Γιατί μία πλατεία της Άνδρου είναι γεμάτη ζωγραφισμένες φωτιές; Επειδή οκτώ από τους σημαντικότερους Ελληνες γελοιογράφους, ο Bas, ο Μιχάλης Κουντούρης, ο Ηλίας Μακρής, ο Πάνος Μαραγκός, ο Κώστας Μητρόπουλος, ο Σπύρος Ορνεράκης, ο Ανδρέας Πετρουλάκης και ο Στάθης κλήθηκαν από τον Δήμο Υδρούσας της Άνδρου να ζωγραφίσουν είτε πρωτότυπα είτε δημοσιευμένα σκίτσα με θέμα το «Περιβάλλον» και τους «Ολυμπιακούς Αγώνες», τα οποία εκτίθενται έως και τις 24 Αυγούστου στην πλατεία Βαλμά στο Λιμάνι της Άνδρου.
Δύο από τα πιο «καυτά» θέματα της επικαιρότητας διάλεξαν οι διοργανωτές της έκθεσης γελοιογραφίας. Οι λόγοι είναι προφανείς, όπως εξηγεί ο εκδότης Γιάννης Μαμάης, με πρωτοβουλία του οποίου στήθηκε η έκθεση: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν αύριο στο Πεκίνο. Αλλά το σοβαρότερο απ όλα είναι το περιβάλλον. Ειδικά στα νησιά που πρέπει να κρατήσουν το χρώμα τους, και να διατηρήσουμε την αισθητική. Βέβαια, η λέξη «περιβάλλον» τελευταία ταιριάζει με τη λέξη «καταστροφή». Κι από πέρσι στην Ελλάδα, με τη λέξη «πυρκαγιές». Επόμενο, λοιπόν, ήταν, κάποια από τα σκίτσα να είναι «πυρακτωμένα».
«Στις φλόγες η χώρα!»
Στη γελοιογραφία του Κώστα Μητρόπουλου: Ενας Ελληνας κρατώντας πίσω από την πλάτη του ένα αναμμένο δαδί διαβάζει στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων: «Στις φλόγες η χώρα!» κι εκείνος αναφωνεί: «Α ρε Ελλαδάρα ποτέ δεν θα σβήσεις». Για τον Πάνο Μαραγκό, σε ένα από τα πιο εικαστικά σκίτσα του, ολόκληρη η γη μοιάζει με σπίρτο έτοιμο να γίνει παρανάλωμα του πυρός από τη σπίθα μιας βιομηχανίας σε σχήμα αναπτήρα που κρατάει ανθρώπινο χέρι.
Αν και το μέλλον ζωγραφισμένο έτσι φαντάζει τουλάχιστον δυσοίωνο, ωστόσο η ευφυής χιουμοριστική διάθεση των σκίτσων έκανε όλους να δείχνουν πολύ ευχαριστημένοι στα εγκαίνια της έκθεσης.
Από τον βουλευτή της ΝΔ Πέτρο Τατούλη, τη δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Αννυ Ποδηματά, τον δήμαρχο Υδρούσας Κυριάκο Θωμά, που είναι υπεύθυνος για τη σειρά εκδηλώσεων «Μέρες Λόγου και Τέχνης», η οποία διαρκεί έως τον Σεπτέμβριο, έως και τους νεαρούς επισκέπτες και κατοίκους της Ανδρου, στους οποίους κυρίως απευθυνόταν η έκθεση.
Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαμάη, «όλη η φιλοσοφία της έκθεσης γελοιογραφίας έχει να κάνει με τα νέα παιδιά που διψάνε να δουν κάτι διαφορετικό, όπως και όλη η επαρχία.
Οι Αθηναίοι, άλλωστε, τα βλέπουν και στην Αθήνα. Εχουν κι άλλες επιλογές. Εδώ δεν έχουν επιλογές». Μάλιστα, οι διοργανωτές είχαν φροντίσει για αντίγραφα των 30 σκίτσων που έγιναν ανάρπαστα από παιδιά που ζητούσαν αφιερώσεις από τους γελοιογράφους.
Αυτό θέλουν και οι γελοιογράφοι. Οπως μας είπε ο Πάνος Μαραγκός, σκοπεύουν να πηγαίνουν κάθε χρόνο και σε ένα καινούργιο μέρος -πέρσι ήταν στη Λευκάδα- και σε ακόμα πιο απομακρυσμένα μέρη. Αλλωστε υπάρχει όφελος και για τους συνάδελφους σκιτσογράφους: «Ενώ πριν μπορεί να μη γνωριζόμαστε καν, τώρα λειτουργούμε σαν ομάδα και σαν παρέα».ΣΟΦΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