Βραβεία Διαβάζω με ... εκπλήξεις

13.05.2008
Εκπλήξεις πολλές είχε η απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω 2008, που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας, και έλαβε χώρα στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, τη Δευτέρα 12 Μαίου.
Εκπλήξεις πολλές είχε η απονομή των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω 2008, που παρουσίασε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και έλαβε χώρα στο κατάμεστο από κόσμο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, τη Δευτέρα 12 Μαίου. Εκπλήξεις που προανήγγειλε από την αρχή της εκδήλωσης ο διευθυντής του περιοδικού, Γιάννης Μπασκόζος αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν αναζητούμε το νέο για το νέο, ούτε αναδεικνύουμε νικητές βάσει κάποιας επετηρίδας».

Έτσι, εξαιρουμένου του βραβείου Τιμητικής Προσφοράς στον Νικόλαο Παπαδήμα, τον εκδότη και βιβλιοπώλη που χρόνια τώρα αγωνίζεται με τον τρόπο και τους ανθρώπους του στο χώρο του βιβλίου και του Βραβείου Δοκιμίου στον Παναγιώτη Μουλλά για το δοκίμιό του στο «Χώρο του Εφήμερου. Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα», στις υπόλοιπες κατηγορίες τίποτα δεν πήγε κατά το αναμενόμενο και τα περισσότερα φαβορί εκτοπίστηκαν.

Αποκορύφωμα των εκπλήξεων ήταν η απονομή του Βραβείου Μυθιστορήματος στον άγνωστο στους περισσότερους Γιώργο Παναγιωτίδη για το «Ερώτων και Αοράτων» (εκδόσεις Γαβριηλίδης) που έτσι άφησε πίσω του τα πολυσυζητημένα «φαβορί» Βασίλη Αλεξάκη (για το πολύ ενδιαφέρον μ.Χ) και Δημήτρη Σωτάκη (με τον εξαιρετικό «Ανθρωπο Καλαμπόκι»).

Ξεχωριστή αίσθηση, επίσης, προκάλεσε και η βράβευση της ποιήτριας Κατερίνας Ηλιοπούλου στην κατηγορία του Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα για τη συλλογή «Ο κύριος Ταυ».

Αναλυτικά, τα βραβεία 2008 του περιοδικού Διαβάζω, τα οποία συνοδεύονται από το χρηματικό ποσό των 2.500 ευρώ το καθένα και 1000 ευρώ από τον ΟΣΔΕΛ είναι αναλυτικά τα εξής:

Βραβείο ποίησης: Γιώργος Γιώτης, Χρονογραφία, εκδόσεις Στιγμή

Βραβείο δοκιμίου: Παναγιώτης Μουλλάς, Ο χώρος του εφήμερου: Στοιχεία για την παραλογοτεχνία του 19ου αιώνα, εκδόσεις Σοκόλη

Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου: Βασιλική Νευροκοπλή (κείμενο), Νικόλας Ανδρικόπουλος (εικονογράφηση), Αν τ' αγαπάς ξανάρχονται, εκδόσεις Λιβάνη

Βραβείο Λογοτεχνικού Βιβλίου για μεγάλα παιδιά: Βασίλης Παπαθεοδώρου, Χνότα στο τζάμι, εκδόσεις Κέδρος

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα: Κατερίνα Ηλιοπούλου, ο Κύριος Ταυ, εκδόσεις Μελάνι

Βραβείο διηγήματος: Νίκη Χατζηδημητρίου, Υποφωτισμένο:Διηγήματα και άλλα, εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της Εστίας

Βραβείο Μυθιστορήματος: Γιώργος Παναγιωτίδης, Ερώτων και Αοράτων, εκδόσεις Γαβριηλίδης

Γεωργία Οικονόμου