Γιορτές στους Βράχους και στους δρόμους

23.06.2008
Οχι μόνο πάνω στη σκηνή, αλλά και στους δρόμους του Υμηττού -πρωτοτυπώντας και φέτος για δεύτερη χρονιά- θα πρωταγωνιστήσουν σχεδόν όλες οι τέχνες και οι αισθήσεις, με κοινό παρονομαστή τον πολιτισμό της «Μεσογείου», ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ της δισκογραφικής εταιρείας ECM στις «Γιορτές στους Βράχους».
Οχι μόνο πάνω στη σκηνή, αλλά και στους δρόμους του Υμηττού -πρωτοτυπώντας και φέτος για δεύτερη χρονιά- θα πρωταγωνιστήσουν σχεδόν όλες οι τέχνες και οι αισθήσεις, με κοινό παρονομαστή τον πολιτισμό της «Μεσογείου», ενώ για πρώτη φορά θα πραγματοποιηθεί το 1ο Φεστιβάλ της δισκογραφικής εταιρείας ECM στις «Γιορτές στους Βράχους».

Το 22ο Φεστιβάλ Υμηττού προτείνει στους κατοίκους να βγάλουν τραπεζάκια και καρέκλες έξω, όπως παλιά. Γιατί σε 22 διαφορετικά σημεία της πόλης θα γίνουν οι «γιορτές του δρόμου», οι 52, δηλαδή, από τις 75 συνολικά εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Τον έξω από το Δημαρχείο χώρο θα εγκαινιάσουν απόψε ο Μανώλης Μητσιάς και η Ρίτα Αντωνοπούλου με τη συναυλία «Υπέροχοι μαζί». Ακολουθούν συναυλίες των Σόνιας Θεοδωρίδου (με τραγούδια της Πιάφ, της Ροντρίγκεζ και της Δανάης), Χάιγκ Γιαζιτζιάν (μουσική από Συρία, Αρμενία και Ελλάδα), Κωστή Μαραβέγια με την μπάντα του, Encardia (ελληνόφωνα τραγούδια και χοροί της Κάτω Ιταλίας), Λάμια Μπεντιούι, Μελίνα Τανάγρη, Μόρφω Τσαϊρέλη, Raining Pleasure και πολλών άλλων.

Το τετραήμερο φεστιβάλ μεσογειακού ντοκιμαντέρ, που πραγματοποιείται από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, περιλαμβάνει 11 ντοκιμαντέρ δημιουργών της Μεσογείου.

Εως τις 13 Ιουλίου που ολοκληρώνονται οι «γιορτές του δρόμου» του Υμηττού, έχουμε ακόμα εμπειρίες γεύσης, εικαστικών, θεάτρου, κινηματογράφου και κεραμικής (συνάντηση αγγειοπλαστών της Μεσογείου). Ο σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης αποκαλύπτει τα μυστικά των κεφτέδων πριν από την προβολή της ταινίας «Τοπ Καπί» του Ζυλ Ντασσέν. Ο Στέλιος Παρλιάρος φτιάχνει γλυκά πριν από την ταινία «Chocolat» και η Μυρσίνη Λαμπράκη φτιάχνει ελληνικές πίτες πριν από την παράσταση Καραγκιόζη του Αθω Δανέλλη.

Τα φετινά εικαστικά λάβαρα που θα αναρτηθούν στους δρόμους, στις πλατείες και στα σχολεία, με θέμα «Το χρώμα και το φως της Μεσογείου», επιμελείται η Ιρις Κρητικού, η οποία δεν «διάλεξε αναγκαστικά ζωγράφους με καταγωγή από τη Μεσόγειο, αλλά έδωσε προσοχή στον τρόπο με τον οποίο πλησίασαν οι ζωγράφοι το μεσογειακό τοπίο», τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Παρασκευάς Καρασούλος.

Η δισκογραφική εταιρεία ECM, που ακολουθεί εδώ και χρόνια τους δικούς της κανόνες, τόσο στην επιλογή των καλλιτεχνών όσο και στην εικαστική επιμέλεια των εξωφύλλων της, εκπροσωπείται -στο πρώτο φεστιβάλ της στα θέατρα Βράχων, από τις 25 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου- από τον Νικόλα Πιοβάνι μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο, την Ελένη Καραϊνδρου (σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιάσει τη μουσική από την καινούργια ταινία του Αγγελόπουλου, «Η Σκόνη του Χρόνου»), τον Anouar Brahem (από την Τυνησία με το ούτι του), τη Σαβίνα Γιαννάτου με τους «Ρrimavera En Salonico» (παρουσιάζει για πρώτη φορά το καινούργιο άλμπουμ τους), το ιταλικό ντουέτο Gianluigi Trovesi και Gianni Coscia, το Francois Couturier (μουσική από ταινίες του Ταρκόφσκι), τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο και την Anja Lechner (παρουσιάζουν το νέο άλμπουμ τους με τίτλο «Μelos», τον Stefano Battaglia (μουσική από ταινίες του Παζολίνι), τον πιανίστα Stefano Bollani, τους «Τomasz Stanko Quartet», τη Χ. Αλεξίου με το πολυφωνικό κορσικανικό σύνολο «Ι Μuvrini» και τους «Αctive Μember».

Ούτε το θέατρο λείπει από τις «Γιορτές στους Βράχους». Από τις 25 Αυγούστου έως τις 26 Σεπτεμβρίου, θα παιχτούν οι παραστάσεις: «Ορνιθες» από το Θέατρο Τέχνης, «Το Φιόρο του Λεβάντε» σε σκηνοθεσία Κώστα Τσιάνου, «Ελένη» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αθερίδη, «Δωδέκατη Νύχτα» σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, «Οψόμεθα εις Φιλίππους» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, «Οιδίπους Τύραννος - Επί Κολωνώ» σε σκηνοθεσία Ρούλας Πατεράκη και «Αγγέλα Παπάζογλου» με την Αννα Βαγενά.