση παλαιότερων και μελλοντικών έργων’ τους. Τη διάλεξη θα προλογίσει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης (2/11, 7μμ).

- O ισπανός αρχιτέκτων τοπίου Φερνάντο Καρούντσο φθάνει καλεσμένος του Megaron Plus για να μιλήσει για το έργο του. Η διάλεξη που έχει τον τίτλο ‘Από τη γραμμή στο τοπίο’ πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ). (21/11, 7μμ)

- Διάλεξη του οικονομολόγου και συγγραφέα Χα-Τζουν Τσανγκ, του οποίου το βιβλίο ’23 αλήθειες που δεν μας λένε για τον καπιταλισμό’ σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι ‘αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στην κατανόηση της λειτουργίας μιας καπιταλιστικής οικονομίας, καταργώντας, παράλληλα, παλιούς μύθους οι οποίοι μας αποπροσανατολίζουν και δυσκολεύουν την κρίση μας’. (1/12, 7μμ)

- ‘Τα πάθη της ψυχής και η Λογοτεχνία’ είναι το θέμα το οποίο θα απασχολήσει δύο σπουδαίες εκπροσώπους της σύγχρονης ελληνικής διανόησης. Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, συγγραφέας και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και η συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη, σε μια μοναδική συνάντηση συζητούν για τα άδυτα της ανθρώπινης ψυχής και την λογοτεχνία. (13/12, 7μμ)

- Ανιχνεύοντας την κοινωνία των ανθρώπων μέσα από τη φιλοσοφία, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει δύο διαλέξεις στο πλαίσιο του ιδιαίτερα δημοφιλούς κύκλου «Φιλοσοφία και Κοινωνία». Ο Θεοδόσης Π. Τάσιος, καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και επίτιμος διδάκτωρ του Α.Π.Θ. θα μιλήσει για δώσει δύο διαλέξεις: η πρώτη έχει τίτλο: «Εμείς και η Παγκοσμιοποίηση» (19/1, 7μ.μ.) και η δεύτερη ‘Η φιλοσοφία της παιδείας’ (3/4, 7μμ)

- Για την ‘Αρχαία Μεσσήνη: Πριν και Μετά’ θα μιλήσει ο διακεκριμένος καθηγητής της Κλασικής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης. Το 1986 η Εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία, όταν Γραμματέας ήταν ο αείμνηστος Ακαδημαϊκός Γεώργιος Μυλωνάς, ανέθεσε τη διεύθυνση των εργασιών της αρχαίας Μεσσήνης στον καθηγητή Πέτρο Θέμελη. Το έργο των ανασκαφών και των αναστηλώσεων στην αρχαία Μεσσήνη συνεχίζεται ως σήμερα (7/2, 7μμ)

- ‘Time out – Η ελληνική αίσθηση του χρόνου’ είναι ο τίτλος της διάλεξης του φιλόσοφου Στέλιου Ράμφου. Με αφορμή την ιδέα ότι τα αίτια της δημοσιονομικής μας κρίσεως είναι και πολιτισμικά, ο Στέλιος Ράμφος θα επιμείνει στο χρόνο, όπως κατά την κρίση του βιώνεται από τον μέσο νεώτερο Έλληνα. (16/2, 7μμ)

- Από τις πλέον προβεβλημένες προσωπικότητες από τον χώρο του ευρωπαϊκού πολιτιστικού management, ο Ζεράρ Μορτιέ, καλλιτεχνικός διευθυντής του Τεάτρο Ρεάλ της Μαδρίτης, συναντά για μια ακόμη φορά το κοινό του Megaron Plus για μια διάλεξη που έχει θέμα: ‘H άνοδος και η πτώση της πόλης του Μαχαγκόνυ: μια όπερα για την εποχή μας’. (12/3, 7μμ)

- Με αφορμή τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και τις γενικότερες επιπτώσεις που αυτές θα έχουν στην Ευρώπη, ο έγκριτος δημοσιογράφος Ζαν Μαρί Κολομπανί θα συνομιλήσει με δύο διακεκριμένους εκπροσώπους της κεντρικής πολιτικής σκηνής της Γαλλίας: τον Τζακ Λανγκ πρώην Υπουργό Πολιτισμού και στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και τον Ξαβιέ Νταρκός, πρώην Υπουργό Παιδείας και στέλεχος του UMP, του κόμματος του Προέδρου Σαρκοζί (2/2012)

