Αναδρομική του Βασίλη Καζάκου στην Ελευσίνα

02.05.2008
Στον κορυφαίο χαράκτη, τον μεγάλο απόντα Βασίλη Καζάκο, που επί σειρά ετών υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, είναι αφιερωμένη η αναδρομική έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας στο Πολιτιστικό Κέντρο "Λεωνίδας Κανελλόπουλος".
Στον κορυφαίο χαράκτη, τον μεγάλο απόντα Βασίλη Καζάκο, που επί σειρά ετών υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Καλών Τεχνών, μια εικαστική φυσιογνωμία με διεθνή προβολή, είναι αφιερωμένη η αναδρομική έκθεση που διοργανώνει ο Δήμος Ελευσίνας στο Πολιτιστικό Κέντρο "Λεωνίδας Κανελλόπουλος" (Δραγούμη 37 - παραλία Ελευσίνας), στην Ελευσίνα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 5 Μαΐου, στις 20.00.

Ο Βασίλης Καζάκος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Αύγουστο του 2006 σε ηλικία 61 ετών, γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1945. Αγάπησε όσο λίγοι τα Γιάννινα, το κάστρο και την λίμνη που αποτελούν μεγάλο μέρος των έργων του. Στο ψάρεμα έβρισκε τη γαλήνη και τα χαρακτικά του ανέδιναν την ψυχική του ανάταση.

Πιο γνωστή δουλειά του η χαρακτική ενότητα με τα ποδήλατα, με τα οποία μας ταξίδεψε και μας ταξιδεύει ακόμα και σήμερα. Με το έργο του Βασίλη Καζάκου ασχολήθηκαν οι σημαντικότεροι ιστορικοί τέχνης της Ελλάδος. Τον κατέταξαν στους κυριότερους Έλληνες χαράκτες. Υπήρξε υπέρμαχος της εκφραστικής ανάγκης των έργων και της διεύρυνσης του τομέα της χαρακτικής προς τα σύγχρονα μέσα (μεταξοτυπία, συνδυαστικά υλικά κ.ά.).
Το παραστατικό και αφηγηματικό έργο του Βασίλη Καζάκου χαρακτηρίζεται από συναισθηματική έμπνευση και άρτια τεχνική εκτέλεση. Η ονειρική ατμόσφαιρα, τα παιχνίδια και ο φωτισμός καθώς και οι συμβολικές παραπομπές, οι αϋλες μορφές των έργων του μας ταξιδεύουν σε κόσμους μακρινούς, αλλά οικείους σε γνώριμα βιώματα και σε άλλες συναισθηματικές διαδρομές. Στο πλαίσιο της δημιουργικής ερωτικής σχέσης που είχε ο Βασίλης Καζάκος με την τέχνη του δεν έπαψε ποτέ να δοκιμάζει, να ερευνά, να ανακαλύπτει. Παρέμεινε πάντα αθεράπευτος εραστής τόσο της ζωγραφικής, όσο και της χαρακτικής, όπως μαρτυρούν τα έργα του, οι δεκάδες υδατογραφίες, τα εκατοντάδες σχέδια, τα πάμπολλα λάδια και τα άπειρα χαρακτικά.

Ο Βασίλης Καζάκος πήρε τα πρώτα του μαθήματα σχεδίου και ζωγραφικής κοντά στον πατέρα του Γεώργιο Καζάκο και τον Πάνο Σαραφιανό. Σπούδασε χαρακτική με δασκάλους τον Κωνσταντίνο Γραμματόπουλο και τον Νίκο Νικολάου στην ΑΣΚΤ ενώ, ταυτόχρονα παρακολουθούσε μαθήματα σκηνογραφίας στο εργαστήριο του Βασίλη Βασιλειάδη. Το 1968 πήρε το τρίτο βραβείο ζωγραφικής νέων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασός». Από το 1977 δίδασκε στο Β΄ Εργαστήριο Χαρακτικής.

Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, στις πινακοθήκες των Δήμων Αθηναίων, Ρόδου, Ιωαννίνων και Φλώρινας. Έργα του εκτέθηκαν επανειλημμένα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις και σε ΜΠΙΕΝΑΛΕ. Αυτοί που τον γνώριζαν, κάνουν λόγο για έναν ιδιαίτερα σεμνό δάσκαλο.

Ο Βασίλης Καζάκος ανήκει στις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης ελληνικής χαρακτικής. Τα τελευταία δύο χρόνια, πριν φύγει από τη ζωή, ετοίμαζε μια καινούργια σειρά έργων με βασικό άξονα το τρισδιάστατο μοντέλο ενός αργαλειού από χαρτόνι. Θα την παρουσίαζε το φθινόπωρο του 2006 στην ΑΣΚΤ.

Η έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο «Λεωνίδας Κανελλόπουλος» θα διαρκέσει ως τις 12 Ιουνίου. Θα είναι ανοικτή από Τρίτη - Κυριακή 10:00 - 14:00 & 18:00 - 22:00.
(Δευτέρα κλειστά).

Τηλ. 210 5544325 //Info: www.aisxylia.gr