Κλασικά έργα με φόντο το Αιγαίο!

13.05.2008
Κάθε Ιούλιο στα σοκάκια της πανέμορφης Ερμούπολης, στην καρδιά των Κυκλάδων, αντηχούν μουσικές εξαίσιες, υπέροχες φωνές, νότες και αρώματα όπερας. Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Αιγαίου κλείνει ραντεβού με τους φίλους της τέχνης από τις 9 έως τις 19 Ιουλίου στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» για ένα πλούσιο πολιτιστικό δεκαήμερο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.
Τι -Που: Φεστιβάλ Αιγαίου 2008, Ερμούπολη, Σύρος
Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
Πότε: 9-19 Ιουλίου
Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: €20 & €15 (φοιτητικό, παιδικό)
Προπώληση Εισιτηρίων: Αθήνα - Βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24) ? 210 3217917
Σύρος - Θέατρο Απόλλων: 22810 85192

«Cavalleria Rusticana», «Requiem», «Te deum», «Gloria» & «Ιλιάδα» στο φημισμένο θέατρο Απόλλων της Σύρου!

Κάθε Ιούλιο στα σοκάκια της πανέμορφης Ερμούπολης, στην καρδιά των Κυκλάδων, αντηχούν μουσικές εξαίσιες, υπέροχες φωνές, νότες και αρώματα όπερας.
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Αιγαίου κλείνει ραντεβού με τους φίλους της τέχνης από τις 9 έως τις 19 Ιουλίου στο ιστορικό θέατρο «Απόλλων» για ένα πλούσιο πολιτιστικό δεκαήμερο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Υπό τη διεύθυνση του γνωστού Ελληνο-αμερικανού μαέστρου Peter Tiboris, σπουδαίοι ερμηνευτές και μουσικοί του κλασικού ρεπερτορίου ζωντανεύουν τη λυρική παράδοση ενός από τα πρώτα θέατρα του νεοελληνικού κράτους, που κατασκευάστηκε το 1864 με πρότυπο τη Σκάλα του Μιλάνου και στέγασε ιστορικές παραστάσεις όπερας και μελοδράματος την εποχή της «ελληνικής αναγέννησης» του 19ου αιώνα. Στο κομψοτέχνημα αυτό της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής που κοσμούν οι τοιχογραφίες του Μότσαρτ, του Δάντη και του Αισχύλου, αναβιώνουν κλασικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου στη μουσική και στο θέατρο.

Το Φεστιβάλ Αιγαίου ιδρύθηκε το 2000 από τον Peter Tiboris, γενικό και καλλιτεχνικό διευθυντή της εταιρείας MidAmerica Productions με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Ξεκινώντας αρχικά ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα, έδωσε την ευκαιρία σε περισσότερους από 50 νέους ταλαντούχους τραγουδιστές της όπερας από την Ευρώπη και την Αμερική να δουλέψουν στην Ελλάδα υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης καλλιτεχνών, όπως των Sherrill Milnes, Martina Arroyo, και Nicholas DiVirgilio, συνδυάζοντας την εντατική εκγύμναση με επαγγελματικές εμφανίσεις στο πλαίσιο περιοδείας στα νησιά του Αιγαίου.

Το 2005, το Φεστιβάλ αποκτά μόνιμη στέγη στη Σύρο, στο θέατρο «Απόλλων», όπου παρουσιάζει την πρώτη του πλήρως σκηνοθετημένη όπερα, τον «Κουρέα της Σεβίλλης» του Ροσίνι και το 2006, τιμώντας τα 250 χρόνια από τη γέννηση του Μότσαρτ, την όπερα «Don Giovanni». Σε πρώτη πανελλήνια πρεμιέρα, το προηγούμενο καλοκαίρι, παρουσιάζει τη σπάνια όπερα του Μασκάνι «Zanetto» με τη συμμετοχή της διάσημης μέτζο σοπράνο Jennifer Larmore στην πρώτη της εμφάνιση στη χώρα μας.