- ‘Τα όργανα της ειρήνης’. Δύο φίλοι, ένα εβραίος και ένας άραβας, ο Μετίν Αρντιτί και Ελιάς Σανμπάρ, που τους ενώνουν οι ίδιες αξίες και η ελπίδα της ειρήνης, και μαζί μ’ αυτές η απεριόριστη αγάπη τους για τη μουσική ίδρυσαν στη Γενεύη το Ίδρυμα ‘Les instruments de la Paix’. O συγγραφέας Metin Arditi και ο ιστορικός, ποιητής και δοκιμιογράφος Elias Sanbar θα μιλήσουν στο Megaron Plus γι’ αυτήν την υπέροχη περιπέτεια που βιώνουν υποστηρίζοντας την μουσική εκπαίδευση παιδιών από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ, για τις δράσεις του Ιδρύματος στα εδάφη, για τα κίνητρα και τις προσδοκίες τους, και για όλα όσα τους ενώνουν. Την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση θα διευθύνει ο διακεκριμένος δημοσιογράφος, συγγραφέας και τ. διευθυντής της εφημερίδας ‘Le Monde’ Ζαν Μαρί Κολομπανί (13/3, 7μμ)

- O καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανώλης Κορρές θα δώσει μια διάλεξη που αναμένεται να εντυπωσιάσει. Θέμα της: ‘Στεγασμένοι Χώροι Μουσικής της Αρχαιότητας – Το Ηρώδειο». Η διάλεξη γίνεται σε συνεργασία με την Κίνηση Πολιτών ‘Διάζωμα’. (20/3, 7μμ)

- Η διάσημη νομπελίστα Άντα Γιόναθ (Νόμπελ Χημείας 2009 ) μιλά στο Megaron Plus με θέμα: “H χειμερία νάρκη της αρκούδας, το Εβερεστ, ριβοσώματα και αντιβιοτικά». (21/5, 7μμ)

- ‘Η ζωή μου με τον Ζοζέ Σαραμάγκου’ είναι το θέμα της διάλεξης της Πιλάρ Σαραμάγκου, συζύγου του συγγραφέα και Προέδρου του Ιδρύματος Ζοζέ Σαραμάγκου. Η διάλεξη γίνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Καστανιώτη. (1/3, 7μμ)

- Ο Ηλίας Ζέγγελης, ο έλληνας γκουρού της αρχιτεκτονικής που έχει κερδίσει την διεθνή καταξίωση, θα μιλήσει για το έργο του. Την ομιλία προλογίζει ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης.(2/4, 7μμ)

- Ο Ζακ Μαρσιάλ (Jacques Martial), Πρόεδρος του Πάρκου La Villette του Παρισιού, έρχεται στο Megaron Plus για να μιλήσει με θέμα «το Πάρκο της Βιλέτ, μια αστική και ανθρώπινη εμπειρία στον 21ο αίωνα» Σε συνεργασία με τη Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών.(4/2012)

- Η βραβευμένη με βραβείο Πούλιτζερ συγγραφέας Μέριλιν Ρόμπινσον μιλά για το έργο της σε διάλεξη που διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Εν πλω. (5/2012)

Θεματικοί Κύκλοι – Αφιερώματα

- Τον δημοφιλή κύκλο διαλέξεων με θέμα «Σημείον αντιλεγόμενον»: διαχρονικοί και σύγχρονοι προβληματισμοί που έχει βρει τη θέση του στο πρόγραμμα του Megaron Plus, έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει ο Μιχάλης Ζ. Κοπιδάκης, καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κύκλος που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία και σε συνεργασία με το Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), συνεχίζεται και φέτος με τις εκδηλώσεις:

- Με θέμα «Δαρβίνος και Δαρβινισμός» ομιλούν o δρ Αργύρης Ευστρατιάδης, επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ομότιμος καθηγητής της Γενετικής και Αναπτυξιακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και η Εμμανουέλα Κάντζια, φιλόλογος, συγκριτολόγος. ‘Η Εξέλιξη ως Γεγονός ως Γεγονός: Από τον Αναξίμανδρο μέχρι τον Δαρβίνο και πίσω στον Εμπεδοκλή’ είναι ο τίτλος της ομιλίας του δρ Αργύρη Ευστρατιάδη ενώ η Εμμανουέλα Κάντζια θα μιλήσει για την ‘Επιστήμη και ταξιδιωτική γραφή: o Δαρβίνος ως περιηγητής’(31/10, 7μμ).

