Εκθεση χαρακτικής στην Κύμη

14.07.2003
Eκθεση χαρακτικής του Γιώργη Βαρλάμου στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης οργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης.
Eκθεση χαρακτικής του Γιώργη Βαρλάμου στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης οργανώνουν το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης και ο Μορφωτικός και Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κύμης.
Ο Γιώργης Βαρλάμος, γεννήθηκε στην Πάρο, σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Αργυρό και Παρθένη, και χαρακτική με δάσκαλο τον Κεφαλληνό, με τον οποίο έζησε συνολικά 14 χρόνια ως συνεργάτης. Στη δεκαετία του 1950 σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, χαρακτική στο εργαστήριο Καμί, καθώς και την τέχνη του γραμματοσήμου στο Τεχνικό Κολλέγιο Εστιέν. Είναι εξίσου γνωστός ως ζωγράφος και χαράκτης. Βαθύς γνώστης των μυστικών της κλασικής χαρακτικής, είναι ίσως ο μόνος εκτός από τον Γαλάνη, που καλλιέργησε εξίσου όλα τα είδη της -χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία.
Ο Γιώργης Βαρλάμος έχει φιλοτεχνήσει αναρίθμητα ζωγραφικά και χαρακτικά έργα, έχει επιμεληθεί καλλιτεχνικά ή έχει εικονογραφήσει με χαρακτικά ή σχέδια, πάνω από 200 βιβλία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της τέχνης του βιβλίου στη χώρα μας. Επίσης έχει φιλοτεχνήσει δεκάδες αφίσες κοινωνικού περιεχομένου. Από την ογκώδη αυτή παραγωγή αναφέρονται η μνημειώδης έκδοση Δέκα Λευκές Λήκυθοι, για την οποία εργάστηκαν ο Κεφαλληνός και οι μαθητές του Λουίζα Μοντεσάντου, Δαμιανάκης και Βαρλάμος, καθώς και η πολυτελής τρίτομη έκδοση των τραγωδιών του Σοφοκλή, εικονογραφημένη με ακουαρέλες. Ελαβε μέρος και βραβεύτηκε σε διεθνείς εκθέσεις (Μόσχα, Βελιγράδι, Λειψία, Παρίσι, Λουγκάνο κ.ά.) ενώ για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών (1995).

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 26 Ιουλίου 2003 στις 8.30 μ.μ., στο Λαογραφικό Μουσείο Κύμης και θα παραμείνει ανοικτή ως τις 20 Αυγούστου 2003, καθημερινά 10:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00.