Η φετινή διοργάνωση συνεχίζει με συνέπεια στον άξονα του λυρικού τραγουδιού με κορυφαία εκδήλωση την παρουσίαση της δημοφιλούς μονόπρακτης όπερας του Πιέτρο Μασκάνι «Cavalleria Rusticana». Βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Giovanni Verga, το έργο διαδραματίζεται σε ένα μικρό χωριό της Σικελίας στα τέλη του 19ου αιώνα την ημέρα του Πάσχα και ζωντανεύει μια ερωτική ιστορία παράφορου πάθους, προδοσίας και εκδίκησης. Οι σπαρακτικές μελωδίες σε συνδυασμό με τα δραματικά συναισθήματα και τη συμπυκνωμένη δυνατή πλοκή του έργου καθιέρωσαν την Cavalleria Rusticana -από την πρώτη της σκηνική παρουσίαση- σε ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του λυρικού ρεπερτορίου.

9-12 Ιουλίου
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ η Cavalleria Rusticana θα παρουσιαστεί στις 9 και 12 Ιουλίου σε μορφή concertante με διεθνές cast συντελεστών, μέλη της ορχήστρας Manhattan Philharmonia της Νέας Υόρκης και τη χορωδία Columbia Collegiate Chorale του Μέριλαντ υπό τη διεύθυνση του Peter Tiboris.
Το ρόλο της Σαντούτσα ερμηνεύει η διακεκριμένη Φιλανδο-Καναδή υψίφωνος Eilana Lappalainen και το ρόλο του Τουρίντου ο Ιταλός τενόρος Giovanni Battista Palmieri.
Η Πολωνή μεσόφωνος Edyta Kulczak και η Αμερικανίδα κοντράλτο Ellen Rabiner -και οι δύο τακτικές προσκεκλημένες της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης- ερμηνεύουν τους ρόλους της Λόλα και της Μάμα Λουτσία αντίστοιχα. Το ρόλο του Άλφιο κρατά ο Ιταλός βαρύτονος Antonio Stragapede.


10, 11 και 13 Ιουλίου
Εμβληματικά θρησκευτικά έργα χορωδιακής μουσικής των Μότσαρτ, Χάιντν και Βιβάλντι συνθέτουν τον κορμό του προγράμματος στις 10, 11 και 13 Ιουλίου. Το αριστουργηματικό «Te Deum» του Χάιντν, το οποίο έγραψε ο συνθέτης προς το τέλος της ζωής του για την Αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα, παρουσιάζεται υπό τη διεύθυνση του προσκεκλημένου μαέστρου James Bingham, ενώ ο Peter Tiboris διευθύνει το «Requiem» του Μότσαρτ και το «Gloria» του Βιβάλντι.

16, 17 & 18 Ιουλίου
Μετά τις εξαιρετικές εντυπώσεις που άφησε η περσινή συμμετοχή του Aquila Theater Company με την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», το πρωτοποριακό θεατρικό σχήμα της Νέας Υόρκης επιστρέφει στη Σύρο για τρεις παραστάσεις (16, 17 & 18 Ιουλίου) με μία εντελώς ξεχωριστή παραγωγή, μια σύγχρονη θεατρική προσαρμογή της «Ιλιάδας» του Ομήρου.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο Lincoln Center της Νέας Υόρκης αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Μεταξύ άλλων οι New York Times μιλούν για μια «παράσταση συγκλονιστικής δύναμης», για μια «έξοχη, συγκινητική και αλησμόνητη θεατρική εμπειρία», ενώ το θεατρικό περιοδικό Backstage ανακηρύσσει την παράσταση ως την καλύτερη της χρονιάς! Το Aquila Theatre Company αποτελεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και καταξιωμένους θεατρικούς οργανισμούς της Νέας Υόρκης που δουλεύει συστηματικά πάνω σε αρχαία και κλασικά κείμενα και έχει διακριθεί διεθνώς για τις τολμηρές, σύγχρονες και πρωτοποριακές του προσεγγίσεις και το πλούσιο εκπαιδευτικό του έργο.

19 Ιουλίου
Το Φεστιβάλ κλείνει σε εορταστική ατμόσφαιρα με μια συναυλία μικρασιατικής παραδοσιακής μουσικής και ρεμπέτικων τραγουδιών από το συγκρότημα Ταξίμι που αποτελείται από Έλληνες μουσικούς της διασποράς (19 Ιουλίου).

Το Φεστιβάλ Αιγαίου 2008 πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Δημάρχου Ερμούπολης, Γιάννη Δεκαβάλλα και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ερμούπολης.