- Για τον ‘Χαρισματικό ηγέτη’ ομιλούν ο Γιώργος Στεφανάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος ‘Μελέτης Ιστορίας Ελ. Βενιζέλου’, Διοικητικός Σύμβουλος της Λέσχης Φιλελευθέρων της Αθηναϊκής Λέσχης, Αντιπρόεδρος της ‘Εταιρίας Μελέτης Ελληνικής Ιστορίας’ και μέλος της ‘Ενωσης Ελλήνων Δικονομολόγων με θέμα: ‘H πολιτική εξουσία και ο νόμος: Ελευθέριος Βενιζέλος, ο χαρισματικός ηγέτης’ και η Λύντια Τρίχα, νομικός ιστορικός και αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Παιδείας και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού με θέμα: ‘Χαρίλαος Τρικούπης: ένας χαρισματικός ηγέτης’. Συντονίζει ο καθηγητής Μιχάλης Κοπιδάκης (30/11, 7μμ)

- ‘Ομέρο Αρίτζις, ο ποιητής του ήλιου’. Ο μεγάλος μεξικανός ποιητής συζητά με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη για την ποίηση και για την ποίηση του ανοίγοντας τη Σειρά ‘Ποιητές του κόσμου στο Μέγαρο Μουσικής’ που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ‘Κύκλο Ποιητών’ .
Ο Ομέρο Αρίτζις θεωρείται ο σημαντικότερος εν ζωή Μεξικανός ποιητής. Ποιήματα του στα ελληνικά θα διαβάσει ο Κωνσταντίνος Τζούμας. (4/11, 7μμ)

- Στο πλαίσιο της ίδιας Σειράς, ο Ντουρς Γκρύνμπαϊν, από τους κορυφαίους ποιητές στον γερμανόφωνο λογοτεχνικό κόσμο θα δώσει διάλεξη με τίτλο ‘Αρχεία του εγκεφάλου’. Επίσης θα διαβάσει ποιήματα του από τις τρεις συλλογές που έχουν εκδοθεί στη χώρα μας και θα συζητήσει για το έργο του με τον Ντίνο Σιώτη (28/2, 7μμ)

- ‘Βιτγκενστάιν’ είναι το θεατρικό έργο που υπογράφει και παρουσιάζει με την ομάδα του στο πλαίσιο του Κύκλου ‘Η Φιλοσοφία στη σκηνή’ ο καθηγητής φιλοσοφίας και πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης. Το έργο αναφέρεται στη ζωή και τη σκέψη του σπουδαίου σύγχρονου Αυστριακού φιλόσοφου, ο οποίος με τις θέσεις του διαμόρφωσε το φιλοσοφικό γίγνεσθαι.(21/2, 7μμ)

- Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγγελόπουλο. Ο μεγάλος έλληνας σκηνοθέτης με την παγκόσμια αποδοχή τιμά με την παρουσία του το Megaron Plus. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος θα συνομιλήσει με το κοινό για τον κινηματογράφο και τη σημασία του πολιτισμού στη σημερινή κρίση. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθεί η ταινία «Το βλέμμα του Οδυσσέα».(4/2012)

- Βραδιά Καβάφη - απονομή λογοτεχνικών βραβείων του Περιοδικού ‘Διαβάζω’
Ο κήπος του Μεγάρου που φιλοξένησε τον περασμένο Ιούνιο με εξαιρετική επιτυχία τους ποιητές Κική Δημουλά και Τίτο Πατρίκιο, δίνει ξανά ‘βήμα’ στην ποίηση. Έτσι, στην αρχή του καλοκαιριού θα πραγματοποιηθεί μια βραδιά Καβάφη, μια λογοτεχνική βραδιά όπου οι γνωστότεροι έλληνες ποιητές θα διαβάσουν ποιήματα του Καβάφη και ποιητών που έχουν επηρεαστεί από το έργο του μεγάλου αλεξανδρινού ποιητή. Την εκδήλωση αυτή συντονίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νάσος Βαγενάς.
Στον κήπο την ίδια ημέρα θα απονεμηθούν τα Λογοτεχνικά Βραβεία Διαβάζω για το 2011. Θα δοθούν βραβεία για τα καλύτερα βιβλία στους τομείς : μυθιστόρημα, διήγημα, δοκίμιο- μελέτη, ποίηση, εικονογραφημένο βιβλίο για παιδιά, λογοτεχνικό βιβλίο για μεγάλα παιδιά και βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα. Στην ίδια εκδήλωση που συντονίζει ο διευθυντής του ‘Διαβάζω’ Γιάννης Ν. Μπασκόζος, θα απονεμηθεί και το Βραβείο Προσφοράς σε άνθρωπο του βιβλίου, προς τιμή του ιδρυτή του περιοδικού Περικλή Αθανασόπουλου. (6/6)

