«Αποδράσεις» από την Ρένα Έρωτα

19.05.2008
Στη δεύτερη έκθεση της με τον γενικό τίτλο «Αποδράσεις» η εικαστικός Ρένα Έρωτα παρουσιάζει συνολικά 150 έργα ? κατασκευές από μουσικά όργανα, γυναικεία πρόσωπα, κεφαλές αλόγων και καράβια.
Στη δεύτερη έκθεση της με τον γενικό τίτλο «Αποδράσεις» η εικαστικός Ρένα Έρωτα παρουσιάζει συνολικά 150 έργα -κατασκευές από μουσικά όργανα, γυναικεία πρόσωπα, κεφαλές αλόγων και καράβια.

Μέσα από την κατασκευή των μουσικών οργάνων, παρ’ όλο που η ίδια δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επαφή με τη μουσική, μπορεί να εκφράζει την συγκίνηση που της δίνει το άκουσμα από οποιοδήποτε μουσικό όργανο και ιδαίτερα τα έγχορδα.

Το άγγιγμα της κάθε χορδής που παράγει ήχο και απελευθερώνει συναισθήματα. Τα γυναικεία πρόσωπα, επειδή η αλήθεια είναι γυμνή και το πρόσωπο το μόνο μέρος του σώματος που μένει ακάλυπτο, άρα αληθινό. Η εικαστικός πλάθει με γύψο τα πρόσωπα των γυναικών πιστεύοντας πως σ αυτά καθρεφτίζεται η αλήθεια τους. Η κόκκινη συμβολική γραμμή σε όλα τα πρόσωπα υποδηλώνει τον περιορισμό, την απαγόρευση.

Τα άλογα σύμβολα ελευθερίας, δύναμης, εξουσίας, κυριαρχίας, ομορφιάς.
Τα πρόσωπα των αλόγων που έβλεπε και που ερχόταν σε επαφή από την παιδική της ηλικία την εντυπωσίαζαν με την εκφραστικότητα τους και της προκαλούσε έκπληξη ο πλούτος των συναισθημάτων που μπορούσε να εκφράζει αυτό το ζώο. Με την κατασκευή των καραβιών εκφράζει την αγάπη της για τη θάλασσα, το απέρνατο γαλάζιο, τα ταξίδια την ελευθερία. Τα καράβια, σύμβολο απόδρασης, αποχαιρετισμού αλλά και επιστροφής, αναζήτησης.

Τα υλικά που χρησιμοποιεί η καλλιτέχνης σε ολα της τα έργα είναι συρματόσχοινο, γύψος και βίδες. Όλα σε απόλυτα λιτές φόρμες γιατί η λιτότητα είναι ήδη απόδραση.

Info:
« Α π ο δ ρ ά σ ε ι ς »
Έκθεση της εικαστικού Ρένας Έρωτα στο Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου
Εγκαίνια Σάββατο 7 Ιουνίου στις 20.00
Διάρκεια έκθεσης έως 13 Ιουνίου.
Ώρες λειτουργίας 10.00-14.00 & 18.00-20.00
Δημαρχείο Παλαιού Φαλήρου: Τερψιχόρης & Αρτέμιδος (είσοδος από οδό Αρτέμιδος)