Διεθνή Συνέδρια – Συμπόσια

- Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, το Μέγαρο Μουσικής σε συνεργασία με την Εταιρεία Παπαδιαμαντικών Σπουδών, οργανώνει το ‘Γ’ Διεθνές Συνέδριο για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη’. ‘Ο Παπαδιαμάντης μεταφράζων και μεταφραζόμενος’ είναι το θέμα του Συνεδρίου που εξετάζει τη μεταφραστική δραστηριότητα του συγγραφέα καθώς και τις μεταφραστικές εκδοχές των έργων του με τα προβλήματα στην απόδοση της παπαδιαμαντικής γλώσσας σε ξένη γλώσσα. (7,8/10)

- Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννηση του Οδυσσέα Ελύτη πραγματοποιείται διεθνές συμπόσιο που φέρει τον τίτλο ‘Ο Εικοστός αιώνας στην ποίηση του Ελύτη. Η ποίηση του Ελύτη στον εικοστό πρώτο αιώνα’. Τον σχεδιασμό του Συμποσίου έχει κάνει η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου. Στη διήμερη αυτή συνάντηση διακεκριμένοι έλληνες και ξένοι επιστήμονες και ειδικοί συνδιαλέγονται για το έργο του μεγάλου έλληνα ποιητή. (1,2,/11)

-‘Το μυθιστόρημα και το αστικό τοπίο σε μια εποχή κρίσης και αλλαγής’ είναι το θέμα σειράς συνομιλιών μεταξύ Βρετανών και Ελλήνων συγγραφέων πάνω στο σύγχρονο μυθιστόρημα, την αποτύπωση του αστικού τοπίου και ειδικά της μητρόπολης, στα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα και υπό τη σκιά των πρόσφατων ταραχών που βίωσαν πόλεις όπως η Αθήνα και το Λονδίνο.(5/12, 6μμ)

- Για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Στρατή Τσίρκα των ‘ακυβέρνητων πολιτειών’ και της ‘χαμένης άνοιξης’, του συγγραφέα που υπήρξε από τους μεγαλύτερους της μεταπολεμικής γενιάς, το Megaron Plus οργανώνει Συμπόσιο με τίτλο ‘Ο Τσίρκας στον κόσμο των ιδεών’. (8/12, 7μμ)

- ‘Η ποίηση του Σκαρίμπα σήμερα’ είναι το θέμα του Συμποσίου που οργανώνει το Megaron Plus τιμώντας την προσωπικότητα και το έργο του ποιητή Γιάννη Σκαρίμπα, της μοναδικής αυτής προσωπικότητας των ελληνικών γραμμάτων.(16/1, 7μμ)

- ‘Αφιέρωμα στη Jacqueline de Romilly’. Πρόκειται για διεθνές Συμπόσιο προς τιμήν της μεγάλης ελληνίστριας που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, υπήρξε η πρώτη γυναίκα καθηγητής στο περίφημο College de France και η δεύτερη γυναίκα ακαδημαϊκός στη Γαλλική Ακαδημία.(25/1, 6μμ)

- ‘Μπρεχτικές νησίδες’. ‘Γύρω από το τραπέζι’ θα γίνουν τοποθετήσεις και συζητήσεις για την πολιτική, το χρήμα, την εξουσία και το σεξ. Αφορμή: o Μπρεχτ και η παράσταση του Μαχαγκόνυ. Ομιλητές είναι ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος, Χανς-Τις Λέμαν, καθηγητής Θεατρικών Σπουδών, Πρόεδρος του International Brecht Society, o συγγραφέας και μεταφραστής Πέτρος Μάρκαρης, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Ντάνιελ Βέτζελ σκηνοθέτης και συνιδρυτής της ομάδας Rimini Protokoll. Συντονίζει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου(5/3, 7μμ)

- «Μένης Κουμανταρέας: 50 χρόνια παρουσίας». Συμπόσιο με θέμα το έργο και τη διαδρομή στα ελληνικά γράμματα του σπουδαίου έλληνα λογοτέχνη. Συμμετέχουν ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες. Το Συμπόσιο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τι εκδόσεις Κέδρος(26/3, 7μμ)

- Στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου Συνεργασίας που έχει υπογράψει το Μέγαρο με το Ε.Κ.Π.Α. προγραμματίζεται σειρά ημερίδων, οι τέσσερις θα αφορούν σε θέματα αντίστοιχα του Τομέα Νομικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, του Τομέα Θετικών Επιστημών, του Τομέα Επιστημών Υγείας και του Τομέα Ανθρωπιστικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών. Θα υπάρξει τέλος και μια ημερίδα το θέμα της οποίας θα επιλεγεί από κοινού (5/2012)

Έκθεση

Παναγιώτης Τέτσης: Η ζωγραφική του σήμερα
11 Νοεμβρίου 2011 - 10 Ιανουαρίου 2012

Το εικαστικό γεγονός που θα καλύψει το τέλος του '11 και την αυγή του '12 είναι η έκθεση έργων του ζωγράφου, δάσκαλου και ακαδημαϊκού Παναγιώτη Τέτση, με τίτλο «Παναγιώτης Τέτσης: Η ζωγραφική του σήμερα».
Το «σήμερα» σημαίνει πρώτα, ότι μέσα από αυτή την παρουσίαση - που θα αναπτυχθεί στις δυο μεγάλες αίθουσες της νέας πτέρυγας του Μεγάρου - θα δοθεί μεγάλη έμφαση στα τελευταία έργα, που ο πάντα δημιουργικός και δυναμικός Τέτσης δούλεψε μέσα στο 2011. συγχρόνως όμως θα υπάρχει αναφορά σε μια εκ νέου επαφή με παλαιότερα, αλλά λιγότερο ή ελάχιστα γνωστά έργα, που ανήκουν στον ίδιο τον καλλιτέχνη ή σε συλλέκτες.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης ορισμένα εννοιολογικά συγγενή έργα, τα οποία δανείζει στο Μέγαρο η Εθνική Πινακοθήκη. Θεματικά το στίγμα δίνει το τοπίο, ειδικότερα η εικαστική δομή του και η σχέση του με το φυσικό και χτισμένο περιβάλλον. Τα υλικά θα είναι ποικίλα: λάδια, τέμπερες αλλά και μερικά από τα τόσο σημαντικά μαυρόασπρα χαρακτικά του.
Την ευθύνη της οργάνωσης και της επιμέλειας έχει η τεχνοκριτικός Έφη Ανδρεάδη. Στην έρευνα θα έχει την υποστήριξη της Τζούλιας Δημακοπούλου και της ομάδας του ΙΣΕΤ (Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης).

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 10:00 - 18:00
Γενική είσοδος: € 6,00 Φοιτητικά - Παιδικά: € 3,00 Οικογενειακό εισιτήριο: € 10,00
Νέος Εκθεσιακός Χώρος

Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι σε συνεργασία με το Centre Pompidou

Στο πλαίσιο των Παιδικών Εργαστηρίων του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Megaron Plus, σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού, καλεί τους μικρούς τους φίλους να γνωρίσουν από κοντά και να πειραματιστούν με το έργο του γνωστού νεορεαλιστή καλλιτέχνη Arman (1928-2005), από τις 6 Φεβρουαρίου έως τις 18 Μαρτίου 2012.
Πρόκειται για ένα εικαστικό παιδικό εργαστήρι που φέρει τον τίτλο ‘Arman: H περιπέτεια των αντικειμένων’ και είναι βασισμένο στο έργο του Αρμάν. O καλλιτέχνης εμπνέεται από την καθημερινότητα χρησιμοποιώντας στα έργα του απλά βιομηχανικά υλικά και αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Επεμβαίνοντας σ’ αυτά και επανατοποθετώντας τα σε άλλο πλαίσιο, καταφέρνει να ανατρέψει την αντίληψη μας για τα αντικείμενα αυτά και κατ’ επέκταση για τον κόσμο γύρω μας.

Στο εργαστήρι αυτό, στημένο σαν μια μικρή βιομηχανία παιχνιδιού, τα παιδιά (ηλικίας από 5 έως 12 ετών) θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν παίζοντας με την ιδέα της ‘μεταμόρφωσης των αντικειμένων’. Επιλέγοντας μέσα από μια πληθώρα αντικειμένων καθημερινής χρήσης, και επανασυνθέτοντας τα, τα τόσο οικεία αντικείμενα αλλάζουν όψη και αποχτούν μια εντελώς νέα ταυτότητα. Οι μικροί καλλιτέχνες δημιουργούν τα δικά τους έργα, στα χνάρια του Αρμάν, και ανακαλύπτουν ταυτόχρονα μια άλλη οπτική για τον γύρω κόσμο.